"Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Azerbaycansız çözüm olmaz



Obama’nın ziyaretinde en çok üzerinde durduğu konu Ermenistan sınır kapılarının açılması oldu. Aslında bu konuda Obama sıkışmış durumda. Seçim kampanyasında sıklıkla “Ermeni soykırımı”ndan söz eden ve bu soykırım iddiasını resmen tanımayı yazılı olarak taahhüt eden Obama’nın önünde 24 Nisan gibi yakın bir tarih, son tarih olarak duruyor. Ama Türkiye’nin bu konudaki görüşünü de biliyor. Bunun için Obama, Türkiye’den ısrarla 24 Nisan’a kadar kendisini bu darboğazdan kurtaracak bir adım atmasını bekliyor.

Türkiye ise bunun önünde iki engel olduğunu açıkça belirtti: Diasporanın soykırım iddialarının Ermeni yönetimince de desteklenmesi ve Dağlık Karabağ’ın işgalinin sürmesi.

Azerbaycan’ın Ermenistan’a yapılacak jestler konusunda hayli hassas olduğu biliniyor. Aliyev’in Medeniyetler İttifakı İkinci Forumuna gelmemesinin sebebi, Türkiye’nin Obama’nın baskısıyla bu konuda yumuşayacağı yönündeki haberlerdi. Hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız bu engelleri Obama’ya ayrıntılı olarak anlattı. Bu konuda asıl adımın Ermenistan’dan gelmesi gerektiğini de vurguladılar. Bunun üzerine programda olmadığı hâlde Obama, İstanbul’a geldiği akşam Ermenistan Dışişleri Bakanı ve Babacan’la bir araya geldi. Görüşmenin içeriğinin Ermenistan’ın bu konuda atması gereken adımlar olduğu anlaşılıyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki uzun geçmişe dayanan ilişkiler, Obama’nın hatırından çok daha önemli. Tarih boyunca hem dost ve kardeş ülke olduk. Kurtuluş Savaşına Azerbaycan’ın yaptığı petrol ve 1 milyon altın ruble yardımını hep minnetle hatırlıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı Türkiye için büyük önem taşıyor. Ayrıca Azerbaycan, Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asya ile ilişkilerinde de çok önemli bir müttefik ve arabulucu konumunda.

Dağlık Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edilmesi, bu topraklarda yüzlerce Azeri’nin katledilmesi, binlercesinin halen yurtlarından edilmiş göçmenler halinde yaşaması görmezden gelinemeyecek kadar büyük sorunlardır. Rusya’nın nüfus politikaları yüzünden Dağlık Karabağ’da yerleştirdiği Ermenilere dayanarak Ermenistan bu topraklarda hak iddia ediyorsa da, uluslar arası hukuk bu toprakların Azerbaycan’a ait olduğunu resmen kabul ediyor. Tabi bu toprakların kaybedildiği savaştaki başarısızlığın sebepleri, sonrasında bu konuda çok fazla gayret gösterilmemesi pek tartışılmıyor.

Bu şartlar çerçevesinde Ermenistan sınır kapısının açılıp, ilişkilerin normale döndürülmesi kolay değil. Hele Azerbaycan’ın içinde yer almadığı bir yumuşama ve normalleşme politikasının sonuç vermesi hiç mümkün olmayacaktır. Ancak Azerbaycan’ın da bu konuda duygusal davranmaktan çok, böyle bir normalleşme sürecinde kaybettiği toprakların hiç değilse bir kısmını geri alabilmesini sağlayacak adımları atması gerekir. Yani çözümsüzlük ve herşeye hayır deme politikası bu ülkeye yarar sağlamayacaktır.

Kısacası; Obama’nın durumu zor. Türkiye Ermenistan sınır kapısını 24 Nisan’a kadar açamaz. Öncelikle Ermenistan ve Azerbaycan’ı iknâ etmesi gerek. Bunu da bir telefon görüşmesiyle yapamaz.

09.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.04.2009) - Hüseyin Obama’nın gezisinin ardından

  (07.04.2009) - Medeniyetler İttifakı

  (06.04.2009) - WELCOME TO THE “ONE MINUTE COUNTRY”

  (05.04.2009) - İran, nükleer silâh mı üretiyor?

  (04.04.2009) - Filistin'de barış yakın mı?

  (03.04.2009) - Pakistan-Afganistan zirvesi

  (02.04.2009) - Zenginlerden yoksullara masallar!

  (31.03.2009) - Kanser tedavisinde yeni gelişmeler

  (30.03.2009) - Daha çok asker, daha çok bomba!

  (29.03.2009) - Hayvanlar âleminden öyküler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis