"Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Hakîm isminin penceresinden ev idaresi



Ev idaresi, ev ekonomisi konuları uzun yıllardır üniversitelerde özel bölümlerde talebeler yetiştirmekte, bilimsel veriler ışığında incelenmekte.

Böyleyken, evin gelir ve giderini dengede tutabilecek bir mâlî politikayı uygulayabilmek günümüzde kadın için de, erkek için de hayli zor. Atalarımız, “Ayağını yorganına göre uzat!” demiş, ama tüketim çağının insanı ayağının da, yorganının da ölçüsünü düşünecek halde değil. Evin idaresi anneden babadan öğrenildiği gibi bile değil, artık çoğunlukla TV, modanın son gelişmeleri ışığında yapılmakta.

Sabahın karanlığından akşam karanlığına sonu gelmez ihtiyaçlar peşinde koşturup duran, tüketim ve bencillik kıskacında kıvranan çağımız insanı, “Ben tok olayım, başkası açlıktan ölsün bana ne?” düşüncesiyle her geçen gün insanlığından da uzaklaşmakta, aç gözlülüğünün tutsağı haline gelmekte.

Dolayısıyla hakikati gören insanların “İlâhî ikaz” olarak değerlendirdiği ekonomik krizin yaşandığı şu günler tam da “kanaat, iktisat, şükür, bereket” kavramlarının tefekkür edilip, yaşantıya aktarılacağı önemli günler.

Yaşadığımız âlemde her şey bir hikmet üzerine hareket eder. Hedefi, maksadı bellidir. Bunu tefekkürle fark eden insanın da yaşadığı âlemle ahenk içinde hareket etmesi gerekir. Hiçbir şeyin israf edilmediği, zerrelerin bile plan ve program üzerine nizamla hareket ettiği sisteme insan da uyum sağlamalı, iktisat, kanaat, şükür vazifelerini yerine getirerek “Hakîm” ism-i İlâhisine âyinedarlık yapmalıdır.

Elmalı kurabiye yapabilmek için…

Bir elmanın çekirdeğinde bile bunu görebilmek mümkündür.

Elmayı yapan Usta Sanatkâr, elmanın geçmişten getirdiği ve geleceğe taşıyacağı bütün bilgileri çekirdek programında yerleştirmiştir. Hangi cins olduğu, kokusu, tadı, rengi…

Gezegenler, mevsimler dönüp de ortam planlanan konuma geldiğinde, elmanın çiçeğinin yapımının ardından meyvesinin yapımına başlanır. Usta San'atkâr incecik bir iple san'atlı elmayı uzun çubuklara takıp güneş ışığında pişirir. Ağacın kökleriyle toprağın derinliklerinden taşıdığı besinleri gövdesi ve dallarıyla elmaya ilâve eder.

“Elmanın çekirdeğini de, Kâinatı da yapan aynı Usta San'atkârdır” diyen kişinin elmaya bakışı elbette San'atkârı hesabına olacak; “zikir, fikir, şükür” fiyatları ile elmanın bedelini ödeyecektir. Besmele ile San'atkârı zikir, san'atı ile nimeti tefekkür, şükür ile Nimeti Veren Zata teşekkür ederek kâinatın en şerefli varlığı olduğunu gösterecektir.

İnsana düşen tembellik, lâkaytlık, israf tuzaklarına düşmeksizin tabiattaki “âdetullah” denilen kuralları nazara alarak elma ağacının bakımını yapmak, gübrelemek, ilâçlarını vermektir.

Sözgelimi çiftçi çiftçiliğini bilimsel kurallara uygun yerine getirmelidir.

Ev hanımı iktisata dikkat ederek alış verişini yapmalı, malzemelerini israf etmeden kullanıp, dengeli bir ev ve mutfak düzeni oluşturmalıdır.

Evet, bir hanımın mutfağa girip elmalı kurabiye yapabilmesi için güneş, gezegenler, bütün varlık âlemi yardımlaşmalıdır. Elmalı kurabiyenin malzemelerinin bir araya gelebilmesi ve hazırlanabilmesi için, aslında kâinatın bütün zerrelerinin Usta San'atkârın “Kün!” emriyle seferberliği gerekir! (Not: Hakîm ismi eşyanın yaratılışında aşamaları, basamakları gerektirirken; Hay ve Kayyum isimleri gereğince aslında her an yaratılış söz konusudur.)

Aslında bu tablo bir mü’minin varlık âlemine bakış açısını da özetler. Hayata bu şekilde bakan bir insanın, evini idare ederken nimeti hürmetsizlikle israf etmesi, beğenmemesi, bencillik içinde paylaşmaması, ihtiyacı olanlara vermemesi, evinde gelir ve gider dengesini gözeten bir plan yapmaması mümkün müdür?

Evet, “Yuvayı dişi kuş yapar” derler ya, dinimizin getirdiği ölçülere göre evin iç işlerinin idaresinden sorumlu olan biz hanımlara büyük iş düşüyor. İsraf etmeden, nimeti gönderen Zâtı unutmadan, iktisat, kanaat ve şükür duyguları içinde Rabbimizin ikram ve ihsanlarının ne derece bilincindeyiz? Elimizdekini paylaşma, yardıma ihtiyacı olanlara ulaştırma noktasında neler yapıyoruz?

Evin idaresini dengelemeye çalışırken, varlık âlemini hikmetle çeviren Zatı tefekküre ne kadar zaman ayırıyoruz?

Huzurun anahtarı bu sorularda gizli değil mi sizce de?

08.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.01.2009) - Bir seminerin ardından…

  (18.01.2009) - Ve insan, doğar...

  (11.01.2009) - Şefkat, merhamet ve rikkat kıtlığı!

  (04.01.2009) - Bir başka açıdan iktisat

  (28.12.2008) - Ateşte açan güller diyarı Kütahya’dan notlar…

  (21.12.2008) - İktisat hazinesini keşfederken...

  (14.12.2008) - İmtihan edilen kadın

  (07.12.2008) - Bir başka açıdan kamusal alan kavramı

  (30.11.2008) - Şaka mı, lâtife mi?

  (23.11.2008) - “Âhir zaman Âdemleri”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır