09 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Hariç hesabına geçen” politikalar…


A+ | A-

Türkiye’nin gündemi iç içe ve bir şaşırtmaca yaşanıyor. Birçok konu siyasî iktidarca ortaya atılmasından medyanın gündemine getirilişine kadar politik hesaplara göre lanse ediliyor.

Âdeta kamuoyunun gazı alınıyor; bazen iktidarla muhalefet, bazen kurumlar arasında, bazen hükûmetin ve iktidarın kendi içinde ve hatta bazen Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında görünürde farklı bakışlarla tartışma konusu yapılarak kamuoyu hazırlanıyor.

Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül’ün bir nevi münâvebeyle “rolleri” değiştirerek “iyi polis-kötü polis” oynadığı birçok hususta açıkça ortaya çıkmakta.

Meselâ “mayın yasası”nın Meclis’te görüşüldüğü ve Başbakan’ın “toprakları kiralatma ve kullandırma sistemi”ne itiraz edenlere tehevvürle veryansın ettiği sırada, Cumhurbaşkanı’nın “Milletvekilleri millî menfaatlerin aleyhinde bir şeyi kabul etmezler” deyip üstü örtülü bir biçimde kamuoyunda yükselen infiâli dindirmeye çalışması, mâlum ihâleye zemin hazırlamasının bir örneği…

“ROL PAYLAŞIMI”YLA OYALAMA…

Rol paylaşımıyla oyalama, Türkiye’nin Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde de sözkonusu. Lâkin burada roller farklı paylaşıldı.

Gül’ün Türkiye – Ermenistan futbol takımlarının maçı vesilesiyle Erivan’a gitmesiyle başlayan ve Obama’nın Nisan ayı başında Ankara’da “sınır açılması” telkiniyle devam eden süreçte Ankara - Bakü hattında tırmanan güvensizliği giderme ve ortaya çıkan tepkileri dağıtma rolü bu kez Erdoğan’a düştü.

Erdoğan, son Bakü ziyaretiyle Azerbaycan Millî Meclisi’nde “Karabağ işgali sona ermeden Ermenistan sınır kapısı açılmayacaktır” teminatıyla Ermenistan’ın BM ve AGİT Minsk Grubu’nun “Karabağ işgaline son verilmesi” kararlarını hatırlatıp “güvence” verdi. Dışişleri Bakanıyla gece yarısı hazırladığı ve apar-topar açıkladıkları, “yol haritası”nın hükümsüzlüğünü bizzat ifâde etti. Buna mukabil Gül hâlâ açık açık içinde “soykırım iddiası”ndan vazgeçilmesi ve Karabağ işgaline son verilmesi”nin bulunmadığı “yol haritası”nı savunmaya devam ediyor. “Bu diplomasi kimsenin aleyhine değildir; 2009 iyi bir yıl olacak, Minsk Grubu 18 yıldır niye hareketsizdi? Mevcut durumun devamı kimsenin yararına değil” diye konuşuyor.

Köşk’e yakın yazarların “berbat diplomasi” olarak niteledikleri Erdoğan’ın “güvencesi”ne örtülü bir biçimde tavır alıyor. “Normalleşme”nin Obama’nın Ankara’daki telkinleri çerçevesinde çizilen “yol haritası” kapsamında kalmasını istiyor…

Tezatlar ortasında Ankara’nın hangi politikalarla hareket edeceği muamması içinde, Erdoğan’ın tavrı Türkiye ve Azerbaycan halkları nezdinde bir “minâre doğrultma” ya da “kamuoyunu teskin” taktiğinin ötesine geçmediği görülüyor.

Aynı “çelişki”, Gül’ün “büyük fırsat” ya da “tarihî fırsat” dediği “Kürt meselesi”nde de su yüzüne çıkmakta. “Cumhurbaşkanı 2009 iyi olacak” sözünün sorulması üzerine Erdoğan’ın, “Kötü mü olacak!” geçiştirmesinin altında da bu anlam çıkıyor.

Şehid naaşları peşpeşe Anadolu’ya gelirken, Kandil’deki Karayılan’ın “ETA tipi” tanınma ve “Bask modeli” özerklik”le başlayan, en son İngiliz The Times’e “İskoç modeli”yle “Kürt parlamentosu”nu kurma önermesine karşı Ankara’nın politikaları belli değil...

“TEZATLAR”LA BELİRSİZLİK…

Terör örgütü ile “Kürt meselesi” aynı mı, yoksa farklı mı? Ankara, meselenin çözümünde terör örgütünü, Kandil’deki fiilî örgüt başını ya da İmralı’daki terörist başını “muhatap” mı alacak? Bir eski MİT yöneticisinin “Öcalan’a iş düşüyor?” cümlesinin anlamı nedir?

“Silâh bırakmaya” yanaşmayan Kandil’in yerli ve yabancı gazetecilerle “Silâhları sustururum, beklerim” mesajını göndermesine Ankara’nın net bir cevap vermesinin sebebi nedir? Yoksa terör örgütü ile “pazarlığa” mı girişilecek?

Bu “pazarlık”ta Bağdat’ı takmayan, kendi başına Irak petrollerini ihâleye kalkışan Kuzey Irak’ın “ayrı devlet” gibi “otonom” olması sözkonusu olacak mı? Daha Bush döneminde “PKK’yı terör örgütü ve düşman!” ilân eden, ancak Ankara’nın listesini verdiği Irak kent ve kasabalarında ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşan 150 terörist elebaşından bir tekini dahi teslim etmeyen Washington ne kadar etkili olacak? Bölgedeki çıkarları ne kadar gözetilecek?

Neticede bu soruların cevabı da “rol paylaşımı” ve “tezat politikalar”ın kargaşasında kayboluyor ve “büyük tarihî fırsat” zehirleniyor.

Keza AB ile müzâkerelerin tıkanmasında ve diğer konularda da hep bu “rol paylaşımı”na başvuruluyor; ve bu yüzden bir türlü mesâfe alınamıyor…

Ve bu durum, “müteharrik-i bizzat” olmayan ecnebilerin uzaktan üflediği “bilvâsıta müteharrik (başkasının tahrik edip yönlendirdiği) siyasetler”e âlet ettiriyor. Ülkeyi bâdirelere sürüklüyor. Okyanuslar ötesinden gelen ecnebilerin politikalarına mecbur ediyor.

Kısacası, “hükümsüz irâde”yle “bütün harekâtı, bizzat hâriç hesabına geçen”, “menfî zaaf”la “hâriç cereyanın kuvvet veren “bir âlet-i laya’kıl” (akılsız - şuursuz bir âlet) olur” hakikatini tecelli ettiriyor. (Sünûhat, 64-65)

09.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.06.2009) - Ve “mayınlı yasa”nın akıbeti

  (06.06.2009) - Yerkürenin can çekişmesi…

  (05.06.2009) - Gündemin mayınlaması

  (04.06.2009) - Türkiye – Suriye sınırı…

  (03.06.2009) - Risk ve polemik…

  (02.06.2009) - “Büyük fırsat” ve demokratik çözüm (2)

  (01.06.2009) - “Büyük fırsat” ve demokratik çözüm (1)

  (30.05.2009) - “İhâle”den önce izzetli politika

  (28.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (3)

  (27.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (2)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.