05 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Osman ZENGİN

Refik Koçak Ağabey de rahmetli oldu


A+ | A-

Risâle-i Nurlarla müşerref olduktan sonra, mahallemizde bir Risâle-i Nur dersi ihdas etmek aşkı doğdu. Fakat, ne öyle bir cemaat var, ne de yer. Üstelik 12 Mart 1971 Muhtırası yeni olmuş, her yerde sıkıyönetimin baskısı var. Sokakta başına takke giyen dedelere dahi, 5 lira para cezasının verildiği günler. Böyle bir durumda tabiî, iş biraz zor gibi görünüyordu. Ama Üstadımızdan aldığımız talimle, (benim hayatımda ömür boyu prensibim olan) “Lâ taknetû min rahmetillah”a sığınıp Allah’tan ümidimizi kesmedik. Hemen işe koyulup, bir avuç da olsa cemaatimizi teşekkül ettirdik. Geriye ders yapacak mekân kalmıştı. Rahmetli anacığım, orada da bize şefkat kanadını açıp ”Oğlum, ağabeylerin bizim evde ders yapabilir” dediğinde nasıl sevinmiştim, ruhu şâd olsun. Öyle sıkıntılı bir vaziyette herkes korkarken, o cesurane bir şekilde bunu bize sağlamıştı. Artık Ankara Etlik’te Nurun ilk nüvesi bizim evde atılmış, ondan sonra da intişar edip gelişerek iş rayına oturmuştu Elhamdülillah. (İnşaallah bu hatıralarımızı yazacağız.)

İşte o günlerde, bizden başka, irtibatı sağlayarak cemaatî bağımızı teessüs ettirdiğimiz; camimizin imamı Hurşid Dişbudak, astsubay Kenan Kılkış, Abdullah Türüdü gibi bir avuç dâvâ arkadaşımızla başladığımız sohbetlerimizin halkası giderek genişliyordu. Bunlardan biri de, aslında bizim mahallemizde oturan çok eski bir ağabeyimiz olan Refik Koçak’tı. Bizden önce Nurlarla müşerref olmuş, ama çok ortada görünmeyen bir ağabeyimizdi. Biz onunla da tanışıp beraber olmaya başladık. Artık hiç irtibatımız kopmuyordu. Rahmetli Mustafa Özsoy, İsmail Ambarlı, Durmuş Irkılata ve İsmail Yaman Ağabeylerle de, kadim ve samimî dâvâ arkadaşları olduklarını öğrenince, daha değişik bir bağ ile bağlanmıştık. Mustafa Özsoy ve İsmail Ambarlı cemaat içinde daha çok tanınsa da, diğer iki ağabeyimiz gibi Refik Ağabey de pek öne çıkan yapıda biri değildi.

Her faaliyetimize iştirak eden, sadık bir Yeni Asya okuyucusu ve takipçisiydi. Üstelik de, sağlam bir demokrattı. Benim hep beraber olduğum Lütfi Taşçı ve Ali Vapurlu ile de hemşehri olduklarından, bazen onlar da bizim mahalleye geliyor, hep beraber muhabbet ve irtibatımız daha sıkı oluyordu. Allah rahmet eylesin, bizi çok sever, her faaliyetimize de katılırdı. Ben Ankara’dan ayrıldıktan sonra, yakından münasebette olduğu pek kimse olmamıştı. O yüzden, bazen Ali Vapurlu bana sitem eder, ”Senin tekrar Ankara’ya gelmen lâzım, seninle özel irtibatı olan bazı arkadaşlarımızı sen gittikten sonra pek göremiyoruz” derdi. Aslında rahmetli Refik Ağabey hiçbir zaman ayrılmamıştır bizlerden ve gazetemizden ama biraz da yaşlılık ve hastalık ilerleyince, evinden pek çıkamaz olmuştu. En son geçtiğimiz günlerde telefonla görüşmüş, muhabbet etmiştik.

Ankara’daki kadim Nur dostlarımızın vefat haberinin çoğunu kendisinden aldığım ÖmerTuncay Ağabey, beni telefonla arayarak, ”Refik Ağabey vefat etti” deyince “İnnâ lillah ve innâ ileyhu raciun” dedim. Beş kadim ve akran olan arkadaşlarından, Mustafa Özsoy’un yanına ilk giden o oldu. İnşaallah cennet bahçelerinde, Peygamberimizin (asm) gölgesi ve Üstadımızın yanında eski nurlu günleri yine birbirine anlatıyorlardır.

05.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (27.01.2010) - “Sentez haber”den haberiniz var mı?

  (25.01.2010) - Gençlerle beraber olmak

  (20.01.2010) - Kardeşlik diyenler, bu kitabı okumalı!

  (19.12.2009) - Hasta ziyaretine ne götürelim?

  (13.12.2009) - Milletin ’ahı’ tutar

  (12.12.2009) - Silâhlandınız mı?

  (27.11.2009) - Kurban Bayramının kurbanlıkları nereye kayboldu?

  (21.11.2009) - Bu yazıyı okurken sıkı durun!

  (19.11.2009) - Bayram Ağabey diyor ki...

  (17.11.2009) - Peşpeşe vefatlar ve tevafuklu bir vefat haberi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl