"Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

“Biz ağlarken bankalar gülüyor!”



Ekonominin gidişatının hiç iyi olmadığını artık hükümet de “söylemek” zorunda kaldı. Görüldüğü gibi küresel ekonomik kriz Türkiye’den teğet geçmiyor. Belki panik havası oluşturmamak için başta hafife alındı, ancak ekonomideki kötü gidiş inkâr edilemez boyutlara geldi.

Hükümetin ekonomiden sorumlu üç bakanı; Nazım Ekren, Kemal Unakıtan ve Mehmet Şimşek ortak açıklamalarında ekonominin durumunu gözler önüne serdiler. Ekonomide küçüleceğiz. İşsizlik oranları düşmeyecek. Bütçe bu yıl 48 milyar TL açık verecek. Cari açık 11 milyar dolar olacak.

Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında ekonominin olduğu ortaya çıktı. Hükümetin küresel malî krizin etkilerini hafifletmek için açıkladığı ve toplam 40 milyar lirayı aşan beş ayrı destek paketinin, işsizliğin ateşini düşürmeye yetmediği görülüyor. Yeni paketlerin açıklanacağı bildirilirken, önceki paketlerin bir netice vermediği de ortaya çıktı. İşverenler artık işçinin yüzüne bakma cesaretini bulamadığı için, kapılara astıkları listelerle işçisini işten atmaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’de, işsizlik oranı yüzde 15,5’e yükseldi. Türkiye’deki işsiz sayısı, 3 milyon 650 bin kişi oldu. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 6.7 puanlık artışla yüzde 28, tarım dışı işsizlik oranı ise 5.3 puanlık artışla yüzde 19 olması tehlike çanlarının habercisi. Tabiî bunlar resmî rakamlar, gerçek rakamın ise 6 milyonu geçtiği söyleniyor. Şubat, Mart sonuçları açıklandığında ise bu sayının çok daha artacağı şimdiden görülebiliyor. Aslında üretim, ihracat ve çalışma kapasitelerinin düştüğü bir durumda işsizliğin bu boyutlara ulaşmasını tahmin etmek zor değildi. Yine TÜİK’in yaptığı “Yaşam Memnuniyeti Araştırması”na göre “çok kolay geçiniyorum” diyenlerin oranı sadece yüzde 1.2 olurken, “zor” ya da “çok zor geçiniyorum” diyenlerin oranı yüzde 57.1 buluyor.

***

Tek başına bu rakamlara bakıldığında bile ekonomik krizin artık iyice derinleştiğini söylemek yanlış olmaz. Hem işçi, hem memur, hem işveren kesimleri acil tedbir alınması için hükümete bastırıyor. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, işsizlik rakamlarının kaygı verici boyutlarda olduğunu söylerken, alınan tedbirlerin işsizliğin ateşini neden düşürmediğinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnaf ve sanatkârların ayakta kalma savaşı verdiğini söylerken, kepenk kapatmanın önüne geçilmesini istiyor.

İşsizlik bu kadar artarken, iş adamları vergi rekortmenleri yarışa giriyor, bankalar 13.3 milyar TL “süper kâr” edebiliyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu duruma itirazı hayli manidar. “Bize insafsızca yükleniyorlar” diyerek bankacılıktan yakınıyor.

Bu arada kredi kartlarında sıkıntı da hat safhada. Geri ödenemeyen borçlar yüzünden hacizler her geçen gün artıyor. Bankaların uyguladığı faizler dolayısıyla insanlar borcundan kat kat daha fazla para ödemek durumunda kalıyor.

***

1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tatil edilmesini öngören kanun tasarısı, önceki gün TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi. Önümüzdeki haftada genel kuruldan geçmesi bekleniyor. Ancak bu veriler dikkate alındığında bu sene 1 Mayıs “İşsizlik bayramı” olarak kutlanacağa benziyor. Demek ki, Türkiye faiz belâsından kurtulmadıkça krizin daha da derinleşeceği ortada.

Aslında ekonomideki kötü gidişin sebebini TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun şu cümlesinde anlamak mümkün: “Biz ağlarken bankalar gülüyor!”

Fazla söze gerek var mı?

18.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.04.2009) - Normal olan nedir?

  (12.04.2009) - Dönelim de, neye, nereye dönelim?

  (11.04.2009) - “Gidip Türklere satılmadım”

  (10.04.2009) - “Tarihî ziyaret”in ardından…

  (05.04.2009) - Samimiyet…

  (04.04.2009) - Türkiye’nin kaybedecek zamanı kalmadı

  (03.04.2009) - Seçimden çıkarılacak dersler

  (29.03.2009) - Dizi müptelâsı olduk, kitap okumayı unuttuk

  (28.03.2009) - Türkiye buruk şekilde sandığa gidiyor

  (27.03.2009) - Obama’nın ziyaret önemli, ama…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis