"Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Medeniyetler İttifakı



Medeniyetler İttifakı 2. Forumu dün başladı. Obama’nın Türkiye ziyaretinin gölgesinde kalan bu önemli toplantıya otuzdan fazla ülkeden devlet veya hükümet başkanları ya da ilgili bakanlar katılıyor. Bugün Barak Hüseyin Obama’nın da Forumda bir konuşma yapması bekleniyor. Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin de katıldığı Forum, gerçek anlamda bir medeniyetler buluşmasına dönüştü.

2005 yılında Başbakan Erdoğan’ın İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte önerdiği ve Birleşmiş Milletlerin 59. Genel Kurulunda kabul edilen bu oluşum, ikinci büyük toplantısını İstanbul’da yapıyor. İttifakın amaçları “Medeniyetler arası uzlaşmanın önünde engel oluşturan önyargılar, yanlış anlamalar ve kutuplaşmayı yenmek için kurumsal düzeyde ve sivil toplum düzeyinde kolektif siyasal irade oluşturmayı ve koordineli bir şekilde harekete geçmeyi sağlamak” olarak açıklanıyor. BM Genel Sekreteri himayesindeki girişim farklı toplumlar arasında güven ve saygı inşa etmeye yönelik eğitim, gençlik, medya ve göç projelerini destekliyor.

Türkiye’nin de bu kapsamda hazırladığı bir ulusal programı var. Ancak bu programın fiilen uygulandığına ilişkin somut sonuçları henüz göremiyoruz.

Forumun I. Genel Kurul Oturumunda Kültürel Çeşitliliği'n iyi yönetişiminin kriz dönemlerinde neden daha önemli olduğu tartışılacak. İkinci oturumda ise diyaloğun genişletilmesi ve işbirliğinin güçlendirilmesi konusu görüşüldü. Yuvarlak masa toplantılarıyla somut konuların tartışılmasının yanı sıra 100 ülke ve uluslar arası kuruluşun üst düzey temsilcilerden oluşan Dostlar Grubu da “Medeniyetler İttifakına Bağlılığımızın Güçlendirilmesi” konusu ele alındı. Yuvarlak masa toplantılarında ise “Farklılıkları Öğrenmek”, “Göçmenlerin Entegrasyonu”, “Kültürlerarası Anlayış ve Diyaloğun Güçlendirilmesi” gibi hususlar ilk gün görüşüldü. Bugün görüşülecek en önemli konu başlığı ise “İslâm’ın ve Müslümanların Avrupa Kültürüne, Toplumlarına ve Kimliklerine Katkısı”.

Samuel P. Huntington’un 1993’te savunmaya başladığı ve Amerikan dış politikasını da önemli ölçüde etkileyen “Medeniyetler Çatışması” tezi, 11 Eylül saldırıları ile Hıristiyan ve İslâm Medeniyetleri çatışmasına dönüştürülmüştü. Bu çatışmadan en çok zarar gören masum Müslümanlar oldu. Özellikle Irak ve Afganistan’da bu zulüm devam ediyor. Huntington’un “Bu yeni dünyada temel çatışma kaynağı ideoloji ya da ekonomi olmayacak. İnsanlık arasındaki büyük bölünmeler ve çatışmanın egemen kaynağı kültürel olacaktır” tezinin doğru olmadığı, her ne kadar başka kılıflara bürünse de, bugün dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmaların temelde güç ve çıkar çatışması olduğu açıkça görülmektedir. ABD’nin Sovyet İşgaline karşı besleyip büyüttüğü el-Kaide ve Taliban’ın eylemlerinin İslâm âlemini terörist gibi göstermek için kullanıldığı, bu bahane ile özellikle petrol kaynakları ve yollarının bulunduğu ülkelere saldırıldığı artık gizlenemeyecek bir gerçek.

Huntington yapay medeniyetler çatışması teorisinin başarıya ulaştığını göremeden öldü. Şimdi zaman medeniyetlerin ittifakında. Toplumlar arasında kaynaşmayı, birlik ve beraberliği sağlayacak olan, “birbiriyle tanışsınlar kaynaşsınlar diye yaratılan” milletlerin barışçıl bir ortamda uzlaşması. İslâm’ın özünde var olan, dinsizliğe ve kötülüklere karşı bütün Ehl-i Kitab’ın ittifakı anlayışının egemen olma zamanı geldi de geçiyor bile.

İstanbul’daki Medeniyetler İttifakı Forumu’nun bu uzlaşmanın güçlendirilmesine katkıda bulunması en büyük dileğimiz. Gelişiyle bu toplantıyı gölgede bırakan ABD lideri, toplantıda yapacağı konuşmayla da bu ittifakı dünya gündeminde ön sıraya taşıyabilir ve vereceği olumlu mesajla küstürülen İslâm âleminin gönlünü alabilir.

07.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.04.2009) - WELCOME TO THE “ONE MINUTE COUNTRY”

  (05.04.2009) - İran, nükleer silâh mı üretiyor?

  (04.04.2009) - Filistin'de barış yakın mı?

  (03.04.2009) - Pakistan-Afganistan zirvesi

  (02.04.2009) - Zenginlerden yoksullara masallar!

  (31.03.2009) - Kanser tedavisinde yeni gelişmeler

  (30.03.2009) - Daha çok asker, daha çok bomba!

  (29.03.2009) - Hayvanlar âleminden öyküler

  (28.03.2009) - Türkiye, AB sürecini hızlandıracak mı?

  (26.03.2009) - Makedonya seçimleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis