07 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Siyasetteki üslûp…


A+ | A-

Başbakan Tayyip Erdoğan’la CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında Cumhuriyet Bayramı törenlerinde yaşanan bir-iki cümlelik diyalog erken seçimi gündeme getirdi. Henüz seçimlere 1.5-2 yıl varken erken bir seçimin gündeme gelmesi, birçok kişiyi heyecanlandırdı. Hatta “bugün seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır” türü anketlerin sonuçları bile açıklandı.

Diyaloğun gazetelerde yayınlandığı gün hem AKP hem de başbakanlıktan yalanlama gelirken, konuşmaların “lâtife” olduğu söylendi. Gazete manşetlerine bile çıkan diyalog şöyle gerçekleşmişti: Erdoğan, “Turlara devam mı?” Baykal, “Anlayamadım.” Erdoğan, “Yani gezmeye devam ediyor musunuz, yurt gezilerine.” Baykal, “Sizin ne yapacağız belli olmaz. Yurt gezilerimize devam ediyoruz.” Erdoğan, “Evet haklısınız, her şey olabilir.” Bu konudaki polemik geçtiğimiz haftada devam etti.

Bu diyalogu Erdoğan “net” ve “sert” bir şekilde yalanlarken, “Külliyen yalan. Böyle bir şeyi milletimle paylaşırım. Ana muhalefet lideri ile niye paylaşayım? Ben erken seçimi değil demokratik açılımın Meclis’e gelmesi konusunu kastettim” derken, Baykal diyaloğu doğruladı. “Erken seçimi düşünerek konuştum. Başbakan öyle düşünmemiş. Bu konuşmanın da böyle yarı şakalaşma niyetinde yapılmış bir konuşma olduğu kanaatindeydim. Ama anlaşılıyor ki Başbakanın şaka kaldıracak bir durumu yok…” dedi.

Öyle anlaşılıyor ki, iktidarla anamuhalefet partisi genel başkanları birbirini anlamıyor. Şaka olduğunu söylüyorlarsa biz de şunu hatırlatalım: Her şakanın altında bir gerçeklik payı vardır…

Bir süreden beri de siyasette karşılıklı konuşmalarındaki üslûp bozukluğu da herkesin malûmu. Böyle olunca da siyasetçiler birbirlerini anlamakta zorluk çekiyorlar.

Bu polemikte bile siyasetteki üslûbun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

* * *

TENKİDİN DE ÜSLÛBU OLMALI…

Siyasetteki üslûbu eleştirirken, başka bir üslûptan da bahsetmek istiyorum.

Geçen hafta Pazar günü Anavatan Partisi ile Demokrat Parti’nin “bütünleşme kongresi”ni yazmıştık. Bu yazımızdan sonra telefon, mail yoluyla itirazlar, eleştiriler, suçlamalar geldi.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Yazımızda kongreden notlar aktarmış, yoruma girmemiştik. Yani bir yorum yazısından öte, kongrede olup bitenleri aktarmıştık. Her kongre notunda olduğu gibi yapılan konuşmalardan bölümler ile salonunun havasını, afişlerdeki mesajları yazmıştık. Yaklaşık 19- 20 yıldır birçok partinin kongresini takip ettim, buralardan notlar aktardım. Tıpkı burada yaptığım gibi…

Kongre devam ederken, haberlerimizi ve yazımızı yetiştirmek için erken de ayrılmak zorunda da kalmıştım. Konuşmalardaki bazı bölümleri de dinleyememiştim.

Yazıda geçen sadece bir cümleyi yorum gibi algılamayıp insafsızca eleştirmek, hatta “kınamakta” hiç yerinde değildi, insafsızcaydı. Hele hele bu devam eden bir soruşturmayla ilgili daha önce yazdığımız yazılar arşivde dururken “Ergenekon’un avukatlığına siz de destek veriyorsunuz” demek daha da insafsız bir suçlamaydı.

Elbette ki, “demokrat misyon” dediğimizde milliyetçi, muhafazakâr, demokrasiye yakışmayacak söylemlere destek vermemiz, hatta kabul etmemiz, tevil etmemiz; misyona ters düşecek sözleri eleştirmeyeceğimiz düşünülemez.

Kongrede neticesinde oluşan yönetim listesindeki isimlere de itiraz ediliyor. Unutmamak lâzım ki, misyonu temsil edemeyecek, misyondan anlamayan kişileri millet kabul etmez. Bu partinin geleneğinde millî ve manevî değerlere yaptığı hizmetleri de kimse görmezden gelemez. Bunu, partiyi idare edenler de elbette biliyorlardır. Üç defa darbeler maruz kalan bir partiden de beklenen demokrasiye sahip çıkmak, darbe teşebbüslerine, plânlarına karşı çıkmaktır.

Pazar yazımızı şu cümleyle bitirmiştik: “DP’nin yeni kadroları ile demokrasiye ve hürriyetlere açık, temel hak ve hürriyetleri gözeten bir muhalefet anlayışını getirmesi halinde de millet kendisini destekleyecektir.”

DP’nin önümüzdeki yılın Mayıs ayında büyük kongresi toplanacak ve partinin yönetim kadrosu oluşacaktır. Bu kadro partiyi seçime götürecek. Partiyi idare edenlerin de bu ikazlara dikkat edecekleri beklenir. Etmezlerse de millettin karşılığını görürler. Ancak şurası bir gerçek ki, demokrasinin, hak ve hürriyetlerin önüne açacak bir partiye Türkiye’nin şu anda ihtiyacı var.

Bütün bunlardan “üslûp” konusunda şuna söyleyebiliriz. Eleştiri yapılırken, insafsız olmamak, “önyargılı” davranmamak gerekiyor. Elbette tenkit yapılabilir ama hakaret içermemeli. (Buradan hakaret içermeyen bütün eleştirilerinize açık olduğumuzu bir kez belirtiyoruz.) Yapıcı tenkit yapılırsa yanlış yapmamız önlenir. Yol gösterici olunur. Ama bir şeyi tenkit ederken üslûba da dikkat etmek gerekir. Günlük olayların etkisinde kalıp insafsızca da hak etmediğimiz suçlamaların yapılmamasını bekliyoruz.

NOT: Bu konudaki gazetemizin tavrını Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz 3 Kasım 2009 tarihli yazısında net bir şekilde ortaya koydu. Oradan okuyabilirsiniz…

07.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.11.2009) - Sulandırmadan, bulandırmadan…

  (01.11.2009) - Siyasî tarihimizdeki önemli bütünleşme

  (30.10.2009) - Islak imzalı “vahim” belge

  (25.10.2009) - Ne iyi iş yaptınız!

  (24.10.2009) - Açılımlarda gelinen nokta

  (23.10.2009) - “3S” ye dikkat

  (21.10.2009) - Ankara’da açılım yoğunluğu

  (18.10.2009) - Edep, adap dersi kime verilmeli?

  (17.10.2009) - “Açılım” mektuplaşmanın gölgesinde kaldı

  (16.10.2009) - Tarih yapılırken...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.