21 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Amerika’nın İsrail politikası değişebilir mi?


A+ | A-

İsrail-Filistin çatışmasında çözümün anahtarının Obama’nın elinde olduğunu bütün dünya biliyor. Filistinliler dahil olmak üzere, Müslüman ülkeler Obama’nın bu konudaki kadim Amerikan politikasını değiştireceğini, İsrail’e mesafe koyup, baskı yaparak iki devletli çözümü kabul ettireceğini umut ediyor ve bekliyor.

Ama Washington’da Netanyahu ile Obama arasında yapılan görüşme pek umut vaat etmiyor.

Aslında Obama’nın göreve gelişinden bugüne kadar bu konuda yaptıklarını değerlendirenlere göre; bu konuda verdiği işaretler kafa karıştırıcı. Kuzey İrlanda sorununu çözen tecrübeli George J. Mitchell’i özel temsilci olarak bölgeye göndermesi bu konudaki kararlılığının göstergesi olarak görülüyor. Nitekim Micthell, Hamas’ın da görüşmelere dahil edilmesi için yollar aradığını ima eden konuşmalar yapmaya başladı. Aynı olumlu gösterge Filistinlilere hareket alanı açmak için Filistin ve İsrailli yetkililerle çalışmış olan General James L. Jones’ı ulusal güvenlik danışmanlığına atamasında da görülüyor.

Ancak öbür yandan Hamas’la doğrudan temas içinde olduğunu öğrendiği Robert Malley’i seçim kampanyası danışmanlığından alması, İsrail’i sık sık eleştiren eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski ile yollarını ayırması olumsuz işaretlerden.

Biz ise olumlu düşünenlerin yanılacağı kanaatindeyiz. Yahudi lobilerinin egemen olduğu Washington’da Obama’nın İsrail’in kendi çıkarları doğrultusunda kabul etmeyeceği hiçbir kararı alamayacağını düşünmek aşırı iyimserlik olur.

Zaten Netanyahu bu görüşmede Obama’nın istediği iki konuda olumlu cevap vermedi: Bağımsız Filistin devleti ve yeni yerleşim yerleri kurulması planının dondurulması.

Bağımsız Filistin yerine, “hemen barış görüşmelerine başlamayı, Filistinlilerle barış içinde yaşamayı ve İsrail’i tehlikeye sokacak bazı yetkileri olmaksızın kendi kendilerini yönetmelerine imkân sağlamayı” önerdi. Yani bu görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı.

Peki bağımsız bir Filistin devletini kabul etmek İsrail’in aleyhine midir? Aslında kendi sınırları içinde vatandaşlarının huzur ve güven içinde yaşamasını isteyen, komşularıyla iyi ilişkiler içinde olan ve sürekli teyakkuz halinden kurtulmak isteyen bir İsrail’in, Filistinle sorunlarını çözmesi gerektiğini bildiğinden eminiz. Ancak mesele mevcut hale razı olmamaktan kaynaklanıyor. Kudüs’ün tamamını sahiplenmek, işgal ettiği topraklarda yeni yerleşim yerleri kurarak, sınırlarını fiilen genişletmek istiyor İsrail.

Halbuki bir barış anlaşmasının temelinde İsrail’in bu haksız ve adaletsiz politikalarından vazgeçmesi yatacak. Bu yüzden İsrail barış istemiyor. Henüz değil.

Obama yönetiminin bu konuda –verdiği görüntünün aksine- İsrail’e yönelik politikalarını değiştirmeyeceğini Başkan Yardımcısı Joe Biden daha geçen hafta açıkladı.

Washington Convention Center’da toplanan 6500 kişiye hitap eden Biden şunları söylediğinde müthiş alkış aldı:

“Duyduğunuz tüm değişim lâflarına karşın, devam eden, değişmeyecek olan bir temel prensip var: İsrail devletinin sulh ve güvenliği konusundaki taahhüdümüz.”

Bu çerçevede Obama’nın şimdilik İsrail’in yeni yerleşim yerleri kurmayı askıya almasını sağlayarak işe başlayacağını, Kahire konuşmasında politikasının ipuçlarını vereceğini düşünüyoruz. Ürdün Kralı Abdullah’ın Obama ile 1957 durumuna dönmeyi içeren bir barış planı üzerinde görüştüklerini söylemesine rağmen, İsrail’in bunu kabul edeceğini sanmıyoruz. İsrail Çevre Bakanı Gilad Erdan, Amerika’nın baskıları sorulduğunda “İsrail, Obama’dan emir almaz” diyerek gerçek durumu net olarak ortaya koymuştu.

Yine de Obama’nın bu sorunu çözme konusunda samimî olmasını diliyor ve hükümetimizin bu konuda aktif katılımı ve proaktif çabalarını sürdürmesini, bu konuda politikaları güven vermeyen Mısır’a meydanı bırakmamasını bekliyoruz.

21.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.05.2009) - Sri Lanka’da kaybeden kim?

  (18.05.2009) - Türkiye merkez ülke olabilir

  (17.05.2009) - İyimserliğin beş kuralı

  (16.05.2009) - Dünya gündeminden notlar

  (15.05.2009) - “İstihbarat kıskançlığı”na müsteşarlık çözümü!

  (14.05.2009) - Obama, İslâm dünyasına neden Mısır’dan hitap edecek?

  (13.05.2009) - Cehenneme dönen Cennet: Svat Vadisi

  (12.05.2009) - Papa Ortadoğu’ya umut getiriyor (mu)?

  (11.05.2009) - Kürt sorununda iyi dilek ve teklifler yeterli mi?

  (10.05.2009) - Kalıcı dostluğun on altın kuralı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis