27 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

“Verilen önem”in anlamı


A+ | A-

Ramazan Bayramında 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G-20 zirvesi dolayısıyla ABD’ye giden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD’deki temaslarında demokratik/Kürt açılımı, Kıbrıs konusu ve Ermeni açılımı ile ilgili açıklamaları birbirini izliyor.

Konuşmalarında Avrupa Birliği’ne, Ermenistan’a, Kıbrıs Rum kesimine mesajlar veren Erdoğan’ın ABD’ye ayak basar basmaz kabul ettiği “heyet” şimdilik pek konuşulmasa da çok dikkat çekiciydi. New York’ta kaldığı The Plaza Oteli’nde, aralarında Abraham Foxman’ın ulusal direktörlüğünü yaptığı “İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik” (Anti-Defamation League-ADL) kuruluşunun da bulunduğu New York ve Washington merkezli 50’yi yakın “önemli Musevi kuruluşu”nun temsilcileriyle görüşmesi hemen akıllara bu yılın başında Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yaptığı sert çıkışı getirdi.

Hatırlanacağı üzere, Erdoğan, Peres ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın katıldığı panel de, panel yöneticisinin süre konusunda adaletli davranmaması ve Peres’in parmağını sallayarak konuşması Erdoğan’ı -haklı olarak- sinirlendirmiş ve günlerce konuşulan bir konuşma yapmıştı. Ardından da paneli terk etmişti. Erdoğan Peres’in yüzüne karşı “Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” demişti. Bu toplantının günler öncesinde Gazze’de 22 gün boyunca yakıp yıkmadığı yer bırakmayan, Filistinli çocuk, yaşlı, kadın demeden bin 400 kişiyi öldüren 6 bin kişiyi yaralayan bir devletin başkanının yüksek ses tonuyla katliâmları savunmasına gösterilen tepki doğru ve yerinde bir tepkiydi. Ancak o tarihten bu yana Filistin’de değişen, düzelen bir şey olmadı.

Erdoğan’ın ayağının tozuyla görüştüğü toplantıdan dışarıya sızan bazı bilgiler oldu ama ADL direktörü Foxman’ın görüşmeyi değerlendiği açıklamalar daha dikkat çekiciydi. Davos çıkışının gündeme gelmediğini, Erdoğan ve kendilerinin bu konuya açmadıklarını söyleyen Foxman, “Çok olumlu bir görüşme oldu. Biz zaten Davos olayını tarihe gömdük” demesinin ardından şu açıklamayı yaptı: “Bizim açımızdan en önemlisi, Başbakan Erdoğan’ın New York’a gelir gelmez ilk önce bizi kabul etmesidir. Bizim için en önemli olan nokta bu. Çünkü Başbakan Erdoğan bize verdiği önemi göstermiştir…” (Bu arada şunu hatırlatalım. Aynı kuruluşun 2004 yılında Erdoğan’a “İlgi göstermeye cesaret ödülü” vermişti.)

Elbette İsrail devletinin Filistinlilere uyguladığı katliâm ve zulümler bütün Musevilere mal edilemez. Kimsenin Musevi düşmanlığı da yaptığı yok. Ancak, bundan 8-9 ay önce “Bir daha Davos’a gelmeyeceğim” deyip toplantıyı terk edecek kadar bir Yahudi devleti olan İsrail’in en üst yetkilisine sert tavır göstereceksiniz, ABD’ye gider gitmez de ilk olarak Yahudi temsilcilerini kabul edeceksiniz. Bunu izah etmekte, anlamakta hayli zor. Biraz daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz.

Kaldı ki, Erdoğan da bu görüşmeden birkaç gün sonra BM Genel Kurulu’na hitap ederken, İsrail’in insanlık dışı katliâmlarını gündeme getirip, İsrail saldırılarının ardından verilen sözlere rağmen Gazze’deki insanî dramın devam ettiğini söylemesi, peşinden de “İnsanlar çadırlarda yaşıyor, içecek su bulamıyor, bu tabloya karşı biz insanî görevimizi yapıyor muyuz? Acaba BM ne yapabiliyor veya Güvenlik Konseyi ne yapabiliyor? Böyle bir yaptırım gücü var mı, yok mu?” diye sorması bu düşüncelerimizi haklı çıkarıyor.

“Devletlerin dış politikalarında kin gütmek olmaz” denilebilir. Ama katliâmların neticeleri ortadayken, hiçbir düzelme olmazken ilk olarak Yahudi kuruluşlarını ziyaret edilmesini izah etmek mümkün değil. “Museviler hatalarını anladılar ki başbakanımızın ayağına kadar geldiler” savunmasını yapmakta inandırıcı değil. Çünkü ne özür dilediler, ne de geri adım attılar. Sadece olay “tarihe gömüldü.”

Kafamıza takılan şu soruların cevaplarının verilmesi gerektiğini düşünüyoruz:

İsrail katliâmının üzerinden 8-9 ay geçmişken Başbakanın ayağının tozuyla Yahudi kuruluşlarını kabul etmesi kimin başarısı? Bu durumda kim geri adım atmış oluyor?

Artık İsrail, Filistinlilere işkence yapmıyor mu? Artık onları gıdasız, elektriksiz, ilâçsız, evsiz, yurtsuz bırakmıyor mu?

Gazze’de yaptığı insanlık dışı uygulamalardan sonra özür mü diledi, yoksa katliâm yapan askerlerine ceza mı verdi?

Sahi ne değişti de Davos’ta gösterilen tavırdan geri atmak anlamına gelebilecek görüşmeler yapıldı? Ya da –ihtimal vermiyoruz ama- gizli pazarlıklar mı yapıldı? Önümüzdeki günlerde bunlar tartışılacaktır.

Biz bu işi bir türlü anlayamadık. Bu sorulara anlamlı ve mantıklı cevaplar verilsin…

27.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.09.2009) - Darbeleri ortadan kaldıracak reçete

  (19.09.2009) - Bu açılım başka açılım!

  (14.09.2009) - Türkiye’nin utancı

  (06.09.2009) - Okumanın önündeki engelleri kaldıralım

  (05.09.2009) - Siyasetin görevi

  (30.08.2009) - Fuar ve açılım…

  (23.08.2009) - Açılımda unutulmaması gereken

  (22.08.2009) - Senaryosu aynı, mizahî görüşme

  (21.08.2009) - Ramazan hediyeleri

  (31.07.2009) - Geleceğimiz mağdur edilmesin!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.