29 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Açılım mı, seçim paketi mi?


A+ | A-

Başbakan, açılımla ilgili son beyanlarında, “sürecin nasıl işleyeceği, içinde nelerin olduğu tam şekillenmeden,” baltalamaya çalışanlardan yakınıyor. Ama bu sözleriyle, “Nereye demir atacağını bilmediğimiz gemiye binmeyiz” diyen Baykal’a yeni bir koz daha veriyor.

Yine Başbakanın, “Bu sadece Kürt kökenli vatandaşların sorunlarını kapsayan bir açılım değil” deyip, Alevîleri, Ermenistan’la ilişkileri, azınlıklarla ilgili konuları da açılıma dahil ederken, işsizliği de işin içine katması kafaları karıştırıyor.

Erdoğan’ın açılımla çözüm bulunması öngörülen sorunları tâdâd ederken Kürtleri, Alevileri ve azınlıkları zikredip, Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanı iken “Asıl mağdur onlar” dediği çoğunluğu dışarıda bırakması başlı başına bir problem.

Meselâ Türk-Kürt, Alevî-Sünnî, MüslümanHristiyan... ayırmadan herkesi mağdur eden başörtüsü yasağından niye artık hiç söz edilmiyor?

Bu konuda çözüm adına başlatılan ve her yönüyle yanlış ve eksik olan girişim, iktidar partisinin adeta ipten dönmesiyle sonuçlandığı için mi?

Bu noktada, Kürt-Alevî-azınlık sorunları çok fazla afişe olup konuşulduğu, dolayısıyla bu kesimleri rahatlatacak çözümlerin çoğunluğa da olumlu yansımaları olacağı varsayımından hareketle, açılım gündeminin münhasıran onlara odaklanmasındaki problemli durumu es geçelim.

Esas itibarıyla bir dış politika konusu olan Ermenistan’la ilişkilerin azınlıklar meselesiyle bağlantısını dikkate alarak, onun da açılım kapsamına dahil edilmesini bu açıdan garipsemeyelim.

Ama listeye işsizliğin de eklenmesi ne anlama geliyor? “Teğet geçti” denilen krizin ve uygulanan ekonomik politikaların bir numaralı mağduru olan işsizler de mi açılımla kurtulacak? Ve ne yapılacak da işsizler istihdam edilir hale gelecek?

Burada da meseleye geniş bakar, ekonomideki kronik sorunların demokrasideki eksikliklerimizle olan irtibatı cihetiyle konuya yaklaşırsak, açılımla işsizlik arasındaki bağlantıyı kurabiliriz.

Bütçenin rekor açıklar verdiği, açığın zam ve vergilerle yine halkın bütçesinden karşılanmaya çalışıldığı sıkıntılı bir ortamda silâhlanma için milyar dolarlık yeni kaynaklar tahsisi, bu alandaki yapısal sorunun tezahürlerinden sadece biri.

Keza, bir taraftan barış ve demokratik açılım sözleri edilirken, diğer taraftan hem milletimize yeni şehit acıları yaşatan, hem de ağır masraflar yükleyen operasyonların devamı ve sınırötesi harekât tezkeresinin, hükümetin yeni dönemdeki ilk işi olarak bir yıl daha uzatılacak olması da.

Maliyeti medyada 7.8 milyar dolar olarak duyurulan, Genelkurmay’ın ve Başbakanın 1.3 milyar dolar diye düzelttiği Patriot füzelerine neden ihtiyaç duyulduğunu Erdoğan İran değil, Yunanistan gerekçesiyle izah ediyor; “Onların tam altı tane füze rampası var, ama bizim yok” diyor.

Böylece, hem 17 Ağustos depreminden sonra başlayıp AB sürecinde daha da geliştiği söylenen “Atina ile bahar” havası füze darbesiyle dağılıyor, hem de “komşularla sıfır sorun” politikasının Yunanistan ayağındaki tökezleme ortaya çıkıyor.

Böylece dönüp dolaşıyor ve aynı noktaya geliyoruz. Parça buçuk ve perakende açılımlarla sorunlar çözülemez. Türkiye’nin topyekûn bir demokrasi ve hukuk reformuna; bunu başarmak için de temelden ve köklü bir zihniyet inkılâbına ihtiyacı var. Ama sürekli ertelenen de hep bu.

Gelinen noktada açılım, hükümetin şimdiye kadarki politikalarıyla sonuç alamadığı bazı konu başlıklarını içine koyarak seçmenin önüne süreceği bir seçim paketi haline gelecek gibi görünüyor. Seiçmen kitlelerinde yeni ümit ve beklentiler oluşturmaya yönelik bir vaadler paketi...

Anayasa reformu ise, eğer erkene çekilmezse, 2011 seçiminin ana temalarından biri olarak telâffuz ediliyor. Ama o güne kadar ne olur, ne biter, hangi konular öne çıkar, 2002 sonrası yakaladığı anayasa reformu fırsatını kaçıran AKP aynı gücü bir daha elde eder ve etse de kullanabilir mi; bunları şimdiden kestirmek mümkün değil.

29.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.09.2009) - Bayramınız mübarek olsun

  (19.09.2009) - Ramazan’ı uğurlarken

  (18.09.2009) - Açılımın neresindeyiz?

  (17.09.2009) - Menderes ve Kadir Gecesi

  (16.09.2009) - Yine aynı kavga

  (13.09.2009) - Bir Leyle-i Kadir hatırası

  (12.09.2009) - Bu açılım da kapanıyor mu?

  (11.09.2009) - Kanı durdurmak

  (10.09.2009) - Anadilde eğitim

  (09.09.2009) - Eyalet, federasyon...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.