31 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Geleceğimiz mağdur edilmesin!


A+ | A-

İlk ve orta dereceli okullar tatilde. Ramazan bayramından sonra açılacak. Bu arada öğrenciler hem SBS ve hem de ÖSS sonuçlarına göre tercih telaşına düştüler.

10 yıldır uygulanan katsayı adaletsizliği kalktı ama bu sene meslek lisesini bitiren öğrenciler yine katsayı mağduru olacaklar. İstanbul Barosu da YÖK’ün katsayı adaletsizliğini kaldırmasını Danıştay’a götürdü. Hem de Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun “akıl” vermesinin ardından… Bir eğitim sendikası da bu akla uyup yıllardır binlerce insanın mağdur eden katsayı zulmünü kaldırılmasının iptal edilmesi için mahkemeye başvuracak.

İstanbul Barosu’nun yapmış olduğu başvurudaki görüşlerine kendilerinin de inandığını tahmin edemiyoruz.

Bakın neler diyorlar: “YÖK’ün bu uygulaması doğrudan imam hatip lisesi mezunlarının istedikleri fakülteye girmesini sağlamaya yöneliktir. Bu yönüyle kararın Türkiye gerçeklerini ve gereksinimini düşünerek alındığını söylemek inandırıcı olamaz. Türkiye’nin ihtiyacı çağdaş ve modern bir meslek eğitiminden geçmiş gençlerimizdir. Bu nedenle YÖK kararı tamamen siyasi amaçlarla alınmış olup hukuka aykırıdır…”

Bir de şöyle diyorlar: “YÖK bu uygulaması ile meslek lisesi mezunlarının haklarını koruyor görüntüsü altında, aslında imam hatip lisesi mezunlarının katsayı puanı uygulanmaksızın genel (düz) lise mezunları gibi üniversitelere girmelerinin yolunu açmış bulunmaktadır.”

Bu nasıl bir mantık? Bundan sonra gözler Danıştay’da olacak… Ümit ediyoruz ki, 10 yıldır mağduriyet son bulur ve önümüzdeki yıllarda anayasa da yer alan eğitim de fırsat eşitliği gerçekleşmiş olur.

* * *

Yazımızda, öğrenciler tatilde iken vakitlerini nasıl ve nerelerde geçirdiğine dair bir araştırmaya yer vermek istiyorum. Öğrencileri tatilde bekleyen tehlikeler mevcut. Bu tehlikelerin başında internet geliyor. Doğru kullanıldığında son derece faydalı olan bu teknoloji yanlış kullanılmaya da açık.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın yaptığı “İnternet Kafeler, Gençlik ve Sosyal Sapma Raporu” da teknolojinin yanlış kullanılması durumunda ne gibi zararları olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, öğrenciler internet kafelerde ya da evdeki bilgisayarlarından ya zararlı sitelere giriyor ya da “chat” denilen haberleşme yöntemini kullanarak, “yalan söyleme” alışkanlığına düşüyorlar.

Bakın sendika internet kafeleri nasıl tarif ediyor: “Kahvehane kültürünün bir devamı. Ailesi ile duygusal bağları zayıf, okul başarısı düşük çocuklar ve gençlerin tercih yeri olan internet kafeler, buralardan gerçek amacı doğrultusunda yararlanmak isteyen öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Çocukların zararlı madde alışkanlıklarına yakalanmalarına neden olmaktadır. Öğrencilerde okul olarak oluşturmaya çalıştığımız güven, açıklık, samimiyet, şeffaflık gibi olumlu özellikler sanal dünyanın etkisiyle güvensizlik, kapalılık ve yalan gibi olumsuz davranışlara dönüşmektedir.”

Türkiye’de internet kullanımın yüzde 67’sinin bu kafelerden yapıldığını dikkate alırsak çocukların ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu görebiliriz.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özcankaya’ın çocuğun gelişimine olumsuz etki yaptığını belirttiği bilgisayar ve internet oyunlarının gelecekte de gerçekle bağlantısı olmayan, her şeyi sanal sanan, zorlamaya gelmeyen, insanlarla ilişki kuramayan, sosyal ilişkileri zayıf, işsiz gençler yetişmesine sebep olduğunu açıklaması da bu araştırmaya destekliyor.

Bu yüzden de ailelerin çocuklarını internet ortamından mümkün olduğunca uzak tutması büyük önem arz ediyor. Çocuklarımızı okuyamaya teşvik etmek şart.

NOT: Yıllık iznimin bir bölümünü kullanacağımdan yazılarıma bir süre ara veriyorum. Bu süre içinde internetten de elimizi ayağımızı çekerek, kendi tavsiyemize de uyup, kitap okumaya çalışalım… İzninizle…

31.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.09.2009) - Siyasetin görevi

  (30.08.2009) - Fuar ve açılım…

  (23.08.2009) - Açılımda unutulmaması gereken

  (22.08.2009) - Senaryosu aynı, mizahî görüşme

  (21.08.2009) - Ramazan hediyeleri

  (31.07.2009) - Geleceğimiz mağdur edilmesin!

  (26.07.2009) - Daha zararlı olanına sıra ne zaman gelecek?

  (25.07.2009) - ‘Kürt sorununda yeni dönem’

  (24.07.2009) - Adaletsizlik 10 yıl sonra ancak kalkabildi

  (19.07.2009) - Arz-ı endam

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.