"Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı



Türkiye gündemi bir taraftan AKP’nin kapatılma davası diğer taraftan da Ergenekon soruşturması arasına sıkışmışken, meydanlarda “Demokrasi ve hukuk zedelenmesin” diyen toplumun vicdanının sesi duyuluyor. Belki meydanların bu sesi gazetelere yansımıyor, televizyon ekranlarında pek görünmüyor ancak düzenlendiği yerlerde büyük coşkuyla ve heyecanla karşılanıyor.

“Özgürlük ve demokrasi” diyerek yola çıkan başta Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Hak-İş ve Memur-Sen olmak üzere yüzlerce sivil toplum örgütü, yazar, akademisyen Türkiye’nin sorunlarının çözümünün özgürlüklerin genişletilmesi ve yeni bir anayasa ile sağlanabileceğini söyleyerek yola çıktı. Bu amaçla ilk olarak Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformunu oluşturuldu ve “Ortak Akıl Hareketi Manifestosu” yayınlandı. Malatya ve Samsun’da büyük katılımlı mitinglerin ardından bugün de Bursa’da saat 17.30’da büyük bir miting yapılacak.

Mitinglerin amacını Hak-İş Başkanı Salim Uslu ile konuştuk. Uslu ile konuşmamızın can alıcı noktalarını paylaşmak istiyorum. Önce, bu mitingin başka mitinglerin alternatif gösterilmesinden rahatsız Salim Uslu. “Hiç kimse bu mitinglerle ilgili bir senaryo yazmasın. Bu mitingler toplumun kendi istediği ve iradesiyle, bilerek ve isteyerek düzenlediği mitinglerdir” diyor.

Mitingleri “demokrasi ve hukuk zedelenmesin’ diyen toplumun vicdanının sesidir” diye özetleyen Uslu, artık olup bitenleri toplumun seyretmesini beklemenin mümkün olmadığını söylerken, “Mitingler, toplumsal dinamiklerin demokratik refleksidir. Artık toplum meydanlarda çıkıp, toplumun ortak vicdanı, ortak aklı Türkiye’de bütün karanlıklar aydınlığa çıksın istiyor. Türkiye demokrasi kulvarından çıkmasın istiyor” diyor.

Türkiye’deki demokrasinin işlerliği konusunda sıkıntılar olduğunu, mevcut anayasanın da bu sıkıntıların kaynağı olduğunu söyleyen Uslu, “Demokrasi evrensel kurallarıyla bizim ülkemizde işlemiyor. Toplumun tercihleri bazı çevreler bakımından hiçbir anlam ifade etmiyor. Buna toplumun bir tepkisi var. Nitekim toplum bu tepkisini zaman zaman sandıkta ifade etti. Bu defa sandığı beklemeden meydanlarda ifade ediyor” diyor.

Uslu’nun altını çizdiği bir başka konu ise, artık toplumun Türkiye’de güdümlü demokrasi yerine gerçek demokrasi istediği yönünde oluyor. Sorunların kaynağının ihtilâl anayasası olduğunu söylerken de, milletin artık Türkiye’nin “cunta pisliği”nden temizlenmesi ve demokratik süreçlere müdahale edilmemesini isteğini söylüyor.

Uslu’ya “Nasıl bir yeni anayasa?” sorusunu yönelttiğimizde de, “Türkiye’ye ve topluma yol haritası olacak, toplumsal dinamikleri dikkate alacak sivil ve demokratik bir anayasa” diye özetliyor. Mitinglerde milletin bu talebinin yok sayılması ve göz ardı edilmesine karşı tepkisini dile getirdiğini açıklıyor.

Milletin dayatmalar karşısında bir “ortak vicdan” ve “ortak akıl” oluşturduğunu söylüyor. Bazılarının halkın bu demokratik tepkisinden rahatsızlık duyduğunu dile getirirken de bunu anlayamadığını söylüyor. Hatta tam tersine bugüne kadar demokrasi adına nutuk atanların “halk demokrasiye sahip çıkıyor” diye bundan gurur duyması gerektiğine inanıyor. Ve şu ikazda bulunuyor: “Eğer halksız demokrasi isteyenler varsa, onlar da bilmeli ki, bu fantezinin dünyada bir örneği daha yok.”

“Ortak Akıl Hareketi Manifestosu”nki şu cümle hayli dikkat çekici: “Özgürlükler, demokrasiyle birlikte genişler. Demokratik işleyişin daraltıldığı zamanlarda en büyük zarar özgürlükler üzerinde görülür. Özgürlüklere sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmakla eş anlamlıdır.”

Bugün demokrasi ve özgürlük diyenler Bursa Fomara meydanında olacak. Fomara “şehre küstü” anlamına geliyor ama bu millet devletine küsmez. Ama devletinden de eşit davranmasını, özgürlüğünün kısıtlanmamasını, tam manasıyla yaşayacağı demokratik bir ortamı, yasakların olmamasını, seçtiklerinin itibar görmesini ister.

İşte bugün de Bursa’dan milletin vicdanının sesi şöyle haykıracak: Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük… Demokrasi ve hukuk zedelenmesin. Demokrasiye darbeler yapılmasın…

19.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

  (06.07.2008) - Meselelerin çözümü demokrasi içinde aranmalı

  (05.07.2008) - Halkın gündemi

  (04.07.2008) - Adaletin terazisi

  (29.06.2008) - CHP'nin cızırtılı telefonu

  (27.06.2008) - Senaryolar ve seçim

  (22.06.2008) - Gözden kaçanlar

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır