22 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Senaryosu aynı, mizahî görüşme


A+ | A-

Sanki bir film çevriliyor ve herkes rolünü oynuyor. Filmin sonunda ise pek bir şey ortaya çıkmıyor. Bu film her sene değişik bir şekilde sergilense de, senaryo aynı. Aslında bu çevrilen filme komedi de diyebiliriz.

Bu film nasıl çevriliyor, özetleyelim. Filmin öncesinde insanlar sokaklara çıkıyor. Meydanlarda durumlarının iyileştirilmesi için gösteriler yapılıyor. Mizansenler yapılarak kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışılıyor. Ağustos’un 15’i olunca da senaryo sahnelenmeye başlanıyor. Toplantı tartışma ile başlıyor. 15 gün boyunca da tartışmalar devam ediyor. Çetin pazarlıklar oluyor. Neticede her sene bir “mutabakat metni” ortaya çıkıyor. Bu metni uygulamak da iktidarların elinde oluyor. Film her sene böyle devam edip gediyor.

* * *

Neden bahsettiğimizi merak ettiyseniz açıklayalım. İki milyondan fazla kamu çalışanını ilgilendiren hizmet kollarındaki yetkili sendikalar ve bağlı oldukları konfederasyonlar ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki 8. dönem toplu görüşmeleri başladı. Bu sene de değişen bir şey yok. Üstte bahsettiğimiz senaryo adeta burada sahneleniyor. Yedi yıllık mizansen bu sene de aynen devam ediyor.

Memurlarla hükümet arasındaki görüşmelerde süreç şöyle işliyor:

Her yıl 15 Ağustos’ta başlayan görüşmelerin 30 Ağustos’a kadar tamamlanması gerekiyor. Anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında “mutabakat metni” imzalanıyor ve Bakanlar Kuruluna sunuluyor. Anlaşmazlık durumunda ise, “uyuşmazlık tutanağı” tutuluyor Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye giriyor. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kuruluna sunuluyor. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderiliyor. Her durumda da hükümet memura vereceği hakkı kendisi tayin ediyor.

Hükümetle kamu çalışanları arasındaki toplu görüşmelerin dördüncü turu bugün yapılacak. Bugünkü görüşmelerde toplu sözleşme ve grev hakkına ilişkin yasal düzenlemeler ele alınacak. Bu konu bütün memur konfederasyonları için en öncelikli konu. Çünkü yıllardır bu meselenin halledilmesi bekleniyor.

Toplu görüşmelerde yetkili konfederasyon olarak kamu çalışanlarını temsil eden Memur-Sen masaya “toplu sözleşme ve grev hakkı” talebiyle oturdu. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu daha görüşmeler başlamadan önümüzdeki sene “toplu sözleşme ve grev hakkı” sağlanamazsa masaya oturmayacaklarını şimdiden açıkladı. Gündoğdu, “rica yasası” olarak nitelendirdiği 4688 sayılı sendika yasasının değiştirilmesi ve memurlara da işçilerde olduğu gibi toplu sözleşme ve grev hakkı tanınması taleplerinde ısrarlı olduklarını vurguluyor.

KESK bu yüzden birkaç senedir görüşmeleri “boykot” ediyor. DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi Meclis’e bu konuda bir teklif verdi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise gelinen noktayı şu atasözüyle değerlendirdi. “Yaptığımız çalışmanın adı az gittik uz gittik dere tepe düz gittik döndük baktık bir arpa yol gitmemişiz!”

Anlatmak istediğimizin özeti de aslında bu…

* * *

Anayasada toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını düzenleyen 53. ve 54. maddelerde “işçiler” ifadesine yer verilerek hakkın kapsamı daraltılırken, memurlar bu hakkın kapsamı dışında. Memur-Sen artık bunun değiştirilmesi ve “toplu görüşme mizahına” son verilmesini istiyor.

Bu durumun değişmesi için de “toplu görüşme”nin “toplu sözleşme” olarak değişmesi ve grev hakkının sağlanması gerekiyor. Bunun içinde anayasada ve kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor. Her yıl AB Müktesebatına uyum sağlanabilmesi için bu değişikliğin yapılacağı söyleniyor, ancak bir türlü gerçekleştirilmiyor. Geçen yıl da olduğu gibi, bugünkü görüşmede de—muhtemeldir ki—toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesi için anayasa değişikliği yapılabileceği söylenecektir.

Bakalım konfederasyonların bu seneki ısrarcı tutumu bir netice verecek mi? Eğer bu değişiklikler yapılırsa memurların eli daha sağlam olacak. Ne karar alınırsa alınsın hükümetler istediğini yapma konumunda olmayacak. Tıpkı, işçilerde olduğu gibi…

Diğer yandan hükümet daha görüşmeler başlamadan önce önümüzdeki yıl memurlara yapılacak zam oranlarını—açıklamadık denilse de—açıklamıştı. Bu bile görüşmelerin ne kadar mizahî ve senaryo olduğunun ispatı niteliğinde...

Artık, bu konuda da bir açılım yapılarak Türkiye’yi bu komediden kurtarılması gerekiyor.

22.08.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.08.2009) - Ramazan hediyeleri

  (31.07.2009) - Geleceğimiz mağdur edilmesin!

  (26.07.2009) - Daha zararlı olanına sıra ne zaman gelecek?

  (25.07.2009) - ‘Kürt sorununda yeni dönem’

  (24.07.2009) - Adaletsizlik 10 yıl sonra ancak kalkabildi

  (19.07.2009) - Arz-ı endam

  (18.07.2009) - Meseleye yanlış yerden bakmak

  (17.07.2009) - Siyasetçi bütün darbelere karşı olmadıkça…

  (12.07.2009) - Altını çizerek düzeltti

  (11.07.2009) - Her mânâda kalitesiz ülke!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.