"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

İran’ın bu acelesi ne?



‘Durdu durdu turnayı gözünden vurdu’ diye bir deyim var. Buna tam zıt olarak da, “Samata dehren ve nataka küfren’ diye ‘Durdu durdu küfür kustu’ mealinde bir başka deyim daha vardır. İran’ı acep hangi kategoriye koymalı? Hilâfsız 30 yıldan beri ‘Büyük Şeytan’ nağmeleriyle yeri göğü inletti. ‘Geberesice Amerika!’ anlamında ‘Merk ber Amerika’ deyip durdu... Peki 30 yıl bekleyen İran’ın bu acelesi ne? Zira, Bush’un günleri sayılı ve görev süresinin dolmasına 5 aydan daha az bir süre kalmış vaziyette. Bu durumda Suriye ve Türkiye’nin izlediği politikayı izleyebilirdi.

Bilindiği gibi, Suriye-İsrail barışı ABD’nin, yapıcı ve garantör olarak devreye girmeden tamamlanamaz. Buna rağmen Beşar, ABD’nin devreye girmesi için Bush’un gitmesini bekliyor. Aynı şey Türkiye için de geçerli. Akşam gazetesinden Nagehan Alçı bunun ipuçlarını veren bir makale yazdı. ‘Bush’un danışmanı neden geldi?’ başlıklı makalesinde ez cümle şunları kaydediyor: “ABD yaz uykusunda olduğundan dolayı bu yüzden Erdoğan son zamanlarda ABD ile masaya oturmamaya özen gösteriyor. Hatta öyle ki bir dönem çok aktif olan ‘Back-channel’ (arka kanal)ların artık devrede olmaları pek istenmiyor. Bu kanalların başında Egemen Bağış ve Cüneyt Zapsu geliyordu. Geçtiğimiz hafta National Endowment for Democracy adlı düşünce kuruluşunda bir Türkiye toplantısı yapılacak, Türkiye’den de Egemen Bağış ve Onur Öymen bu toplantıya katılacaktı. Ancak Erdoğan son dakikada Bağış’ın gitmesini istemedi. Nedeni basit: Bush yönetimi ile şu anda oturup konuşmak istemiyor. Washington, bir geçiş döneminde. Türkiye’nin iç meselelerinde taraf tutacak bir tutarlılığından bahsetmek imkânsız. Şu günlerde Rıce’ın ofisine giden başka, Cheney’in ofisine giden bambaşka mesajlar alıyor Türkiye ile ilgili...”

***

Evet, şimdi işte burada, neden, Suriye ve Türkiye bekliyor da Ahmedinejad Bush’un süresinin dolmasını bekleyemedi sorusunu sormanın tam vakti. Bu ne taaccül ve bu ne tehalük? İşin sırrı şurada: Aslında Suriye ve Türkiye gibi ülkeler Amerikan tehlikesini savuşturdu. Ama İran için belki de en tehlikeli dönem Bush’un topal ördek olduğu şu 5 aylık bakiye süre. İran’ı da vurarak son misyonunu tamamlamak isteyebilir. Bundan dolayı İran bu devreyi en azından sükûnetle geçiştirmek istemiş olabilir. Rice ve Cheney tezadı İran ilişkilerinde de geçerli. Bilindiği gibi, Rice, realist kanattan geliyor ve Scowcroft’ın ekolünü temsil ediyor. Bu ekol neoconların maceralarına karşı mesafeli duruyordu. Neocon siyasetin çıkmaza girmesinden sonra Gates ve Rice ile birlikte bu ekolün ağırlığı artmıştır. Esasında, bu zoraki diplomasinin gerisinde, ABD’nin üçüncü cephe açmaya mecali kalmaması ile İran’ın da bir darbeye tahammülünün olmaması yatmaktadır. Bu zorunluluk zoraki diplomasiyi beraberinde getirmiştir. ABD politikasının değişmesinin temelinde de bu vardır. Artık ABD’nin birleşik kaplar teorisinde olduğu gibi maliyeden askeriye kadar bütün alanlarda batmakta olduğu bir zaman diliminde yeni bir maceraya veya kumara atılması kaldırılamayacak bir çılgınlık olurdu.

***

İki ülke 30 yıldan beri ilk kez aleni olarak karşı karşıya geliyorlar. Zaman zaman Bağdat’ta ve Şermü’l Şeyh’te benzeri münasebetler yaşasalar da ilk kez Cenevre’de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Williams Burns ile Said Celili yanyana geliyor. Bilindiği gibi, Burns İran’la yumuşama yanlısı olan siyasetçiler arasında yeralıyordu. Bu ilk aleni buluşma sayılabilir. Aleni olmayan buluşmayların ise haddi hesabını sadece Allah bilir. Stephen Hadley’in tahsisen İran meselesi üzerine Ankara’ya gelmesi ve akabinde Burns’ün Cenevre’de AB ile İran arasındaki müzakerelere katılması ABD’nin İran politikasında temelli bir değişikliğe işaret ediyor. ABD başta Türkiye’nin Suriye-İsrail cephesinde Avrupalıların da İran cephesinde pazarlığa girmelerine mesafeli yaklaşıyordu. Şimdi o da bu süreçlere iltihak etmiştir. Ve iki ülke neredeyse 30 yıl sonra diplomatik münasebetlerin eşiğine geldiler ama temel bir pürüz devam ediyor. İran tarafı gelişmeleri pozitif olarak nitelendirse de İran’ın uranyum zenginleşme hakkından vazgeçmemesi ile ABD’nin bunu kabul etmemesi müzakereleri tıkıyor ve ufkunu daraltıyor. İşte bütün çabalar ve mesai bu pürüz ve düğümü çözmek için sarfediliyor. Bu düğüm çözülürse ikili ilişkiler rayına oturabilir.

Aksi halde, diğer seçenekler yine masada.

20.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.07.2008) - “Arapların bir Atatürk’e ihtiyacı var mı?”

  (18.07.2008) - Çakalların günü

  (17.07.2008) - Travma ve coşku

  (16.07.2008) - Fetretten çıkış

  (15.07.2008) - CHP’nin rölünü çalan parti

  (14.07.2008) - Rusya’nın takallusu ve ABD’nin büzüşmesi

  (13.07.2008) - Dünya tarihini özetleyen iki siyasî âyet

  (12.07.2008) - Devr-i sabık, tabula rasa ve travma

  (11.07.2008) - 3 bin yıl sonra

  (10.07.2008) - Belle Epoque ve teneffüs devreleri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır