"Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

“Fransa, Türkiye’nin AB üyeliğine neden karşı?



Fransa, sürekli olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıyor. En son Obama’nın ABD ve Avrupa’nın Müslümanlara, adaletsizlik, hoşgörü ve şiddetle mücadelede dost, komşu ve paydaş olarak bakması gerektiği, bu tavrını gösterme yolunun da Türkiye’nin, AB üyeliğini kabul etmesi olacağını söylemesiyle, bu karşı çıkış açıkça görüldü.

Fransa devlet başkanı Sarkozy ise Türkiye’nin AB üyeliğine ancak AB üyelerinin karar verebileceğini ve kendisinin “bu girişe daima karşı olduğunu” çok sert bir dille ifade etti. “Üye devletlerin büyük çoğunluğunun da Fransa ile aynı görüşte olduğunu söyleyebilirim… Türkiye çok büyük bir ülke, Avrupa ve Amerika’nın müttefiki. Ayrıcalıklı bir ortak olarak kalacak. Görüşüm değişmedi ve değişmeyecek”.

Bu karşı çıkışa gerekçe olarak Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi problemleri, reformların yavaşlığı ile Kıbrıs sorunu gösteriliyor. Sarkozy, Almanya’nın üyelik yerine “ayrıcalıklı ortaklık” teklifine, “Akdeniz Birliği” kurulması gibi alternatif bir teklifle katılıyor. Buna göre Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında kurulacak bu ekonomik birlik de Türkiye de çoğu AB ülkesiyle birlikte yer alacak.

Ancak Fransa’nın asıl karşı çıkış sebepleri bunlar değil. İlk olarak; Türkiye’nin AB’ye girmesi halinde Avrupa’nın büyük bir Türk göçmeni akımıyla karşı karşıya kalacağı korkusu egemen. Bu korkunun temelsiz olmadığı bir gerçek. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliğine girmesinden sonra bu ülkelerden gelen işgücü akımı, AB ülkelerinde ciddî istihdam sorunlarına yol açtı. Bu akımdan Fransa da nasibini aldı.

İkinci sebep; Türkiye’nin nüfus büyüklüğü sebebiyle AB içinde Fransa’ya eşit bir oy gücüne sahip olacak hâle gelmesi. Bu da AB içinde Fransa ve Almanya arasında var olan, kısmen de İngiltere’nin taraf olduğu güç kavgasına yeni bir cephenin eklenmesi anlamına gelecek.

Üçüncü sebep ise; Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin, AB kaynaklarının çok fazla tüketilmesine sebep olacağı. Özellikle çeşitli sebeplerle şartları uygun olmadığı hâlde birliğe alınan Doğu Avrupa ülkeleri, AB kaynakları üzerinde zaten büyük bir baskı kaynağı oluşturuyor. Tarım işçiliği, istihdam, altyapı eksikliği gibi konularda gerekli olacak AB kaynak desteği, diğer AB ülkelerine çok pahalıya mal olacak.

Dördüncü olarak; Avrupa Birliği’nin coğrafî olarak bu kadar yayılmasının birliğin siyasal ve ekonomik alanlarda daha fazla birleşmesini engelleyeceği kanaati hakim.

Ancak bütün bunların yanı sıra; pek dillendirilmeyen, söylendiğinde ise “kültürellik” kılıfı uydurulan bir sebep daha var: Türkiye’nin Müslüman oluşu.

Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri adaylığına Türkiye’nin, karikatür krizi sebebiyle karşı çıkması üzerine Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, “bu konunun üzerimizde oluşturduğu baskı karşısında şok oldum” diyor ve ekliyor “Türkiye’nin gelişimi daha çok dindarlaşma yönünde, bu da beni endişelendiriyor”. Bu gerekçeyle, yakın zamana kadar Türkiye’nin adaylığına karşı çıkmayan Kouchner de muhalefetini ilân etti.

Tabiî Fransa’nın Cezayir kökenli Müslüman nüfusundan kaynaklanan problemleri de, Türkiye’ye bakışını önemli ölçüde etkiliyor. Bu bakışta Fransız kamuouyunun yüzde 81’inin Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkması da etkili.

Bu sayılan gerekçelerin ortadan kalkması pek mümkün görünmüyor. Bu sebeple Fransa, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmaya devam edecek. Bu konuda yalnız olmadığı, asıl karşı çıkanın Almanya olduğu da unutulmamalı. Almanya’nın karşı çıkma sebeplerini ve öngörülen 15-20 senelik süreç sonunda ortada katılmak isteyeceğimiz bir AB kalıp kalmayacağını ayrıca değerlendireceğiz.

18.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.04.2009) - Avustralya’dan dostluk kervanı

  (15.04.2009) - Aden Körfezi’nde neler oluyor?

  (14.04.2009) - Hint köylüleri Alzheimer’a yakalanmıyor

  (13.04.2009) - Azerilerle aramıza giren kara kedi!

  (12.04.2009) - Yürek ısıtan gerçek olaylar!

  (11.04.2009) - L’Aquila’dan İstanbul’a deprem mesajı

  (10.04.2009) - Ruhban okulu açılacak mı?

  (09.04.2009) - Azerbaycansız çözüm olmaz

  (08.04.2009) - Hüseyin Obama’nın gezisinin ardından

  (07.04.2009) - Medeniyetler İttifakı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis