"Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Öğrencilere el uzatalım



Sıkıntıların büyüklüğünü anlatmak için “Bıçak kemiğe dayandı” denir. Maalesef, ekonomik krizin etkilediği ülkemizde bıçak kemiğe dayanmakla kalmadı, kemiği de deldi geçti.

Bıçağın “kemiğe dayandığını” ya da “delip geçtiğini” anlatan çok sarsıcı bir göstergeyle karşı karşıyayız. Sürüklendiğimiz kriz, hayatımızı bütün yönleriyle sarsarken, eğitimi de ciddî mânâda etkilemeye başlamış.

İşte delili: “Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, ekonomik kriz sebebiyle öğrencilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, akademik yılın ikinci kayıt döneminde 328 öğrecinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayıt yenileyemediğini söyledi.” (Yeni Asya, 3 Nisan 2009)

Yaşanan her probleme bir bahane bulmak isteyenler; “Eee, ne var bunda? Bazı öğrencilerin paraları yoksa okumasınlar, ticarete atılsınlar, çalışsınlar. Kriz dünyayı etkilemiş. Eğitimi de etkilemesi normaldir” diyebilir. Sathî bir nazarla bu tesbite katılanlar da olabilir. Hadise bu kadar basit olsa, ‘Üzerinde durmaya değmez’ demek belki mümkün olurdu. Fakat hadisenin temeline inildiğinde bu konunun çok çok önemli olduğunu görebilmeliyiz.

Bakınız, vazgeçilmesi istenen ya da imkânsızlık sebebiyle vazgeçilen şey ‘lüks tüketim malzemesi” değildir. Vazgeçilmesi istenen şey, eğitimdir. “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olayım” diyen bir anlayışa sahip kişilerin yaşadığı bir cemiyette böyle bir hâdisenin yaşanabilmesi hep çok düşündürücü, hem de çok yaralayıcıdır.

Üniversite rektörünün açıklamalarının devamında, aslında kayıt yenileyemeyen öğrenci sayısının 700’ü aşkın olduğu, ama bir iki defa ‘süre uzatarak’ daha fazla kişinin kayıtlarını yenilemelerini temin ettikleri ifade ediliyor. Demek ki kayıt yenileyemeyen 328 öğrenci ‘tamamen maddî imkânı olmayan’ ailelere mensup öğrenciler.

Bir üniversitede bu kadar çok maddî imkâna sahip olmayan öğrenci olduğuna göre, Türkiye’deki diğer üniversiteleri de hesaba katmak lâzım. Maddî imkânsızlık sebebiyle okuyamayan, üniversiteyi kazandığı halde devam edemeyen öğrenci sayısının ne kadar artacağı hesaplansın.

Tabiî ki bu durum sadece “Türkiye’yi idare edenler”in kabahati değildir. Kabahatin büyüğü onların olmak üzere sırasıyla bizim de kabahatimiz vardır. İmkânlarımızın ne kadarını öğrencilerin eğitimi için, ‘oku’ması için harcıyoruz? Kaç öğrenciye ‘burs’ verebiliyoruz? Kaç öğrencinin derdiyle dertleniyoruz?

Hatırlamak ve hatırlatmak lâzım ki, öğrenciye verebileceğimiz ‘zekât’ borcumuz dahi vardır. Ortaya çıkan bu hazin tablo, değil ‘zekât’ı, ‘zekâtın zekâtını’ vermeyi dahi ihmâl ettiğimiz anlamına gelmez mi?

Arzumuz ve temennimiz, bu vesileyle gündeme gelen ‘fakir, imkânı olmayan öğrenciler’e mutlak sûrette el uzatılması gereğidir. Bunun için son dönemde maddî imkânsızlık sebebiyle kayıt yenileyemeyenlere yeni bir imkân ve ‘karşılıksız burs’ verilmesini teklif ediyoruz. Böyle bir adım, batağa saplanan ekonomiyi kurtarmak için atılan ‘vergi indirimi’ adımından daha önemli ve de gereklidir.

Parası olmadığı için okuyamayan öğrencilerin olduğu bir ülke, “Büyük Türkiye” olabilir mi? Lütfen, öğrencilere el uzatalım...

04.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2009) - ‘Yakmayalım’ da besleyelim mi?

  (02.04.2009) - Haksızlığa meydan okunan yıllar

  (01.04.2009) - Reformlar başka bahara mı?

  (31.03.2009) - Millet konuştu, siyasetçi ders alsın

  (30.03.2009) - Daha fazla ciddiyet

  (29.03.2009) - Olduysa ne oldu?

  (28.03.2009) - Acaba ikna oldular mı?

  (27.03.2009) - Türkiye'yi kilitleyen kaza

  (26.03.2009) - Gözünü kapayan kendine gece yapar

  (25.03.2009) - Bu kampanyaya destek verilir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis