"Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Okuyun ve duâ edin



Filistin’de masum siviller katledilirken ‘huzurlu bir hayat’tan bahsetmek belki abes olacak, ama ne yazık ki her şeye rağmen hayat devam ediyor ve edecek. Yeni yılın ilk gününde, geçen yılın muhasebesini yapabilmek lâzım. ‘Yılbaşı’ bu anlamda önemli olabilir. “Geçen bir yıl boyunca Allah’ı (cc) memnun edecek neler yaptık?” sorusunu sormalı ve aldığımız cevap bizi tatmin ediyorsa sevinmeliyiz. Aksi halde hiç değilse yeni yılda bunu başarabilmek için gayret sarfetmeliyiz.

Pek çok tanınmış kişinin ‘özel doktoru’ sıfatını da taşıyan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “2009 için altın değerinde on sağlık kuralı”nı (Hürriyet, 29 Aralık 2008) sıralamış. Bu kurallara—genel anlamıyla—itiraz edilecek noktalar olmadığı gibi, bir bakıma ‘vaaz’ niyetiyle bile okunabilir.

Müftüoğlu’nun ‘altın değerinde’ saydığı kuralları özetlemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz:

1- İyimserlik en güçlü ilâçtır.

2- Sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. (...) Yeni yılda yeni dostluklar, arkadaşlıklar geliştirin. Çoğalın, dostluklarınızı güçlendirmeyi de ihmal etmeyin. Aile bağlarınızı sağlam ve güvenli tutun. Kendinizi evinize, semtinize, şehrinize sıkıştırıp kapatmayın.

3- Beden ve ruh dengesini koruyun. (...) Beden-ruh dengesi, halinize şükretmenizi de kolaylaştırıyor. Bu sebeple yalnız bedeninizle değil, ruh sağlığınızla da ilgilenmeniz, ruhunuzu da korumanız, geliştirmeniz ve beslemeniz gerekiyor.

4- Gerekli vitaminler: Neşe ve mutluluk. (...) Bunun için neşeli biri olmayı, hoşgörülü, keyifli, endişesi az, umudu (...) bol biri olmayı (ve böyle insanlarla birlikte yaşamayı) ilke edinin. Kötümser, endişeli ve sorunlu insanlardan uzak durun.

5- Hastalıklardan korunun. (...) İnsan aklı ne yazık ki beden ve ruhun sağlıklı durumunu idrak edemiyor. Ne zaman ki vücudumuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ediyor, ancak o zaman sağlığın önemini, ciddiyetini düşünmeye, konuşmaya başlıyoruz.

6- Beslenme, uyku ve stres önemli. Ne yiyip içtiğiniz, nasıl bir hayat sürdüğünüz, yani “hayat tarzınız” (uykunuz, aktiviteniz, stres yönetimi beceriniz) sağlığınızı belirleyen temel faktörlerdendir. Taze ve temiz şeyler yiyip içmeyi hedefleyin.

7- Zararlı şeylerden uzak durun. Alkol ve sigaranın zararları artık tartışma konusu bile yapılmıyor. Yiyecek ve içeceklerdeki katkı maddeleri, besinlerdeki kirlilikler sağlığınızı en azından uzun vadede bozabiliyor.

8- İnanç dünyanızı güçlendirin. İnançlı insan, aidiyet duyguları güçlü insandır. İnanç ve onun sağladığı aidiyet hissi, güven duygusunu pekiştirir. İnanç duygusu son yıllarda en etkin detoks ilâcı gibi görülüyor.

9- Beyninizi destekleyin. Beyniniz de kaslarınız da aynı temel kural ile yönetiliyor: Kullan veya kaybet! Bunun için beyninize de sık sık egzersizler yaptırmanız, onunla “farkındalık ve değişim yolculuklarına çıkmanızda” fayda var. Okuyun, duâ edin, bulmaca, sudoku çözün, satranç (...) oynayın ve düşünce egzersizleri yapın, iç dünyanıza doğru yolculuklara çıkın.

10- Kilonuzu koruyun.

Sıralanan bu ‘altın kural’lar derinlemesine incelense, ‘hadis meâlleri’yle örtüştüğü ortaya çıkmaz mı? Yani, tavsiye edilen hangi ‘iyi’ şeyin kaynağında İslâm yok ki? “Aile bağlarını sağlam tutun” demek, “Sıla-i rahimi ihmal etmeyin” demek değil mi? Alkollü içkilerin içilmesinin men edilmiş olması tasadüf mü? İslâmın ilk emri ‘ikra/oku’ değil miydi? Hem, “Duânız olmazsa ne ehemmiyetiniz var?” âyet meâli değil miydi? Yeni yılda hem okuyalım hem de bol bol duâ edelim...

01.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.01.2009) - Duyarsızlığa ‘dur’ diyelim

  (04.01.2009) - Gördünüz, yıkılmadı işte

  (03.01.2009) - İnsafsız yaklaşım

  (02.01.2009) - İsrail’in değirmenine su taşınmasın!

  (01.01.2009) - Okuyun ve duâ edin

  (31.12.2008) - İmtihan içinde imtihan

  (30.12.2008) - Tepki göstermek için katliâmı beklemeye gerek yoktu

  (29.12.2008) - Adliye Saraylarında mescid olmaz mı?

  (28.12.2008) - Edirne'den Van'a sefalet manzaraları

  (27.12.2008) - Zâlimleri sevmeyenleri biz sevelim!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır