"Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

‘Yeni dünya düzeni’ kalıcı olacak mı?



Londra’da bir araya gelen ‘dünyanın en zengin 20 ülkesi’nin hükümet ya da devlet başkanları, uygulandığında ekonomik krizlere çare olabilecek ciddî kararlar almışlar. Buna göre ‘vergi cenneti’ olarak kabul edilen, ancak gerçekte haksız kazançların biriktirildiği ülkelere sert yaptırımlar uygulanacakmış.

G-20’nin patronları daha başka önemli kararlar da almışlar. Bu kararların bir kısmı, “G-20’den çok önemli kararlar çıktı. Bir dönem kapanıyor/ Yeni dünya düzeni” başlığıyla dünyaya ilân edildi. (Vatan, 3 Nisan 2009)

“Dizginsiz kapitalizmin sonu” olarak tanımlanan bu kararlar hem liderleri, hem de ‘borsa’ları memnun etmiş ki, kararların açıklanmasıyla birlikte dövizin fiyatı düşerken, borsalar da yükselişe geçti. İngiltere Başbakanının dillendirdiği kararlardan biri de ‘gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilme’ noktasında tecelli etmiş.

Bir başka karara göre de, süregelen krizin tekrarlanmasını engellemek için, son dönemde, bilhassa Amerika’da halkın büyük öfkesini çeken ‘üst düzey yöneticilere ödenen yüksek tutarlı maaş’lara da sınırlama getirilecekmiş.

Her ne kadar “Yeni bir dünya düzeni kuruluyor” denilse de bu düzenin devam edebilmesi için alınan kararların ‘kâğıt üstünde’ kalmaması gerekir. Hatırlanacağı üzere, soğuk savaşın bitmesiyle -1990’lardan sonra- da “Yeni dünya düzeni” kurulduğu ilân edilmiş, “İki kutuplu dünya”dan güya “kutupsuz dünya”ya geçilmişti. Fakat bu temenni bir türlü gerçekleşemedi ve bir anlamda “2. dünya ekonomik krizi”ne yakalanmış olduk.

Aslında liderlerin aldığı kararların temelinde ‘adalet arayışı’ vardır. Düşünün, haksız kazançların ‘park’ ettiği hayali ülke ve hesaplara denetim getirilmesi bu gününe kadar ertelenebilecek bir uygulama mıydı? Ya da zor geçinebilenlerin çalıştığı büyük holdinglerin yöneticileri/ CEO’ları, neredeyse ‘çalışan bin işçi’den daha fazla maaş ya da ikramiye almalı mıydı? Dünya ülkeleri yıllar boyu süren bu yanlış uygulamalar karşısında hep sustu ve iş gelip neredeyse ülkelerin iflâs etmesine kadar dayandı.

Hak, hukuk ve adaletin olmadığı bir sistemin devam etmesi zaten mümkün değildi. Dünyanın içerisine sürüklendiği ekonomik kriz, bu temellerin sağlam olmamasından kaynaklandı. Faiz ve rant gelirleriyle haksız kazanç elde edenler, doğrudan ya da dolaylı olarak çalıştıkları firmaları bataklığa sürükledi.

Eğer yeni bir ekonomik sistem kurulmak isteniyorsa, bunun temeli; insan fıtratına uygun olmalı. Bu yapılamadığı sürece, her on yılda bir ‘yeni dünya düzeni kurduk’ diye toplantılar yapılmak durumunda kalınır.

Sosyal ve ekonomik krizlerin temelinde “Sen çalış ben yiyeyim” anlamını taşıyan “faiz” anlayışının olduğunu unutarak bir yere varmak mümkün değil. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya sarılan, daha fazla kazanmak için dünyayı ateşe veren anlayıştan kurtulmadıkça yeni bir dünya düzeni kurulamaz.

Kalıcı düzen, ancak kalplerin ıslâhı ile mümkün olabilir. G-20 ülkeleri bunu kısmen gördü, tam olarak görmesini temenni edelim.

05.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2009) - Öğrencilere el uzatalım

  (03.04.2009) - ‘Yakmayalım’ da besleyelim mi?

  (02.04.2009) - Haksızlığa meydan okunan yıllar

  (01.04.2009) - Reformlar başka bahara mı?

  (31.03.2009) - Millet konuştu, siyasetçi ders alsın

  (30.03.2009) - Daha fazla ciddiyet

  (29.03.2009) - Olduysa ne oldu?

  (28.03.2009) - Acaba ikna oldular mı?

  (27.03.2009) - Türkiye'yi kilitleyen kaza

  (26.03.2009) - Gözünü kapayan kendine gece yapar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis