"Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Zafer AKGÜL

Anlamak isteyene!



Sayın Başbuğ’un türlü yorumlara açık konuşmasının ardından bir takım mahfiller anlamlı manşetler attılar hemencecik: “Anlayana…”

Anlama özürlüler çoktur sahi. Ama bir o kadar da anlatma özürlüler vardır. Bunu da unutmamalıyız değil mi? Bir de “anlamak istemeyenler” eklenmeli bunlara. Bir türlü anlamak istemeyenler!

Neden anlamak istemiyorsunuz sahi şu özde ile sözde farkını? Anayasadan tutun taa dernek tüzüğü mesabesindeki kanun ve yönetmeliklere kadar hemen her şeyde muğlak dil, ucu açık ifadeler kullanılmaktadır ülkemizde. Ama bir takım mahfiller anlamak istemez bir türlü. Din ve vicdan özgürlüğü dersiniz her şeyi, her hakkı verir gibi yaparsınız. Ardından bir laiklik, bir milliyetçilik, bir Atatürk milliyetçiliği sıralarsınız ve kaşıkla verdiğinizi kepçeyle alırsınız.

Neden anlamak istemiyorsunuz bir türlü? Ortada binlerce, on binlerce silâh, tüfek, bomba, mermi bulunmuştur orada burada. Binlerce belge, bilgi, doküman vardır millî iradeye kastedenler aleyhinde. Ama sevkler, raporlar furyası başlar ve ortada bir şey yoktur.

Neden anlamak istemezsiniz? Cemaatler, saf Müslümanlar, hakiki dindarlar “sahte şeyh, sahte mürşit” diye birilerinin figüranlık yapması sonucu şaibe altında bırakılır ve hepten hürriyetler, özgürlükler kısıtlanır. Gerçek olanını ortaya koyamaz, gösteremezler nedense. Hep sahtelerle meşgul edilir kamuoyu. Her dindar potansiyel birer mürteci terörist ve vatan haini gösterilir.

Tutanaklarda geçen “Mümkünse cemaat ikiye bölünecek. Falanca dinî lidere şu yafta yapıştırılacak. Falanca dindar zümrenin elemanları birbirine düşürülecek. Fişmekâncaya parasal destek sağlanacak. Falanca lider temizlenecek” notları piyasaya düşmüşken plan ve proje üretenleri sorgulamak yerine, neden maddî ve manevî suikastler ve suistimallere maruz kalanlara tehditler savrulur, inançlı kesimler itham ve töhmet altında bırakılır?

Neden anlamak istemezsiniz? Bir takım üniformalıların, iktidarları beğenmeyince kendi aralarında ekip kurarak millî iradeyi alaşağı etmelerini eleştirmek ile “Peygamber ocağı/Mehmetçik” terimlerinde anlamını bulan orduya saygı ve sevginin birbiriyle iltibas edilemeyeceğini?

Neden anlamak istemiyorsunuz demokrasilerde hukukun üstünlüğünün esas alınmasıyla, konjonktürel, stratejik ve özel konumu gereği gibi yoruma açık gerekçelerle kanun hakimiyeti ve kanun devleti dayatmalarının aynı şey olamayacağını?

Neden anlamak istemiyorsunuz yargısız infazın dünyanın her yerinde utanç verici bir ilkellik olduğunu? Asıl, insanlara potansiyel suçlu, vatan haini, gerici, yobaz diye yafta yapıştırmanın vatanı ve milleti bölmek ve parçalamak olabileceğini?

Neden anlamak istemiyorsunuz dünyanın döndüğünü, suların aktığını, yılların gelip geçtiğini, yeni söylemler geliştirmek lâzım geldiğini, bir takım ideolojik dayatmalarla modern dünyanın kandırılamayacağını?

Neden anlamak istemiyorsunuz siyaseti dine âlet etmekle, dini siyasete âlet etmenin farkını? Hem de dinin siyasete alet edilmesine dindar insanlar da—en az—bu fikri ileri sürenler kadar karşıyken. Hem dini siyasete âlet edenler sadece dindarlar mı acaba? Onlardan çok daha dine muhalif olanlar dini siyasete âlet etmektedir. Dinsizliği siyasete âlet edenlerin mevcudiyeti ortada iken her dönemde muğlak ifadelerle yalnızca dini siyasete âlet edenlerden bahsetmek kimlerin hanesine yazılmaktadır bir düşündünüz mü?

Daha fazla uzatmaya gerek görmüyorum. Kamuoyunun vicdanından yükselen bu sorular makul gerekçelerle cevabını bulmadıkça her açıklama, her açılım nafiledir.

Evet neden anlamak istemiyorlar? Bir de “Anlayana!” diye milleti alık yerine koyarcasına imalarda bulunuyorlar. Söylenenlerle yapılanlara bakarak, aralarındaki çelişkileri müşahede ederek anlamak istemeyenlerin niçin anlamadığını biz çok iyi anlıyoruz.

16.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.03.2009) - Maymun muhabbeti

  (21.03.2009) - Ah, Tolon Tolon!

  (07.03.2009) - Biz de ümitliyiz

  (24.02.2009) - Rüzgâr durmadan eserdi

  (30.01.2009) - Kantarın topuzu kaçmasın

  (22.01.2009) - Yargısız infaz

  (16.01.2009) - Bombalı günler

  (09.01.2009) - İnsanlıktan yanayız

  (01.01.2009) - Ahlâksız savaş

  (25.12.2008) - DNA’nı severiz, RNA’dan ötürü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis