Zeynep Dilara Dursun ve Sacide Akkoyun Özel Şefkat Koleji 10. sınıf öğrencilerinden. Onlar, Kimya Öğretmenleri Yasemin Salman danışmanlığında yürüttükleri proje ile gittikleri New York’tan dünya birincisi olarak döndüler.
New York’ta düzenlenen Genius Olympiad adlı yarışma, 2 Haziran-17 Haziran 2016 tarihleri arasında 65 ülke 40 eyaletten seçilen 850 yarışmacının katılımıyla gerçekleştirildi. 450 proje arasından birinciliği bitkilerin fitoterapideki uygulamalarını konu alan porojeleriyle, 16 yaşında ki Zeynep Dilara Dursun ve Sacide Akkoyun aldı.
Deneyler yaparak bir yıl çalıştık
TÜBİTAK, Millî Eğitim Vakfı gibi kurumların düzenlediği yarışmalara da katıldıklarını belirten genç mucitler, Genius Olympiad’a katılmalarının öğretmenlerinin teşvikiyle olduğunu söyledi. Zeynep ve Sacide, Cerrahpaşa Üniversitesindeki uzmanlardan da destek alarak çalışmalar yaptılar. Ülkemizde yetişen bitkilerle ilgili çalışma yapmak istediklerini belirten iki arkadaş birçok deney yaparak, yaklaşık bir yıl çalıştıklarını anlattı. Bu hummalı çalışmanın ardından projelerini yurtdışındaki yarışmaya göndermişler. Yarışmaya çevre ve sağlık alanında katılan ikili, bu büyük başarının da mimarı oldular.
Nar kabuğu, boğaz ağrısı, farenjit, larenjit gibi hastalıklarda etkili oldu
8 bitkinin incelenmesiyle çalışmaya başlayan Şefkat Koleji’nin başarılı öğrencileri, incelemeleri sonucunda en fazla etken maddenin nar kabuğunda olduğunu keşfetti. Nar kabuğunun, etken maddelerinin fazla olması onları, bu meyve üzerinde yoğunlaşmaya yöneltti. Bitkilerin fitoterapideki uygulamalarını inceleyen öğrenciler, nar kabuğundaki etkin maddenin bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek etkili bir mekanizmaya sahip olduğunu fark ettiler. Zeynep Dilara Dursun ve Sacide Akkoyun, “Özellikle boğaz ağrılarına iyi gelebilecek alternatif bir ilâç üretebileceğimizi düşünerek tamamen doğal bir boğaz spreyi ürettik. Nar kabuğu, boğaz ağrısı, farenjit, larenjit gibi hastalıklarda etkili oldu” dediler.
Kararlılık ve azim başarıya ulaştırdı
Zeynep Dilara Dursun ve Sacide Akkoyun, proje sürecinin çok heyecanlı olduğunu söyleyerek, süreç sonucunda ki başarının onları çok duygulandırdığını belirttiler. Dursun, “Ülkemiz adına bu başarının nasip olması çok daha farklı bir duyguydu” diyerek, kararlılık ve azimli çalışmayla bu tarz başarılı işler yapılabileceğini vurguladı. İki arkadaş, yurtdışı bir yarışma olmasından dolayı İngilizce seviyelerini arttırmaları gerektiğini söyleyerek bu tarz yarışmalarda yabancı dil eğitiminin önemini de belirtmiş oldular.
Ülker Yılmaz Caba / İstanbul