"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

Demokratikleşme rafa mı kaldırılıyor?



Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin partisini “kapatmama kararı”yla Türkiye’nin ciddî bir bâdire atlatarak “demokrasi ayıbı”ndan kurtulduğunu ve belirsizliğin bittiğini söylemişti.

Erdoğan bu sözleri, kamuoyunda bundan böyle en azından başta “yeni anayasa” olmak üzere AB kriterleri çerçevesinde demokratikleşme ve özgürlüklerin genişletilmesi olarak anlaşılmıştı.

Ne var ki önce AKP’nin yeni anayasa değişikliğini yerel seçimler sonrasına ertelediği haberleri çıktı. Peşinden demokratikleşme ve insan haklarına dönük özellikle siyasî partilerin kapatılmasını zorlaştıracak 40 maddelik “mini paket”ten bahsedildi.

Nihayetinde, 12 Eylül ihtilâli anayasasında küçük değişikliklerle iktifa edileceği sinyalleri verildi. Sonunda da daha çok çevre temizliği, malî sistem, ticaret kanunu, marka kanunu, radyasyona tedbir, trafik sigortası ve benzeri alanlarda gelecek beş yılı kapsayan AB mevzuatı ile uyumu düzenleyen yasaları ihtiva eden “ulusal program”a ağırlık verileceği resmen açıklandı.

Gerekçe, “kapatma dâvâsı” sonrasında kamuoyunda tartışma meydana getirebilecek çalışmalardan sakınması…

Belli ki her ne kadar kararın ardından Başbakan Erdoğan, “durmak yok, yola devam” dese de, iktidar partisi Mahkeme’nin “ciddî ihtarı”nı nazara alarak yeniden “odak olmak”tan çekiniyor; AB’ye uyum yerine siyaset ve demokrasi dışı mahfillerle “uyumu” yeğliyor.

AKP, “MAYINLI ARAZİ”DEN

GERİ DURUYOR…

Bundandır ki siyaset kulislerinde “neo AKP”den bahsediliyor; partinin “dönüştürülerek”, söylem, eylem, kadro ve vizyonuyla “uysal” ve “carî sistem”le uyumlu, mâlum mihrakların hassasiyetlerine daha da duyarlı hale getirileceği değerlendirmeleri ağırlık kazanıyor.

Hatta bu maksatla yapılacak kabine yenilenmesinde, “kapatma iddianâmesi”nde icraatları “laikliğe aykırı” görülen ve çokça ismi geçen bazı bakanların ilk etapta daha değiştirileceği konuşuluyor.

Ankara’daki tesbit şu ki AKP siyasî iktidarı, Mahkemenin ağır uyarılı “kapatmama kararı”ndan sonra, fazlasıyla ürkek ve tutuk. Normalleşmeyi, demokratikleşmeden, temel hak ve hürriyetlerden ve özellikle inanç ve mânevî değerlerde dair özgürlüklerden vazgeçmek olarak algılıyor. Bilhassa yasadışı başörtüsü yasağının anayasal değişiklikle kaldırılması yanlışının “laikliğe aykırılığın odak eylemi” olarak serrişte edilmesiyle, kendince “mayınlı arazi”den uzak duruyor.

Dahası, bu süreçte YÖK yasasının temelden düzeltilmesini, Kur’ân kurslarındaki yaş yasağını kaldırılmasını, kanunsuz başörtüsü yasağı dayatmasına tedbir alınmasınıı, meslek okullarının imam hatiplerin üniversite sınavlarında maruz kaldıkları katsayı haksızlığını gidermesini, iktidara karşı kurulmuş bir “tuzak” olarak görüyor.

28 Şubat sürecinde “irtica tehdidi”yle ortalığı ayağa kaldıran ve Refahyol hükümetini ıskat eden bir kısım medyanın telkin ve gürültüsüne geliyor, sözkonusu hak ve özgürlüklere dair demokratik düzenlemelerden, din eğitimi ve öğretiminden fellik fellik kaçıyor.

Siyasî uzlaşmayı, en son porno yayınlarını sınırlayan, uyuşturucu ve kötü madde bağımlılığına ve sanal kumara karşı mücadeleyi esas alan genel başkan yardımcısı bir milletvekilinin “yasa teklifi”nin Başbakan ve partinin yetkili organlarınca “partinin tüzük ve programına” aykırı bulunmasının ilânı, bunun ilk sinyali…

“MİNİ PAKET”LERLE YAMALI DEMOKRASİ…

Keza Amerikan Newsweek dergisinde Washington Enstitüsünün kıdemli uzmanı Soner Çağaptay imzasıyla yayınlanan makalede, Anayasa Mahkemesi kararının ardından AKP’nin, “laik siyaset” ile “çoğunlukçu eğilimlerini güçlendirmekle ‘Mahkeme kararına karşı meydan okuma” arasında bir tercihle karşı karşıya olduğunun bildirilmesi, iktidar partisinin ne tür bir propaganda ve “korkutmalar”la karşı karşıya olduğunu ele veriyor.

Gelinen noktada iktidar partisini kapatmayan odakların, partiyi bir anlamda “teslim” aldığı ve bundan böyle “izinli” ve “vesâyetli” iş göreceği, Başşehirdeki siyaset mühendislerinin siyasî ve sosyolojik analizlerinde ortaya çıkıyor.

Anlaşılan o ki AKP, yeni dönemde yüzde 47 oy aldığı milletin değer ve hassasiyetlerini öncelemek yerine, zaman zaman kapalı kapılar arkasındaki “pazarlıklar”a da atfedilen “mayınsız arazi”de kalmayı tercih ediyor.

Partinin Genel Başkan Vekilinin ifâdesiyle, “cici parti AKP” kapatılmadı, lâkin âdeta programına “el konuldu”. Daha önce “seçim beyannâmesi” ve “hükûmet programı”yla söz verdiği, meydanlarda millete karşı taahhütte bulunduğu “âcil eylem plânı”nda deklâre ettiği, demokratik reformları ve özgürlükleri hep erteliyor, öteliyor…

Siyasî iktidarın, büyük bir iddia ile ortaya attığı “yeni sivil anayasa” ve topyekûn demokratikleşme ve özgürlükler yerine, parça parça yamalı düzenlemelerle yetinmesi, köklü programlar yerine “mini paket”le geçiştirmesi bundan…

Peki millet bunun için mi iktidara getirdi?..

21.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.08.2008) - “Gençliği Koruma Kanunu” ve AKP (2)

  (19.08.2008) - “Gençliği Koruma Kanunu” ve AKP (1)

  (18.08.2008) - Saygısızlık…

  (16.08.2008) - İran’la anlaşmaya ABD–İsrail gölgesi…

  (14.08.2008) - Provokasyon…

  (13.08.2008) - Kafkasya’daki ders-i ibret…

  (12.08.2008) - Tahrikin amacı…

  (11.08.2008) - Taşeron…

  (09.08.2008) - Sıcak gündem…

  (08.08.2008) - Fâciayı istismar (2)

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır