"Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Gündem dışı



Meclis’in tatile girmesinin ardından siyaset Anadolu’ya kaydı. Ankara’da ise parti merkezleri gelecek yıl Mart ayında yapılacak mahallî seçimlerde göstereceği adayları belirlemeye çalışıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki adaylar partiler için büyük önem taşıyor.

Partiler bir taraftan adaylarını belirlemeye çalışırken şimdi Ankara’da anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalar başladı.

60. Hükümet programını TBMM’de okuyan Başbakan Tayyip Erdoğan “Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, ülkemiz sivil bir uzlaşma anayasasını hak etmektedir” derken, yeni anayasanın bireylerin haklarını en etkili şekilde koruması, temel hak ve özgürlükleri İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına alması gerektiğini vurgulamıştı.

Hükümet bu konuşmanın ardından Prof. Dr Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kuruluna yeni anayasa taslağı hazırlattırmıştı. Sonrasında ise, partide kurulan çalışma gruplarında bu taslağa son şeklini vermek için toplantılar yapmış ve bu yılın başında son aşamasına gelindiği duyurulmuştu.

Ancak ne olduysa oldu, AKP değişikliği rafa kaldırdı ve iki maddelik üniversitelerde başörtüsü yasağı kaldırdığı söylenen anayasa değişikliğini gündeme getirdi. Sonrasını biliyorsunuz, bu girişim AKP’nin kapatma dâvâsına kadar uzandı.

* * *

Göreve geldiğinde “en büyük hedefi” olarak belirlediği yeni ve sivil bir anayasa hazırlığında olan hükümetin bu vaadinden vazgeçtiği anlaşılıyor. Partinin ikinci ismi Dengir Mir Mehmet Fırat, “Anayasa’yı tümden değiştirme imkânı kalmamıştır” diyerek büyük(!) hedeflerinden vazgeçtiklerini açıklamış oldu.

Ancak hükümette ikinci adam konumunda bulanan Cemil Çiçek ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise parlamentonun anayasayı değiştirebileceğini söylüyor. Çiçek, mevcut anayasanın kifayet etmediğini herkesin söylediğini, bunu söyleyenlerinde yeni anayasa için hazırlık yapıp katkı vermesini istiyor. Bozdağ ise, Parlamentonun istediğinde yeni anayasayı hazırlayabileceğini dile getiriyor.

Görünen o ki, AKP sivil anayasa yapma fikrinden iyice uzaklaşmış görülüyor. Türkiye’nin ihtilâl anayasasından kurtulması için bir fırsat yakalanmıştı. Ancak sürecin iyi yönetilememesi nedeniyle pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da geri adım atıldı.

Anamuhalefet partisi CHP yine bildiğimiz gibi. CHP, parti programındaki anayasa değişikliği vaadinden de vazgeçti. 14 yıl önce hazırladığı parti programında yer alan “Yeni bir anayasaya gereksinim vardır. Bu, aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur” iddiasından vazgeçiyor. Vazgeçmekle de kalmıyor, Grup Başkanvekili Kemal Anadol, “Bu dönem Parlamentosu anayasa değişikliği yapamaz” diyerek adeta Meclisin iradesini hafife alan bir yaklaşım sergiliyor.

* * *

Bu arada, AKP şimdi sivil anayasadan vazgeçerken, “demokratikleşmede önemli adımlar atacağını” söylüyor. Ancak unutmamak gerekirse demokratikleşmenin en büyük adımı 12 Eylül anayasanın demokratikleştirilmesi ve sivilleştirilmesi olacaktır.

Zaten üçte biri değişen, adeta yamalı bohça haline gelen mevcut anayasanın neresini değiştirseniz değiştirin 12 Eylül’ün izlerini taşıyacaktır. İsmi “12 Eylül anayasası” olmaktan kurtulamayacaktır. Bu yüzden sıfırdan yeni bir anayasa hazırlanması elzemdir.

Yeni hazırlanacak anayasanın da “AKP anayasası” görüntüsünden kurtarmak için de Meclis içi ve dışı siyasî partiler, sivil toplum kuruluşları ile görüşerek geniş uzlaşmayla hazırlanan bir anayasa hazırlanmalıdır. Zaten bu mânâda sivil toplum örgütlerinin hazırlıkları da var. Malatya, Samsun, Bursa meydanlarında onbinlerce kişi “sivil anayasa yapılsın” diye çağrıda bulundu. Yani, millet de sivil anayasa istiyor. Erdoğan çok önem verdiği ”toplumsal mutabakat” mevcut…

Yeni anayasa yapmak için kararlılık gerekli. Bu kararlığın gösterilmesi gerekir. Çünkü demokrasi ve özgürlükler kararlı olunduğu zaman genişler. Geri vitesle yeni ve sivil bir anayasa yapılamayacağı da ortadadır.

22.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.07.2008) - Bana olunca etik, sana olunca değil mi?

  (26.07.2008) - Ankara, Ankara duy sesimizi!

  (25.07.2008) - Demokratik kural bozulmasın

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

  (06.07.2008) - Meselelerin çözümü demokrasi içinde aranmalı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır