"Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Aktütün, kara duman



Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün jandarma karakolunu hedef alan terör saldırısı sonrası çok sayıda askerimizin şehit olması farklı yönleriyle tartışılıyor. Genelkurmay Başkanlığında yapılan ‘medya bilgilendirme toplantısı’ da kamuoyunu tatmin etmek yerine yeni soruları gündeme taşıdı.

Elbette son sözü en başta söylemekte mahzur yok: Terörle mücadele dünyanın en zor işlerinden biridir. Konu hakkında ‘yorum’ yapmak da belli bir uzmanlık ister.

Bununla birlikte, yaşanan terör hadiseleri sonrasında, illa da ‘resmî açıklamalar’ın esas alınmsası gerektiği ileri sürülemez. Bilenler ya da bildiklerini iddia edenler konuşur, ortaya çıkan tesbitler değerlendirilerek bir kanaat hasıl olur. Aktütün saldırısı sonrası yapılan açıklamalar, beraberinde yeni soruları getirdi. Meselâ, sınırdan geçekleşen terörist sızmaları tesbit etmenin tam olarak mümkün olamadığı anlamına gelecek beyanlar garip karşılandı. Bir de, “Teknik imkânlarımız var, ancak bu imkânlarla 100-150 metre mesafe kontol edebilirsiniz. Bu bölgenin tamamını dünyanın hiçbir ülkesinde teknolojik olarak kontrol altında tutmanız mümkün değil” (Taraf, 6 Ekim 2008) anlamındaki beyanlar da şaşırtıcı.

Eğer bu beyanlar doğru ise, bunca yıl tekrarlanan ‘her şey kontrol altında, artık teröristleri çok rahat izliyoruz, BBG evi gibi takip ediyoruz’ anlamındaki beyanlar neyin nesi oluyordu? Bu şekildeki beyanlarla kamuoyu yanıltılmış olmadı mı? Üstelik saldırı gündüz meydana geldiğine göre, 150 metreyi konrol etmek için alet ve edevat da gerekmeyebilirdi. Ya bu anlatılanlarda bir eksiklik var, ya da biz anlamakta zorlanıyoruz.

Aktütün saldırısı sonrası, medyanın bu güne kadar alışılmamış şekilde sorgulayıcı tavır takınması da dikkat çekici. Bu sorular sorulur ve cevapları alınabilirse belki de terör belâsından daha kolay kurutulabiliriz. Bu güne kadar olan şey, resmî açıklamaların sorgulanmadan kabulü şeklinde cereyan etmişti. Ancak aynı karakola 5. defa gerçekleşen saldırı ve çok sayıdaki can kaybı ister istemez sorgulamayı beraberinde getirdi.

Maksadı terörü önlemek olan hiç kimse bu sorgulamadan gocunmaz. Açıklamaları sorgulamadan kabul etmek çare ve çözüm olsaydı bu güne kadar terör sona ermiş olurdu. “Hadise nasıl oldu, ayrıntılı bilgi istiyoruz” diyenlere iyi niyetle cevaplar verilmeli. Verilmeli ki varsa aksaklıklar görülsün. ‘Uzman’ların her şeyi bildiği, ne gereki-yorsa onu yaptığı şeklindeki ön kabul, hataları görmemizi engelleyebilir. Hem soru soranlar arasında da aynı bölgede görev yapmış asker ya da sivil ‘uzman’lar da var. Tamamını dinleyip, ortaya atılan sorulara iyi niyetle cevap vermek gerekir. Yoksa sorulardan rahatsızlık duyarak soru sormayı yasaklamak çare olmaz.

Medyaya yansıyan bazı iddialara göre, önümüzdeki günlerde hürriyetleri sınırlayıcı çalışmaların yapılma ihtimali varmış. Böyle çalışmaların terörü sona erdirmediğini herkes biliyor olsa gerek. Terörün, ‘baskı’dan beslendiğini Türkiye’yi idare edenler de lütfen görsün.

Aktütün’den yükselen kara bulutlar İnşallah ufkumuzu karartmaz.

07.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.10.2008) - Şehitlere rahmet

  (05.10.2008) - Su boru hattı

  (04.10.2008) - Saygı beklemek hepimizin hakkı

  (03.10.2008) - Türkiye değişiyor: Liderler camide!

  (01.10.2008) - Şükürler olsun

  (30.09.2008) - Medyanın bayramı

  (29.09.2008) - Vahideddin okulda

  (28.09.2008) - Suç bataklığından nasıl kurtuluruz?

  (27.09.2008) - Sahip çık, yasak kalksın!

  (26.09.2008) - Yasak ‘boğaz’a dayandı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır