"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Suna DURMAZ

Japon kızı Faize



Kalp, sevgi, korku, nefret, aşk, merhamet gibi daha birçok duyguları saklayan bir sır kutusudur. Bu duyguların tercümanı ise insandaki dil ve gözdür. Dil kelimelerle anlatır bu duyguları, göz ise yanaklardan aşağı akıttığı sıcak gözyaşlarıyla tercüman olur. Bazen gözyaşı kelimelerden daha etkili olur. Nasıl ki düzyazıya göre şiir daha etkilidir duygu olarak. Öyle de, gözden akan billur taneleri de kalbin şiiridir.

Gözyaşı vardır, sevincin alâmetidir. Gözyaşı vardır, korku ve hüznün işaretidir.

Gözyaşı vardır, merhamet ve şefkatin tecessümüdür. Ve gözyaşı vardır, Cehennem ateşini söndürür. Âlemlere rahmet olarak insanlığa gönderilen Efendimiz (a.s.m.), bu konuda şöyle buyuruyor:

“İki göz vardır ki onlara ateş dokunmaz: Biri Allah karşısında haşyetle gözyaşı döken göz; diğeri de hudut boylarında ve düşman karşısında uyanık duran gözdür.”

Bazı gözlerden bir damla dahi yaş gelmez. Yer gök ağlar, ama bu gözler ağlamaz! Maneviyattan uzaklaşan kalp hastalanınca, akıttığı irinler katılaşarak göz pınarlarını tıkar, sonra da kurutur. Kur’ân-ı Kerim bu kalpleri taştan daha katı olmakla vasıflandırır.

“Artık kalpleriniz taş gibi yahut daha da katıdır. Çünkü taşlardan öylesi vardır ki, içinden ırmaklar kaynar. Öylesi de vardır ki, çatlar da ondan su fışkırır. Taşlardan bir kısmı da Allah korkusuyla yukarıdan aşağı yuvarlanır. Allah yapmakta olduklarınızdan gafil değildir.” (Bakara Sûresi, 74. âyet)

Köpük köpük yukarıdan aşağı dökülen şelâle gibi, gözlerinden yaş akıtan bir Japon kızını tanıtmak istiyorum bu yazımda. İlâhî nurla aydınlanan kalbi iman gözyaşları döktürüyor Faize’ye. Allah için akan bu gözyaşlarını görünce, ben de kendi halime ağladım. İmanın tadını unutmaktan, âyette vasıflandırıldığı gibi kalbimin taşlaşmasından korkup ürperdim. Ve bir hadis-i şerifte denildiği gibi “Ürpermeyen kalpten, yaşarmayan gözden Sana sığınırım Allah’ım!” diye duâ ettim.

Geçen yıl Müslüman olan 28 yaşındaki Faize’nin ihtida öyküsünü katılaşmaya yüz tutmuş kalpler yumuşasın dileğiyle, kendi ağzından sizlere aktarmak istiyorum.

“Adım Chihiro Sato. İslâmla şereflenince Faize adını aldım. İslâmla olan serüvenim antropoloji okuduğum üniversite yıllarında başladı. İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil almak için okuduğum üniversitenin Arapça bölümüne gittim. Kontenjan dolduğundan giremedim. Bunun üzerine Tokyo İslâm Merkezine giderek Arapça eğitimime başladım. Hocam Endonezyalı bir profesördü. Çok hoş bir insandı. Güzel bir hoca-talebe ilişkisi kurduk. Beni ailesiyle tanıştırdı. Hocamın aile içinde eşi ve çocuklarına olan güzel davranışları çok ilgimi çekti. Evde kavga gürültü yoktu. Sakin ve karşılıklı saygı üzerine kurulmuş olan bir yaşantıları vardı.

“Japonlarda insana saygı duymak çok önemlidir. Bu güzel ailede saygı ve ihtiramın varlığını görünce onları daha yakından tanımak istedim. Ziyaretlerim sıklaşmaya başladı. Onlar vasıtasıyla Endonezyalı ve Türk ailelerle tanıştım.

“Biz Japonlar çok çalışırız. Sosyal münasebetlere ayıracak fazla vaktimiz olmaz. Bu ailelerle tanışınca çok büyük bir değer kaybettiğimizi anladım. Müslümanları farklı kılan şeyin ne olduğunu öğrenmek için İslâm kültürünü araştırmaya başladım.

“O sıralarda, Amerika’daki 11 Eylül olayları oldu. Medya Müslümanları suçluyordu. Medyada gördüğüm Müslüman imajıyla, kendi tanıdığım Müslümanlar arasında fark olduğunu gördüm. Batı medyasının Müslümanları karalama kampanyası başlattığını anlamakta gecikmedim.

“Müslümanlara duyduğum ilgiyi fark eden Japon hocam ‘Niye Tokyo Arap-İslâm Araştırmaları Merkezine gitmiyorsun? Oraya git, daha fazla mâlûmat alırsın’ dedi. Bunun üzerine Japon Müslümanların da görev aldığı bu merkeze gidip, haftada üç gün derslere katıldım. Bu merkezde Türk ve Uzakdoğu Müslümanlarının dışında Arap Müslümanları da tanıma imkânı buldum. Onları da diğerleri gibi sevdim. Müslümanların yakın dostluğu sayesinde, ileride Müslüman olacağıma iyice inanmaya başladım. Bu arada okulumdan Müslümanların orucu hakkında rapor hazırlamamı istediler. Bir ay oruç tuttum. Tabiî henüz Müslüman değildim. Ve orucu sevdim.

“Yine bu arada tanışmış olduğum Japon Müslümanlar, Müslüman olmadan önce kendilerine birtakım ilâhî işaretlerin geldiğini söylemişlerdi. Ben de Müslüman olmak için hep bir işaret bekleyip durdum.

“Bekledim... Bekledim... Bekledim. Ama beklediğim işaret bir türlü gelmedi!. Herhalde Müslüman olmaya hazır değilim diye düşünmeye başladım. Ve kendimi çalışmaya verdim. Tipik bir Japon gibi sürdürüyordum hayatımı. Ama aradığım şeyin durmaksızın çalışmak olmadığını anladım. (Faize bu işaret bekleme olayını ağlayarak anlatıyordu.)

Bir müddet sonra bir aylığına turist olarak Tunus’a gittim. Bu gezide daha iyi Arapça öğrenmek için muhakkak bir Arap ülkesine gitmem gerektiğine inandım. Tokyo’ya dönünce gazetede Kuveyt Üniversitesinin dil bursu ilânını gördüm. Kuveyt’e gitmek istediğimi Japon hocama açıkladım. O da ‘Kuveyt’te ne yapacaksın? Cehennem gibi sıcak bir ülke. Sen Japonsun, oralarda yapamazsın. İlla gideceksen Mısır’a git; Ürdün’e git. Ama Kuveyt’i asla tavsiye etmem’ dedi.

“Hintli Müslüman olan bir başka hocama sordum. Müslümanları sevdiğimi ve İslâmı araştırdığımı bilen hocam ‘Fırsatı kaçırma’ dedi ve bana burs için gerekli olan referans mektubunu verdi. Bunun üzerine hemen dil bursu başvurusunda bulundum. Çok az şansım olmasına rağmen burslu talebe olarak Kuveyt’e gelmem kabul edildi.

Kuveyt Üniversitesi Dil Merkezinde Arapça okumaya başladım. Üniversitenin kız talebe yurdunda kaldığım için Müslüman kızlarla çok yakın ilişki kurdum.

Artık gece gündüz hep Müslümanlarla beraberdim. Yavaş yavaş örtünmeye başladım. Önce uzun kol, sonra başıma örttüğüm ince bir şal ile başladım işe. Allah’a ve kadere inanmıştım, ama bir türlü Şehadet getiremiyordum. Çünkü bana gönderilecek olan işareti bekliyordum. Ama her nedense bir türlü gelmiyordu. (Burada Faize gözyaşlarına boğuluyor.)

“Bir gün kızlarla beraber Kuveyt İslâm Tanıtma Merkezine gittik. Orada görevli olan İngiliz İman Martin Müslüman olmak için işaret beklediğimi öğrenince ‘Bu işaret olayı iyice abartılmış. Sen çoktan Müslüman olmuşsun. Şehadet getir’ dedi. Bunun üzerine Şehadet getirerek Müslüman oldum hamd olsun. (Gözyaşları devam ediyor.)

“Şimdi bir şirkette montaj müdiresi olarak çalışıyorum. Kuveyt’te kalıp dinimi tam olarak öğrenmek istiyorum. Namaz, oruç ve örtü, hiçbiri zor gelmedi bana. Sadece Kur’ân ezberlemek zor geliyor. On kısa sûre biliyorum. Şu sıralar ise Şuara Sûresini ezberliyorum.

“Ailemin tepkisine gelince. Tatilde karşılarına örtülü olarak çıktım. Medyanın vermiş olduğu mâlûm Müslüman imajından dolayı biraz ürperdiler. Ama alışacaklar inşaallah.”

Bu güzel ihtida öyküsünü aktardıktan sonra, Faize gibi Hakkı arayanların duygularına tercüman olan Seyyid Nizamoğlu’nun bir ilâhisiyle son vermek istiyorum yazıma:

Gece gündüz döne döne

İstediğim Haktır benüm

Allah deyüp yana yana

İstediğim Haktır benüm

Yoluna terk edip canı

Akıtıp gözümden kanı

Ah eyleyüp dünü günü

İstediğim Haktır benüm

21.08.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.08.2008) - Sürgün (2)

  (31.07.2008) - Sürgün

  (27.07.2008) - Türk dizileri

  (24.07.2008) - Yok edilmek istenen bir millet

  (20.07.2008) - Amman izlenimleri-3 : Wihdaat mülteci kampı

  (20.07.2008) - Amman izlenimleri-3 : Wihdaat mülteci kampı

  (13.07.2008) - Amman izlenimleri (2)

  (12.07.2008) - Amman izlenimleri

  (17.05.2008) - Batı-İsrail dostluğunun Protestan temeli

  (14.05.2008) - Filistin direniş şiirlerinden bir demet

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır