"Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Aden Körfezi’nde neler oluyor?



8 Nisan’da Amerikan gemisi Maersk Alabama, Hint Okyanusu’nda Somalili korsanlar tarafından ele geçirildi. Somalili korsanlar kendi kıyılarından 645 km açıktaki gemiyi ele geçirme cüretini gösterecek kadar güçlenmişlerdi. Sonunda gemiyi ve mürettebatı bırakıp kaptanı rehin aldılar. Amerikan donanmasında görevli keskin nişancıların, üç korsanı vurmasıyla kaptan kurtarıldı. Bu olay dünyanın gözünü bir kez daha Aden Körfezindeki Somalili korsanlar meselesine çevirdi.

Somali 1991 yılından bu yana iç savaşın pençesinde can çekişiyor. Bu sebeple sahillerinde güvenliği sağlama imkânı yok. Enerji yolları üzerindeki bu Afrika ülkesinin kıyı boyunca yaşayan halkının en büyük gelir kaynağı balıkçılıktı. Ancak önce büyük ülkelerin devasa balıkçı gemileri kıyıları kuruttu. Ardından özellikle Avrupa’nın büyük şirketleri kurdukları paravan şirketler aracılığıyla bu kıyılara her türlü tehlikeli atığı atmaya başladılar. Nükleer atıklar da bunlara dahildi. 2004 yılındaki tsunami bu tehlikeli atıkların sahillere vurmasına ve bir çoğunun kabının patlayarak etrafa saçılmasına yol açtı. Bu zehirli atıklar kalan bütün balıkları yok ederken, kıyıya yakın bölgelerde çok sayıda insanın hastalanması ve ölümüne sebep oldu. Gelir kaynaklarının kuruması, iç savaş, tsunami ve salgın hastalıklarla iyice yoksullaşan ve uluslar arası yardım örgütlerinden de yeterli yardımı göremeyen ülkede kanunsuzluklar arttı.

Bunu fırsat bilen işsiz balıkçılar, özellikle Puntland bölgesine egemen grupların da himayesinde deniz korsanlığını başlattılar. Halen 12 ayrı grup halinde faaliyet gösteren, yardım ve yataklık edenlerle birlikte bin kişilik korsan gücünün bu bölgede bulunduğu tahmin ediliyor. 2008 yılında toplam 111 gemi kaçırıldı. Bu bölge Süveyş Kanalı’nın güney kapısında bulunması sebebiyle dünya deniz ticaretinde büyük önem taşıyor. Hem Ortadoğu petrolü hem de Asya mallarının Avrupa, Afrika ve Kuzey Amerika’ya ulaşması bu noktadan geçen gemilerle sağlanıyor. Yılda yaklaşık 16.000 gemi bu bölgeden geçiyor. Gemilerin çok değerli mallar taşıması sebebiyle gemicilik şirketleri istenen fidyeyi ödemeyi tercih ediyor. 2008 yılında ödenen fidye tutarına ilişkin bilgiler 30 milyon ila 150 milyon ABD doları arasında değişiyor. Kişi başına düşen millî gelirin 600 dolar olduğu bir ülkede bu çok büyük bir servet.

Türk gemileri de bu korsanlıktan nasibini alıyor. 2008 yılı Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi, bu korsanlık faaliyetlerini önlemek için Somali suları ve topraklarında başka ülkelerin askerî güç kullanımına izin veren 1816 sayılı kararı, Somali hükümetinin de onayıyla kabul etti. Bu karar çerçevesinde Türkiye de Giresun Fırkateynini Somali kıyılarına gönderdi. Aralık 2008’de ise Güvenlik Konseyi Somali topraklarında da askerî güç kullanımına imkân veren bir kararı kabul etti.

Kıyıdan 645 kilometre uzakta hem de yardım getiren bir Amerikan gemisine saldırılması, korsanların fidye alma amacına pek uygun görünmüyor. Hem de Amerikan donanmasının yakınlarda olduğunu ve her an müdahale edebileceğini bilerek.

Bazı uluslar arası gözlemciler bu olayların Somali’ye ABD öncülüğünde düzenlenecek yeni bir kara harekâtının zeminini oluşturduğu kanaatini taşıyor. Bu kanaati doğrulayan bir açıklama da Harpers Magazine dergisinde konuşan bir CIA yetkilisinden geliyor: “Bu problemle, denizle koordineli olarak karadan uğraşmalıyız”.

Evet teşhis doğru: Çözüm denizde bekçilik yapmak değil, Somali topraklarındaki kaynağını yok etmek. Ama önerilen çözüm yanlış: Dışarıdan askerî müdahale ederek bu korsanların kökü kazınamaz. Asıl çözüm, ülkede istikrarsızlığı körüklemek yerine istikrarlı bir hükümetin kurulması için, çatışmanın taraflarını bir araya getirerek uzlaştırmak olmalı.

Temennimiz; o bölgede tezgâhlanacak, maksadı ve sonuçları karışık bir tür “önleyici saldırı” harekâtına ülkemizin de karıştırılmaması. Giresun gemisi yalnızca Türk gemilerinin bölgeden güvenli geçişi için çalışmalıdır.

15.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.04.2009) - Hint köylüleri Alzheimer’a yakalanmıyor

  (13.04.2009) - Azerilerle aramıza giren kara kedi!

  (12.04.2009) - Yürek ısıtan gerçek olaylar!

  (11.04.2009) - L’Aquila’dan İstanbul’a deprem mesajı

  (10.04.2009) - Ruhban okulu açılacak mı?

  (09.04.2009) - Azerbaycansız çözüm olmaz

  (08.04.2009) - Hüseyin Obama’nın gezisinin ardından

  (07.04.2009) - Medeniyetler İttifakı

  (06.04.2009) - WELCOME TO THE “ONE MINUTE COUNTRY”

  (05.04.2009) - İran, nükleer silâh mı üretiyor?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis