01 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Siyasî tarihimizdeki önemli bütünleşme


A+ | A-

“Türkİye birleşiyor” sloganı ile önemli bir kongre yapıldı. Bir ilkti. Demokrat Parti ile Anavatan Partisi “bütünleşme kongresi” yapıp, Demokrat Parti çatısı altında birleşti. Siyasî tarihinde “ilk” denememiz, aynı salonda iki ayrı parti birer saat arayla kongrelerini yapıp, “daha demokrat bir Türkiye” için DP çatısı altında birleştiler.

İki partinin birleşmesi yani “merkez sağın tek çatı altında toparlanması” bir ihtiyaç olduğu için gerçekleştirilmeye çalışılıyordu. Özellikle Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu döneminde sonuna kadar gelinmişken, değişik mülâhazalarla bu birleşme yapılamamış, Süleyman Soylu’nun genel başkan olduğu dönemde de birleşme ve bütünleşme çalışmaları devam etmişti. 3 Haziran’da oluşan irade neticesinde de bütünleşme gerçekleşmiş oldu.

Bugünkü yazımızı bu kongrenin notlarına ayırdık. Atatürk Spor salonunda bir kongreden ziyade bir düğün, bir şölen havası vardı. Bunu kürsüye her çıkan da dile getirdi zaten. Salonun içinde adım atılacak yer kalmazken, salon dışında da büyük kalabalık vardı. Dışarıda olanlar için dev ekranlar hazırlanmıştı.

Dün yapılan kongre Anavatan Partisinin 10. Olağan, DP’nin de 6. olağanüstü kongresiydi. Önce Anavatan Partisinin divan başkanlığı seçimi yapıldı, ardından da DP’nin… Divana seçilen başkan ve üyeler hepsi birlikte aynı kürsüye gelerek “bütünleşme kongresi”ni yönettiler.

Salonda iki partinin flamaları, bayrakları ve afişleri beraber sallandı. Divanın arkasında Hüsametin Cindoruk ve Salih Uzun’un resimleri “Türkiye birleşiyor” tam karşıda ise, Süleyman Demirel ve Turgut Özal’ın beraber sohbet ederken çekilmiş posterleri vardı. Salona asılan afişlere bakıldığında bu bütünleşmenin niçin yapıldığını görülüyordu. Bir kaçını sıralayalım: “Merkezde birlikte, ülkede dirlik”, “Onlar ayrıştırırız, biz birleştiririz”, “Cumhuriyetimize demokrasi yakışır”, “Çaresizliğin çaresi millettir”, “Demokrasinin orta direği”, “Kutuplaşan Türkiye’nin kucaklaşan partisi…”

Afişlere ve sloganlara bakıldığında bütünleşmedeki amaç, siyasetteki dağınıklığı, ayrışmayı, partiler arasındaki kutuplaşmayı bitirmek…

Kongrenin başlangıcında gösterilen sinevizyon seyredilirken katılanların gösterdiği alkışlı destek bütünleşmenin iyi anlaşıldığının göstergesiydi. Sinevizyonda, Menderes’li, Demirel’li, Özal’lı yılların, DP, DYP, AP ve ANAP’ta genel başkanlık yapmış kişilerin resimlerin gösterildiği andan salonun ortak alkış göstermesi bunu gösteriyordu.

Divandan söylenen şu söz de manidardı: “26 Yıllık hasret sona eriyor, Türkiye DP’de birleşiyor.”

Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun kongrede yaptığı konuşmada, merkez sağdaki dağınıklıkla ilgili birçok özeleştiri yaptı. Merkez sağın büyük provokasyonlara karşı karşıya bırakıldığını ve iki partinin de hazırlıksız yakalandığını ve merkez sağın bir fetret dönemi yaşadığını söylerken, AKP iktidarını “moğol istilâsına” benzetti. Uzun’un söylediği şu sözlerde merkez sağın içine düştüğü sıkıntıları özetliyordu: “Merkez sağ ne zaman zayıfladı, Türkiye de zayıfladı. Biz ne zaman ayrıldık, Türkiye’de o zaman ayrıldı. Çok büyük işler yaptık ama biz hiç hata yapmadık mı? Yaptık. Yaptık ki, millet bizden ayrıldı. Biz sürekli birbirimizle kavga ettik. Birbirimize tuzaklar kurmaya çalışırken, millete kurulan tuzakları göremedik. Suç milletin değil bizimdir. Şimdi bu hatalarımızdan ders alarak büyük bir adım atıyoruz…”

Cindoruk, “Kapatılan, ayrılan, katılan yok. Bütünleşen var. DYP Ve ANAP kapatılmadı demokrasi kervanına katıldı” diyerek bütünleşmenin gerekçelerini açıkladılar.

Cindoruk’un konuşmasındaki anayasa vurgusu da önemliydi. “Cunta gitti, anayasası duruyor. Hurda haline gelmiş, ikince el anayasayı niye yaşatıyoruz? Hükümet bir tasarı hazırladı, sonra çekmeceye koydu. Çekmecelerden çıkarılıp onun üzerinde çalışması gerekiyor. Gelin anayasadan başlayarak demokratik hukuk devletini kuralım” diye konuştu.

İki parti dün bütünleşti. DP’nin 50 kişilik GİK listesi değişmezken, ANAP’tan 50 kişilik bir liste ile DP’nin GİK listesi 100 kişi oldu. Önümüzde yapılacak büyük kongreye kadar Cindoruk genel başkan ve Uzun’da genel başkanvekili olarak görev yapacak. Önümüzdeki günlerde yapılacak büyük kongrede seçilen kadrolar partiyi seçime taşıyacaklar.

* * *

Türkiye son yıllarda siyasetteki kısır çatışmalarla yönetiliyor. İktidarın her dediğine hayır diyen bir açılım getirmeyen bir muhalefet anlayışı hâkim. Hep gerginlikler, kutuplaşmalar yaşanıyor. DP Genel Başkanı Cindoruk’un ifadesiyle Türkiye’nin ümide ihtiyacı var ve iki partinin bütünleşmesi ile DP bir ümit olmak için yola çıktı. Türkiye’nin “makul” ve denge unsuru olabilecek bir partiye ihtiyacı olduğunu herkes söylüyor. DP’nin yeni kadroları ile demokrasiye ve hürriyetlere açık, temel hak ve hürriyetleri gözeten bir muhalefet anlayışını getirmesi halinde de millet kendisini destekleyecektir. Tıpkı, geçmişte olduğu gibi…

01.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.10.2009) - Islak imzalı “vahim” belge

  (25.10.2009) - Ne iyi iş yaptınız!

  (24.10.2009) - Açılımlarda gelinen nokta

  (23.10.2009) - “3S” ye dikkat

  (21.10.2009) - Ankara’da açılım yoğunluğu

  (18.10.2009) - Edep, adap dersi kime verilmeli?

  (17.10.2009) - “Açılım” mektuplaşmanın gölgesinde kaldı

  (16.10.2009) - Tarih yapılırken...

  (11.10.2009) - Bak postacı geliyor

  (10.10.2009) - Farkında mısınız?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.