18 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Edep, adap dersi kime verilmeli?


A+ | A-

Hafta içinde MHP’li yetkililerin partilerinin kongrelerinde hükümeti eleştirirken, bazı televizyonlar “bip”li, başka bir deyişle sansürleyerek vermişti.

Buna dikkat çekmek isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Bunlar önce bir edep adap dersi almalı. Bunu bilmeden bu insanlar birlikten, beraberlikten, bir kardeşlik ikliminden bahsedemezler. Bir taraftan gelip bu hakaretleri yapacaksın. Zaten bir sinkaf ifadeleri kullanmadıkları kaldı. Zaten kendi toplantılarında bu ifadeleri kullananlar yapıyordur…” diye cevap vermişti.

Başbakan ifadesinde hangi partiden bahsettiği açıklamamasına rağmen, bu ifadeleri üzerlerine alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, açtı ağzını yumdu gözünü. “Sen kimsin? Özel toplantıları mı dinliyorsun? Dinleme örgütü sana servis mi yapıyor acaba? Ama biz senin hangi özel toplantılarda neler yaptığını biliyoruz” diyerek çok sert eleştiriler yöneltti. Ve Erdoğan’ın adap, edep dersi eleştirisini ise, “Biz edebimizi, adabımızı derslerden almadık…” gibi sözlerle cevap verdi.

Kendisi ile ilgili yapılan eleştirileri mahkemeye veren Başbakan’ın Vural’ı bu konuşmasından sonra da mahkemeye vereceği kesin. Vural’ın basın toplantısında söylediği sözleri de biz burada yazarsak, biz de muhtemelen “tanık” olarak dinleniriz…

Siyasetteki bu çirkin üslûbu burada yazmakta bizim edep ve adaplarımıza da uymaz. Ancak şunu bilsinler ki, siyasetteki bu üslûpsuzluk millet tarafından da tasvip edilmiyor.

* * *

GÖSTERİŞLİ OLSUN DİYE.

YAPTILAR AMA (!)

Geçtiğimiz hafta Ankara’nın başkent oluşu törenlerle kutlandı. Törende yaşanan olaylara bakınca ne yazacağımızı, ne diyeceğimizi şaşırdık.

Haberi Cihan Haber Ajansının bülteninden okuyalım. “Ulus’ta bulunan Atatürk heykelinin sık sık tinerci eylemlerine sahne olması, güneşten dolayı boyasının dökülmesi ve üzerinde kuş pisliklerinin oluşması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımdan geçirildi. Heykelin daha gösterişli bir hale getirilmesi ve uzaktan da fark edilebilmesi için heykel, belediyenin anlaşmalı olduğu firma tarafından asıl rengi olan bronza boyandı…”

Buraya kadar normal sayılabilir… Ancak boyamanın rengini beğenmeyenler çıktı. Ankara Garnizon Komutanı heykelin yeni halini beğenmediği televizyon haberlerine de yansıdı. Görüntülerde komutan, Ankara Valisi’ne el kol hareketleriyle heykelin yeni halini niye beğenmediğini anlatıyordu. Vali de bunu yanında oturan Büyükşehir Belediye Başkanına iletiyordu. Belediye başkanı ise, durumdan haberi olmadığını söylüyor ve tetkik edeceğini bildiriyordu.

Bu olay o kadar büyüdü ki, törenin bitiminin hemen ardından heykeli “daha gösterişli olsun” diye boyayan firma eski rengine döndürmek için yoğun çabaya girişti. Gökçek de heykeli bu hale getirenler hakkında soruşturma açtırdı. Soruşturmanın sonucu ne olacak bilemeyiz, ama heykel komutanın uyarısı ile eski haline dönüştürülmeye çalışıldı. Heykel eski haline gelince de “soruşturmalar” hariç mesele şimdilik kapanmış oldu.

Bu olaydan çıkarılacak dersler, alınacak ibretler var. Yorumu siz okuyucularımıza bırakıyoruz.

* * *

HALKIN SESİNE KULAK VERMEK

İsrail’in Filistinlilere yaptığı işkenceleri, Gazze’de yaptıklarını sık sık gündeme getirip, milletçe bu eylemleri protesto ederken, hükümetin tepkisizliğini de yazılarımızla eleştirdik. Bir taraftan “one minute” tepkisi gösterilirken, diğer taraftan İsrail’le yapılan anlaşmalara dikkat çekip, bunları zaman zaman yazdık. İsrail’in yaptığı insanlık dışı eylemlerinden sonra kamuoyu ayağa kalktığını, hükümetin milletin bu sesine kulak vermediğini de söyleye geldik.

Özellikle, Gazze’de İsrail uçaklarının bebek, çocuk, yaşlı demeden bombalar atıp insanları öldürmesi protesto edilirken, bu uçakları kullanan pilotların Konya’da eğitim görmesi milletimiz tarafından protesto edilmişti.

Türkiye-ABD ve İsrail arasında Konya’da yapılması plânlanan Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail’in çıkarılmasının ardından ABD de tatbikata katılmadı ve tatbikat bu sene yapılmadı.

Erdoğan, İsrail’in tatbikattan çıkarılma sebebini açıklarken, “Halkımızın sesine kulak verdik. Halkımızın ve diplomatik hassasiyetleri göz önünde bulunduk. Halkın vicdanına sözcülük ettik. Halkımız İsrail’in tatbikata katılmasını istemiyor” demesi, eminim ki, Türk halkının gönlünü ferahlatmıştır. Biz de Erdoğan’ı halkın sesine kulak verdiği için tebrik ediyoruz. Hele ki, İsrail’in son günlerdeki Mescid-i Aksa’da yaptıklarını gördükten sonra… Hem de tenkit ederken, tenkit ettiğiniz şey gerçekleştirildikten sonra da tebrik etmeyi de bilmek lâzım.

Bir tebrikte BM İnsan Hakları Konseyi’ne… Konsey, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğine dair raporunu onayladı. İsrail soruşturma yapmazsa, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne gidilebilecek…

Tabiî altından bir “Çapanoğlu çıkmazsa” şerhini koyarak…

18.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.10.2009) - “Açılım” mektuplaşmanın gölgesinde kaldı

  (16.10.2009) - Tarih yapılırken...

  (11.10.2009) - Bak postacı geliyor

  (10.10.2009) - Farkında mısınız?

  (09.10.2009) - Engel kalksın, söz de kalmasın...

  (04.10.2009) - Müjdelenen açılım

  (03.10.2009) - Siyasetteki manzara-i umumiye

  (02.10.2009) - Çözüm için fırsat kaçmadan…

  (27.09.2009) - “Verilen önem”in anlamı

  (20.09.2009) - Darbeleri ortadan kaldıracak reçete

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.