"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üçüncü köprü açılış tarihi açıklandı

24 Şubat 2016, Çarşamba 15:39
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü köprünün tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, "Zannediyorum son 150 metresi kaldı birleşmeye. Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde köprü tabliyesiyle, askı halatlarıyla köprü silüeti ortaya çıkacak. Köprünün tamamen bitmesi mayıs ayında. Ancak bağlantı yolları, kavşak çıkışları ile hepsini beraber açmak istiyoruz. Dolayısıyla bu yılın ağustosu gibi tamamen açılışa hazır hale gelecek üçüncü köprü ve yolları" dedi.

Yıldırım, inşası devam eden üçüncü havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını ve devlet-özel sektör işbirliğinde yapıldığını anımsattı.     

Proje için tüm etapların tamamlanması halinde 10 milyar 247 milyon avroluk harcama yapacaklarını bildiren Yıldırım, havalimanının 90 milyon kapasitelik birinci bölümünün 2018'in Şubat ayında açılacağını söyledi.

İstanbul'a inşa edilen yeni havalimanı tamamlandığında 165 köprüsü, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi, 6 pisti ve 12 taksi yolu bulunacağını dile getiren Yıldırım, tesisin aynı zamanda 500 uçak, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla başlı başına bir şehir olacağını vurguladı.

"5-10 GÜN İÇERİSİNDE KÖPRÜNÜN SİLUETİ ORTAYA ÇIKACAK"     

Bakan Yıldırım, İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine, köprünün tamamlanma aşamasına geldiğini, birleşmeye 150 metreye yakın mesafenin kaldığını bildirdi.     

 Yıldırım, "Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde köprü tabliyesiyle, askı halatlarıyla köprü silüeti ortaya çıkacak. Köprünün tamamen bitmesi mayıs ayında... Her şeyi ile kaplaması ile ışıklandırması ile tamamlanmış olacak. Ancak bağlantı yolları, kavşak çıkışları ile hepsini beraber açmak istiyoruz. Dolayısıyla bu yılın ağustosu gibi tamamen açılışa hazır hale gelecek üçüncü köprü ve yolları. İlk etapta 95 kilometre ana aks, bütün kavşak giriş çıkışları ve kollarıyla beraber 215 metrelik bir yol ağından bahsediyoruz" diye konuştu.     

Üçüncü köprünün 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş tabliyesine, 8'i karayolu, 2'si demiryolu olmak üzere 10 şeride sahip olduğunu belirten Yıldırım, "Kuleler arası açıklığı en fazla köprü olma özelliği var. Kulelerinin yüksekliği deniz seviyesinden 322 metreyle dünyada en uzun kule yüksekliğine sahip köprü olma özelliğine sahip. Dünyada en hızlı yapılan, en kısa sürede tamamlanan köprü" ifadelerini kullandı.     

"İSTANBUL'DA KISMİ RAHATLAMA MUTLAKA GÖRÜLECEK AMA YETMEZ"

Üçüncü köprünün Anadolu ve Avrupa yakalarında devamı olan Kuzey Marmara otoyollarından birinin 187 kilometre uzunluğunda olduğunu ve Paşaköy'den başlayarak TEM'e bağlandığını, TEM'den de Gebze-İzmit geçişiyle İzmir'e veya TEM'den Anadolu'ya gittiğini anlattı. Paşaköy'den Akyazı'ya kadar olan bölüm, Avrupa yakasında da havalimanının bittiği yer olan Odayeri'nden Kınalı'ya yaklaşık 150 kilometrelik yolun da YİD ile yapılması için çıkılan ihalelerin ertelendiğini anımsatan Yıldırım, bu ihalenin 4 Mayıs'ta tekrarlanacağını bildirdi. İhale sürecinin uzamasının nedenlerini anlatan Yıldırım, güzergahta kamulaştırma maliyetinin azaltılması, araziye zarar verilmemesi için ufak tefek değişiklikler yapıldığını, ilgilenenlerin hazırlık süresi istediğini aktardı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete girmesinin trafik sorununa olumlu yönde etki edeceğine dikkat çeken Yıldırım, bir numaralı sorunu trafik olan İstanbul'da bugün bir noktadan bir noktaya 2 saati aşan bir seyahat süresi bulunduğunu, bu durumun eziyete dönüştüğünü söyledi. Köprünün hizmete açılmasıyla kamyon, otobüs ve tırların ikinci köprüyü kullanamayacağını anımsatan Yıldırım, şu anda gece saatlerinde kullanabildikleri ikinci köprüde gündüz saatlerinde kilometrelerce kuyruk oluşturarak bir şeridi kullanılamaz hale getirdiklerine dikkati çekti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:     

"O da trafiği tıkıyor. Böylece hem bu gereksiz yol işgalleri, hem de köprü üzerindeki ağır vasıta trafiği alınmış olacak. Birinci köprü, ikinci köprü, Marmaray... Yıl sonuna doğru Avrasya Tüneli devreye girecek. Deniz taşımacılığı da var karşıdan karşıya. Otobüs taşımacılığı da var. Özel halk otobüsleri, minibüsler var. Kısmi rahatlama mutlaka görülecek ama yetmez. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde İstanbul'da mutlaka ve mutlaka raylı sistem miktarını 600 kilometrenin üzerinde çıkarmak lazım."     

İstanbul'daki trafiğin rahatlamasına yönelik bakanlığının da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de raylı sistem projelerinin bulunduğunu anlatan Yıldırım, "İstanbul'un trafik sorunu bizim sorunumuz değil, belediye halletsin" demediklerini ve maliyeti yüksek projeleri hayata geçirdiklerini anımsattı. Bunu sadece İstanbul'da değil, İzmir'de de yaptıklarını belirten Yıldırım, yerel yönetimlerin yetersiz kaldığı noktalarda devreye girdiklerini dile getirdi.     

AA

Okunma Sayısı: 2293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı