19 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Bu açılım başka açılım!


A+ | A-

Ankara’da garip bir tartışma yaşanıyor. Bu tartışmadan kastımız ne demokratik/Kürt açılımı, ne de Ermenistan açılımı. Bu tartışma kimilerinin “İçkili yer bölgesi” kimilerinin de “içkisiz yer bölgesi” dediği içki açılımı… Özellikle Ankara’da bu açılım diğer açılımları gölgede bıraktı.

Konunun özeti şu: Ankara’nın lüks semtlerinden Bahçelievler bölgesinde yer alan eski adıyla 7. cadde, yeni adıyla Aşkabat Caddesinin araç trafiğine kapatılması ve kapatılırken de içkili yerleri halkın isteyip istemediğinin sorulmasına karar veriliyor. Bu karar Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülüyor. AKP’li, CHP’li, MHP’li üyelerinin oy birliği ile bu karar kabul ediliyor.

Ardından adına referandum denilen fakat bir nev'î halkın görüşünün alınacağı anket niteliğinde olacak bu karar basında “İçki yasağı getiriliyor,” “Mahalle baskısı yapılıyor” şeklinde başlıklarla yayınlanınca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in iddiası ile CHP Genel Merkezinden gelen talimatla CHP’li üyeler oy verdikleri karara itiraz etmeye başlıyor.

Hemen ardından Büyükşehir Belediyesinden bir açıklama geliyor. Açıklamada “İçkili yer bölgesinin tesbiti’ içkiyi yasaklamak değil, tam tersine o bölgede rahatça içki satılmasına (!) imkân veren bir tesbittir. Bizim kimsenin içki içip içmemesine karışmamız söz konusu değildir. Konu bölgenin ‘İçkili yer bölgesi’ olarak ilân edilip edilmemesidir. Halen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin meşrubat büfelerinin birçoğunda da içki satılmaktadır. Eğer bugünkü yönetimin yasaklama düşüncesi söz konusu olsaydı, Büyükşehir Belediyesi 15 yıldır bu büfelerdeki içki satışlarını engellerdi” denilmesine, hatta Gökçek’in "İçki yasağı diye bir şey yok. Bahçeli halkının eğilimini öğreneceğiz. Halk daha fazla içkili mekân açılmasını isterse, bunu ben teşvik edeceğim” demesine rağmen tartışmada günlerce sürdü.

CHP’li üyelerin “Ankara’da bir konuğunuza şarap ikram edecek yer yok. Ben de içkiye karşıyım, ama bu Türkiye’nin ayıbıdır” sözlerine “Ankara’da şarap içilecek sayısız yer var. Bu yerleri tesbit ettiriyorum. İstediğiniz kadar içip sarhoş olabilirsiniz” boyutuna gelirken, Gökçek bu 15 soruluk anketteki “içkili yer bölgesi” sorusunun çıkarıldığını açıkladı. Tartışma henüz bitmedi. Bayramın hemen ardından bu anket yapılacak mı, yapılmayacak mı, sonuç ne çıkacak bekleyip göreceğiz.

Bu tartışmada akılda kalan şu oldu. “Amaç daha rahat içki satılmasını sağlamak”, “Halk karar verirse işçi satışını teşvik edeceğim…”

* * *

Tartışmanın en kötü tarafı, son yıllardaki kutuplaşma geleneğinin (!) yine bozulmaması, hemen bir kutuplaşma konusunun bulunması oldu.

Ankara’yı bilenler bilirler, konuya muhatap olan bölge üniversitelerinin yoğun olduğu ve gençlerin dersten çıkışta uğradıkları yerler. Kapalı mekânlarda sigara yasağı olduğu için içki ile sigara içmek isteyenlerin caddeye taşarak gençlere kötü örnek olacağı kesin. Bunu söylediğimizde bazı ilkelere aykırı olduğunu söylemek, kötü örnek olma durumunu ortadan kaldırmaz.

Diğer yandan da, geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayı yaklaştıkça bir takım ilâhiyatçılar ortaya çıkar, ya da çıkarılır, milletin kafasını karıştırıcı sözler sarf ederlerdi. Bu Ramazanda bunun olmamasına sevinirken, milletimizin manevî duygularının doruğa ulaştığı günlerde “içki referandumunun” gündeme getirilmesi bu sevinci kursaklarda bıraktı.

Diğer bir yanlışlık da, kapalı yerlerde sigara yasağı var, ama insan sağlığına sigaradan daha tehlikeli ve dinen yasaklanan içkinin kapalı mekânlarda yasaklanamaması… Reklâmının boy boy gazetelerde verilmesinin önüne geçilememesi. Televizyonlarda sigara karartılırken, içkinin karartılmaması… Ve daha büyük yanlışlar…

* * *

NOT-1: Ramazan ayının son günü bu saçma-sapan tartışma konusunda yazmak canımızı sıksa da “Ankara”yı yazan birisi olarak ta bunu yazmamakta siz okuyucularımızı haberdar etmemekte olmazdı…

NOT-2: Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, bütün Müslümanlar için hayırlar getirmesini dilerim… MK

19.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.09.2009) - Türkiye’nin utancı

  (06.09.2009) - Okumanın önündeki engelleri kaldıralım

  (05.09.2009) - Siyasetin görevi

  (30.08.2009) - Fuar ve açılım…

  (23.08.2009) - Açılımda unutulmaması gereken

  (22.08.2009) - Senaryosu aynı, mizahî görüşme

  (21.08.2009) - Ramazan hediyeleri

  (31.07.2009) - Geleceğimiz mağdur edilmesin!

  (26.07.2009) - Daha zararlı olanına sıra ne zaman gelecek?

  (25.07.2009) - ‘Kürt sorununda yeni dönem’

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.