"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Fatma Nur ZENGİN

4. Dünya Gençlik Kongresi



Yıllardır yurt içi ve yurt dışı olarak seyahat etmeme rağmen, okyanus aşırı ve en uzun hava yolculuğumu bu sefer gerçekleştirdim. Avrupa’da seyahat etmenin verdiği alışkanlıkla Kanada’daki priz girişlerine uyacak ekstra priz aparatı getirmemiş, Türkiye ile zaman farkının bu kadar uzun olduğunu da unutmuş olduğumu anladığımda, geçen haftaki yazımı göndermek için vakit çok geç olmuştu. Kanada şartlarına uyan bütün donanımlara bu hafta içerisinde kavuşur kavuşmaz, bu semalarda neler oluyor, biraz anlatmak istedim.

Burada dünyanın 120 ülkesinden her renk, ırk, dil, din ve etnik kökene sahip 500 genç, Türkiye’yi temsilen burada bulunan bir grup gençten biri âcizane ben olmak üzere, 4. Dünya Gençlik Kongresi için toplanmış bulunmaktayız. İnsanların ayrım gözetmeksizin aynı anda, dünyanın dört bir yanından aynı amaçlar çerçevesinde bir araya gelmeleri muhteşem bir olay. Sabah kahvaltısını bir Madagaskarlıyla, öğle yemeğini bir Norveçliyle, akşam yemeğini de Panamalıyla yiyebiliyorsunuz. Ve bütün bunlar “Neden dünyada hâlâ savaş var, hâlâ ırkçılık var?” sorularını akla getiriyor. Bu soruları herkes kendisine de soruyor, ama elle tutulur bir cevap alan henüz çıkmadı. Eğer gençler bugünün ortağı ve geleceğin liderleriyse ve savaşsız, kavgasız, barış içinde bir arada olabilmeyi, paylaşabilmeyi, gülümsemeyi başarabiliyorlarsa; bizi çok güzel bir gelecek bekliyor demektir.

Geçtiğimiz haftalarda Binyıl Kalkınma Hedeflerini (MDG) detaylı olarak ele almıştım. Bu hedeflere ulaşmanın sağlanmasının ve sürdürülebilirliğinin, kongrenin en temel amaçlarından biri olduğunu düşünürsek, burada bulunan bilinçli gençlerin bunu gerçekleştirebileceğine olan inancımız da artar. Kimi 20, kimi 30, kimi 2–3 saatlik yolculuk sonucunda Quebec Şehrinde, Laval Üniversitesi kampüsünde iki haftalığına bir araya gelen dünya gençliğinin temsilcileri olan bizler, etraflarımızda gerçekleşen olaylara bir çözüm bulabilmek, bunların yanı sıra daha çevreci, daha tutumlu, daha bilinçli hayat sürdürmenin önemini vurgulamak üzere çeşitli aktiviteler çerçevesinde bir program geçirmekteyiz.

Quebec eyaleti Kanada’nın Fransızca konuşulan bölgesi olduğu için, hemen hemen herkes İngilizce biliyor olsa bile, zaman zaman zorluklar yaşamıyor değiliz. Özellikle yemekler esnasında bütün yemek isimlerinin Fransızca yazılmış olması, farklı din mensuplarının her yemek esnasında tek tek yemek adı ve muhtevasını sormasına sebep oluyor. Ben de birkaç gün önce acaba çorba sebze çorbası mı değil mi diye Fransızca yazılanları anlamaya çalışırken, Kanadalı olan ve kaldığımız üniversitenin öğrencisi olan bir gencin yanıma gelip “Merak etmeyin, bu sebze çorbasıdır. Ben de Müslümanım (Elhamdülillah), tereddüt etmenizi anlayabiliyorum. Ama rahatlıkla yiyebilirsiniz” demesi üzerine, hem rahatlıkla yemeğimi yedim, hem de burada kongre ekibinden olmayanların arasında da farklı dinlere mensup insanların bulunmasına sevindim.

Cuma günü bütün Müslüman gençler bir araya gelerek kendilerine tahsis edilen yerde Cuma namazını kıldılar. Bunun öncesinde belki de Laval Üniversitesi kampüsünde ilk defa ezan okundu. Bu da gençlerin bir aradayken ne kadar hoşgörülü ve duyarlı olduklarının bir göstergesidir. Herkes din, dil, dış görünüş ayrımı yapılmaksızın aynı çatı altında misafir edilmenin mutluluğunu yaşarken, geleceğin liderleri olarak ortak problemlerine çare aramayı da ihmal etmiyorlar. Katıldığımız dinler, nesiller ve uluslar arası diyalog çalışma grubunda da birbirinden farklı inanışlara sahip onlarca gencin hoşgörü, karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde barış ve huzur içerisinde bir arada bulunup, ölçülü şekilde konuşup tartışarak güzel bir çalışma gerçekleştirdiklerine şahit olduk.

İnsanların çeşit çeşit problemler yaşadığı, ülkelerinde içecek suyu bile olmayıp gölden aldıkları suyu içen insanların bulunduğu, bunun yanı sıra, çeşmelerinden akan suyun temiz ve içilebilir su olmasına rağmen hazır şişe suyu alan insanların sayısının artışı; iletişim eksikliği, teknolojinin her yere aynı ölçüde ulaşmamış olması, birçok gencin vize sorunu yaşayarak kongreye katılamamış olmasına rağmen, bu dünya gençliği ümitvar olup, el ele vererek, inançlarını yitirmeden bir şeyleri değiştireceklerine inanıyorlar.

2010 yılındaki Dünya Gençlik Kongresine ev sahipliği yapacak ülkemizin de, stratejik ve coğrafî açıdan sahip olduğu konum ve farklı dinlere, dillere mensup insanların aynı çatı altında yaşadığı bir ülke olması açısından, kongreyi birkaç adım daha ileriye taşıyacağını ve Dünya Gençlik Kongreleri serilerinde çok olumlu ve büyük değişikliklere sebep olacağını umut ediyoruz. Bizler genç nesil olarak elimizden geleni yapacağız ve Türkiye’nin, Türk gençliğinin herkese örnek olduğunu, dünyanın dört bir yanını birbirine bağlayan bir gönül köprüsü olduğunu İnşallah ispatlayacağız.

19.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.08.2008) - 4. Dünya Gençlik Kongresi

  (05.08.2008) - 2015’e 7 kala (2)

  (29.07.2008) - 2015’e 7 kala (1)

  (22.07.2008) - Baltıkların Akdenizlisi: Litvanya

  (15.07.2008) - Ve Türkiye...

  (01.07.2008) - Burada hiç gece olmaz mı?

  (24.06.2008) - Mısır’dan ayrı Mısır mektupları

  (17.06.2008) - Babamın günü

  (10.06.2008) - Eğitim

  (03.06.2008) - Mısır gerçekleri (1)

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır