"Gerçekten" haber verir 18 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Milletin vicdanının hükmü…



Ankara’da, hem hava sıcaklığı hem de gündemin sıcaklığı insanları kavuruyor. Normalde Temmuz ayında Ankara’da siyasetçiler pek kalmazlardı. Meclis tatile girer, siyaset Anadolu’ya kayardı. Ancak hem AKP’nin kapat dâvâsı, hem Ergenekon soruşturması gibi iki önemli gündem maddesi olunca kimse Ankara’dan ayrılmak istemiyor. Kapatma dâvâsında raportör görüşünü açıkladı. Şimdi Anayasa Mahkemesi dâvâyı görüşmeye başlayacak.

* * *

Türkiye bir süreden beri Ergenekon’la yatıyor, Ergenekon’la kalkıyor. Geçtiğimiz hafta, aylardır beklenen Ergenekon soruşturması iddianamesi açıklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından açıklanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede çok ciddî suçlar var. Müebbetten, 27 yıla varıncaya hapis cezaları isteniyor. “Terör örgütü kurmak. Terör örgütüne yardım etmek. Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs”ten tutun da Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silâhlı isyana tahrike varıncaya kadar çok ağır suçlar var.

Toplam 86 sanığın yer aldığı dâvâda gelinen aşamada mahkemenin 15 günlük dosya inceleme süresi 14 Temmuz’da başladı. Ay sonuna doğru mahkeme, iddianameyi kabul edip etmeme kararını verecek. Mahkeme dâvâyı kabul ederse yargılama süreci başlayacak. Ancak şurası bir gerçek ki, iddianamesi bile 2 bin 500 sayfayı bulan belgeleri ile klâsörleri dolduran bu dâvânın görülmesi mahkemeyi hayli yoracak. Milletin temennisi sonucun bu yorgunluğa değmesi yönünde.

Olay derinleştikçe ilginç ilişkilerin varlığı ortaya çıkıyor. Ergenekon adı verilen yapılanmada kimin eli kimin cebinde belli değil. Bu dâvâ sonucunda bu garip ve çirkin ilişkilerin ortaya çıkması herkesin beklentisi. Elbette suçluların da cezalarını çekmeleri gerekiyor.

* * *

Sivil, demokrat ve aklı selimle hareket eden sendikacılar arasında yer alan Hak-İş Başkanı Salim Uslu ile “Ergenekon tartışmaları”nı konuştuk.

Verilecek yargı kararının Türkiye için bir milât olacağını düşünüyor Uslu. Açık toplum ve hukuk devleti olmanın, devleti bir kısım çetelerden arındırmanın, temiz devlete ulaşmanın yolunun da Ergenekon’un ve onun bağlantılarının bütünüyle açıklığa kavuşmasından geçtiğini dile getiriyor.

Bazı gazete ve televizyonların, iddianamenin bazı bölümlerinden hareketle sanıkları “zavallı bir aklama çabası”na girdiklerini belirten Uslu, bunun üzücü bir durum olduğunu söylüyor. Ve şöyle diyor: “Yine bazı çevreler ısrarla iddianamede bazı bölümlerin ötesinde bir kısım içeri alınan paşaların ne kadar anlı şanlı olduğunu ifade ederek, tutuklu olan bir sanığın kanserden ölmesi veya tutuklu bir bayanın rahatsızlanmasını öne çıkartarak toplumunu bir zalim-mazlûm ikilemine sokmak istiyorlar. Sanki içerdekiler masum ve haksızlığa uğramış gibi toplumda bir farklı algılama kurgusu içerisindeler ama sonuçta mutlaka yargı bir şekilde hükmünü verecek…”

Yargının hükmünün ne olacağını kestirmenin zor olmasına rağmen, toplum vicdanının hükmünü verdiğini düşünüyor Uslu ve şöyle konuşuyor: “Hangi gerekçeyle ve hangi adla olursa olsun bir kısım illegal yapılanmaların sonuna kadar üzerine gidilmelidir. Yargı kararı ne olursa olsun bazı çevreler istedikleri kadar reddediyor olursa olsun, Türkiye’de bir kısım illegal örgütlenmeler var. Devlet içerisinde devlet adına hareket eden, kendisini devlet yerine koyan bazı çeteler var. Ve bunların işlediği suçlar, cinayetler var. Seri numaralı bombalar var. Toplum bunun açığa çıkmasını istemektedir. Yargının bu konuda vereceği karardan ziyade toplumun vicdanı bu konuda hükmünü tarih önünde vermiştir. En azından toplumun adalet duygusu ve vicdanı illegal yapılanmalar içerisinde olanları ya da onları masum gösterenleri mahkûm etmiştir.”

* * *

Dâvânın sonunda birçok karanlık ilişki ortaya çıkıp çıkmayacağını mahkeme safahatından sonra göreceğiz. Ancak bu aşamada yapılacak şey, yargıyı serbest bırakıp, çıkacak karara da saygı göstermek gerekiyor. Meselenin çözümü hukukun içinde kalarak çözülürse milletin vicdanı rahatlamış olacaktır.

Artık darbeler konuşulmasın. Bu dâvânın sonunda demokrasi ve hukukun üstünlüğü galip gelsin…

18.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

  (06.07.2008) - Meselelerin çözümü demokrasi içinde aranmalı

  (05.07.2008) - Halkın gündemi

  (04.07.2008) - Adaletin terazisi

  (29.06.2008) - CHP'nin cızırtılı telefonu

  (27.06.2008) - Senaryolar ve seçim

  (22.06.2008) - Gözden kaçanlar

  (21.06.2008) - Ne olacak bu memleketin hali?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör