09 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Terörden tefrikaya…



Türkiye’nin hiçbir “töre” ve “şiddet” târifine sığmayan başta Mazıdağı’nın bir köyündeki vahşet olmak üzere bir yığın iç gündemi var. Baharla birlikte terörün azması, ABD’nin “işi biten” ve “miâdı dolan” PKK terör örgütünün tasfiyesinin de “pazarlık” konusu edildiği anlaşılıyor. Lice’de dokuz askerin şehid edildiği mayın patlamasının ardından şehirlerde artan eylemler ve kırsaldaki olaylar, şehid cenâzelerinin peşpeşe gelmesi, örgütün yoğun bir psikolojik darbe vurma çabasında olduğunun belirtileri.

Belli ki Amerikan işgal askerlerinin Irak’tan çıkması ve Kuzey Irak’ta düzenlenmesi beklenen “Kürt konferansı” öncesi, terör örgütü yine işgalci güçlerin ve ecnebi servislerin hegemonya ve çıkarlarınca sonuna kadar istimal edilmekte.

ABD ve İsrail’in başını çektiği devletlerin hertürlü silâh, eğitim, malî yardım yapılan ve işgalcilerin himâyesi ve lojistik desteğiyle şımartılan terör örgütü üzerinden Türkiye ve bölge ülkelerinin etnik ayırımcılık ve mezhebî farklılıklarla bölünüp parçalanması projesi yürütülmekte…

TÜRKİYE ATEŞİN İÇİNE ÇEKİLİYOR…

Gerçek şu ki emperyal güçlerin hegemonya ve çıkarları hesâbına “demokrasi”, “özgürleştirme” ve “barış projesi” diye el attığı hiçbir yerde demokrasi ve barış sağlanmıyor. Halklar “özgürleşme” yerine vâhim bir kargaşa ve kaosla kavga ve bölünmenin içine itiliyor. Bush’un “özgürleştirme” iddiasıyla altı yıldır Irak’ta sürdürdüğü işgal ve operasyon bunun en bâriz örneği.

Gelinen noktada parçalanmanın eşiğine gelen ve hergün onlarca, bazen yüzlerce mâsum insanın katledildiği ülke, parçalanmasın eşiğinde. İşgalcilerin Türkiye’ye yönelik samîmiyetsiz terörü durdurma politikaları da daha baştan başarısız. Bush’tan sonra Obama da istediği kadar “PKK ortak düşmanımız” desin; Talabani’nin, “PKK Irak’ı terk etsin demedim” çarkından sonra, örgütün başındaki Karayılan’ın son demde, “PKK silâh bıraksın’ söylemi havaya atılmış bir kurşundur” çıkışı, bunun ifâdesi.

Bir yandan İmralı’daki örgüt elebaşısının “bağımsız bir Kürt devleti” kurmasından vazgeçtiği ve hatta ‘üniter devlet’i istediği propagandası yapılırken, diğer yandan DTP’nin tıpkı Irak’takine benzer sonu parçalanmaya varan “özerklik” ve “federasyon” raporları, oynanan oyundaki şaşırtmayı su yüzüne çıkarıyor.

Bu arada Irak’ta çıkmaza giren ABD, aynı oyunu Afganistan’da devam ettirmek peşinde. Hâlâ İsrail’in Gazze soykırımını tek kelimeyle kınamayan Obama da Bush gibi “terörle mücadele” gerekçesiyle Afganistan’a ek asker talebini dayatıyor.

İngilizler ve Ruslar dahil ülkeyi işgal ve istila eden hiçbir yabancı gücün Afganistan’da tutunamadığı bile bile, Türkiye’yi egemenlik ve enerji çıkarları hatırına ateşin içine çekiyor. Türkiye’ye ABD’nin “ileri karakolu” komplosu kuruluyor.

Kendi eseri NATO şemsiyesi alında “Taliban”la savaşmak için daha fazla Mehmetçiğin bölgede konuşlanmasını “model ortaklığın gereği” olarak Ankara’nın önüne koyuyor. Bunun içindir ki Amerikan Dışişleri Bakanı H. Clinton ve Obama’nın ardından Ankara’ya gelen ve üç saat Genelkurmay Başkanı Başbuğ’la başbaşa kalan ABD Genelkurmay Başkanı Muller, plânın detaylarını görüşüyor. Afganistan’dan sonra gittikçe karışan Pakistan’da “işbirliği” öneriyor.

RASMUSSEN'E RÂZI OLMAK

Türkiye göz göre göre “ikinci Vietnam” olmaya sürüklenen bölgedeki terör ve fitnenin içine çekiliyor. Dışişleri eski Bakanı Babacan ve AKP’li Mercan’ın ifâdeleriyle siyasî iktidarın buna teşne olduğu, yalnız “muharip” kelimesini değiştirmek istedikleri anlaşılıyor.

Ve ne yazık ki “ılımlı İslâm” yerine ABD’nin tercihiyle ikame edilen “yeni Osmancılık” benzeri politikalarla Türkiye’nin dış politika ajandası bütünüyle ABD’nin inisiyatifinde. Bu yüzden Kıbrıs’ta, Ortadoğu’da, Kafkaslarda tökezleniyor. AB’de de “karanlık bir tünel”de tıkanmış. Müzâkere süreci tamamen durmuş; hiçbir fasıl açılmıyor.

“Rasmussen krizi” iyi yönetilemedi. NATO Genel Sekreterliğine getirilen Danimarka Başbakanı Rasmussen, İslâm dünyasından özür dilemediği gibi Roj tv’yi de kapatmadı ve söz verdiği “Türk yardımcı” yerine kendisi gibi bir Danimarkalıyı atadı.

Aslında Cumhurbaşkanı Gül’ün, “ABD Başkanı Obama’nın Avrupa diplomasisi ile ilgili ilk büyük sınavında başarısızlığa uğramaması—başarısı—için Rasmussen’e itiraz etmedik” sözü, AKP siyasî iktidarı döneminde Ankara’nın AB’den uzaklaşan ABD eksenli derin kırılmasının içyüzünü açıklıyor…

Yabancı bir devletin başkanının “başarısı” adına ülkesinin menfaatlerinden vazgeçmek, tâviz vermek.

Nasıl bir millî “dış politika”ysa…

09.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2009) - “Oynak merkezli” dış politika (2)

  (07.05.2009) - “Oynak merkezli” dış politika (1)

  (06.05.2009) - Küresel komplo…

  (04.05.2009) - Ankara neden tutuk ve suskun?

  (03.05.2009) - Terörün tırmandırılması…

  (02.05.2009) - Mayın Türkiye’nin yoluna konulmuş…

  (30.04.2009) - Çelişkili sendromlar…

  (29.04.2009) - “Normalleşme” için izzetli duruş…

  (28.04.2009) - Dış politikada “büyük felâket”

  (25.04.2009) - Büyük oyun…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis