"Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Rusya ve nükleer güç harekâtı



148 MİLYON nüfuslu Rusya Federasyonunun, Güney Osetya’nın Federasyona iltihakı ve Gürcistan’ın karşı çıkıp müdahale hakkını kullanması neticesinde bir deprem şiddetinde o havaliyi sarsması, bini aşkın kişinin ölümü, sivil yerleşim alanlarının tarümar edilmesi ve akabinde, başta BM ve emsâli kuruluşların ve ABD’nin geri çekilme talepleri karşısında geri çekilirken bölgeye yerleştirdiği “SS-21 taktik füze rampası”1 ile bölgeyi kontrol altına alması ve Gürcistan’ın başşehri Tiflis’in atış menziline girmesi düşündürücüdür.

Bunlar olmadan önce 2008 yılının başlarında dünya basınının önde gelen gazetelerinin başlıkları şöyle idi: Rusya 2008’de balistik füze üretimine başlayacak. Birleşmiş Milletler binasında nükleer panik yaşanıyor. Putin’den NATO’ya göz dağı. Putin: “Nükleer savaşa hazırlanın”. Rusya, İngiltere’ye nasıl sızacaktı? Tehlikeli yol. Casus krizinin nedeni aslında enerji kavgası. Putin: “Benzersiz füze geliştiriyoruz”. Rusya’dan soğuk savaş füze denemesi. Rus savaş gemisi nükleer saatli bomba vs. vs.

Nükleer güce sahip ülkelerden Rusya da stratejik nükleer gücünü geliştirmek için çok çalışıyor, bu çerçevede yeni, modern füzeler üretiyor, bunları deneyip duruyor. Geçen yılın sonlarında denediği Topol-M, bu modern stratejik füzelerin en sonuncusu idi. Topol-M’ler bir batarya halinde, 6.000 kilometre menzile, bir megaton imha gücüne sahip bataryalar ki, bir megaton 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasından 75 kat daha güçlü.

Bu sahada Rusya, İngiltere ve ABD başta olmak üzere Hindistan, Pakistan, Çin, Kuzey Kore, İran, Fransa ve İsrail gelmektedir. Bunlara dünyanın müştereken dur demesi lâzımdır. Geçmiş dönemlerde Brüksel Savunma Planlama Komitesi ve Nükleer Planlama Grubu Bakanlar Toplantısı yapıldı ve her yıl devam etmektedir ve edecektir. Burada alınan kararlara göre, özellikle mezkûr ülkelerde acilen nükleer sınırlandırılmaya gidilecektir ve gidilmektedir.

2008 yılı başında START II Antlaşması ve nükleer denemelerin yasaklanmasına dair kapsamlı Antlaşma’nın Rusya tarafından benimsenmesi, daha fazla indirim sağlamaya ve nihayetinde nükleer silahların küresel çapta ortadan kalkmasına uzanacak önemli adımlardır. Dünya START II’nin uygulanmasını heyecanla bekliyor ve Rusya Federasyonu ile Amerika Birleşik Devletlerinin START III Antlaşması çerçevesinde yapacakları görüşmelere dünyanın kısm-ı azamı destek veriyor. START antlaşmalarına göre, stratejik nükleer savaş başlıkları stoklarını % 80 oranında azaltacaktır. Bu iki gücün daha büyük oranlardaki nükleer silahlarının daha fazla indirime gideceği hakkında hayırlı gelişmeler vardır.

Rusya’daki 1251 üniversitenin ilim adamlarının en mühim işleri bu ateşi durdurmaktır. 7 milyarlık dünya ailesinin 2 milyarı okuyor. Bunların hedefi ne olmalıdır? Bu genç neslin hedefi mutlaka maddî-manevî tekâmül ve barış olmalıdır. Eşref-i mahlukât olan insan dünyada her şeyi yapabilir, çağı ve çağları yakalayabilir, kainâtın bir çok sırrına vakıf olabilir, maddî her sahada kalkınabilir. Fakat barış olmadığı müddetçe hiçbir şey yapamaz, eriyen buz dağlarına döner. Böyle bir dünya barışa, huzura çok muhtaç.

1987’de gerçek veçhesiyle dünyaya açılan ve 70 yıllık istibdadı izale etmeye çalışan Rusya Federasyonu, büyük Avrasya ve Türkistan coğrafyasında büyük dünya ailesinin ve özellikle Türkiye’nin her cihetle çok çalışması lâzım. Çünkü devletler arasındaki terörizmi, savaşları ve insan katliâmlarını durduracak ancak dindir. “Dinsiz bir millet yaşayamaz”2 tespiti gerçeğin ta kendisidir. Karadeniz havzası iş birliği ve ittifakı ayrı bir sahifedir.

Dipnotlar:

1- Dünya basını, 18 Ağustos 2008

2- Münâzarât, B.S.Nursî.

22.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.08.2008) - Güney Osetya ve Gürcistan

  (08.08.2008) - Yaylalar dönemi ve önemi

  (01.08.2008) - Vatana muhabbet

  (25.07.2008) - Saati 8 milyon dolar!

  (18.07.2008) - Bolvadin ve Isparta

  (11.07.2008) - Birlik ve beraberliğin önemi

  (04.07.2008) - Trabzon ve Uzungöl Yaylası

  (27.06.2008) - Adana-Ankara salonları

  (20.06.2008) - Kuzeyde mehter coşkusu

  (13.06.2008) - Kurbağaların verdiği ders

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır