Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yasak kalkar, ‘sorun’ biter



Türkiye’nin ‘idare’sinde rol alan bazı siyasetçi ve bürokratlar, zaman zaman çıkıp, “Bu sorun ortadan kalsın!” diyerek hararetli beyanlarda bulunurlar. “Ortadan kalksın” dedikleri ‘sorun’ da; başörtüsü tartışmalarıdır.

Onlara göre, böyle bir ‘sorun’ yok, bu ‘sorun’ tamamen yapaydır/sun’idir. Tabiî ki başörtüsü bir ‘sorun’ değil, baş örtmeyi yasaklamak bir ‘sorun’dur ve her ne kadar ‘böyle bir sorun yok’ denilse de, bu ‘sorun’ var ve millet işin farkında.

Son sözü başta söylemekte bir beis yok: Kanunsuz başörtüsü yasağı sona ermeden —aradan bin yıl dahi geçse—bu ‘sorun’ bitmeyecek. Çünkü isteyenin başını örtemesi, en temel ‘insan hak’larından biridir. Aksini iddia edenler, kendilerini bir süreliğine belki kandırabilirler, ama kamuoyunu, milleti ve insanlığı uzun süre kandırmaları mümkün değildir.

Kanunsuz başörtüsü yasağını sürdürmek isteyenler, konunun gündeme geterilmesinden de hayli rahatsızlar. Onlara göre bu konu kapanmış, böyle bir ‘sorun’ gündemde yoktur ve olmamalıdır. Ankara Üniversitesi Rektörü de böyle düşünüyor ki, “60. yıl kutlama törenleri”nde şöyle konuşmuş: ‘’Türban sorunu olarak somutlaşan, kız öğrencilerin kılık kıyafeti ile ilgili olup hukuken günümüzde sorun olmaması gerekirken, bazı çevrelerce devamlı gündemde tutularak gerginlik nedeni haline getirilen konu artık ülkemizin gündeminden tamamen çıkarılmalıdır.’’ (AA, 13 Haziran 2006)

AÜ Rektörü, başörtüsü yasağını savunurken, şunu da söylemiş: “Türk hukuk sistemi ve bağlı bulunduğumuz Avrupa hukuk sistemi tarafından çözülmüş ve değiştirilmesi mümkün olmayan kesin kararlara bağlanmış olmasına karşın...”

Yani, sanki Avrupa’daki üniversitelerde de başörtüsü yasakmış gibi bir anlam verilerek, bu konunun Avrupa hukuk sistemi tarafından yasaklanmak suretiyle çözüldüğü ve üstelik bu durumun değiştirilmesinin de mümkün olmadığı imajı veriliyor. Herkesin bildiğini bir defa daha tekrarlayalım: Avrupa’nın hiç bir ülkesinde, evet hiç bir ülkesinde, Türkiye’de olduğu gibi, üniversitelerde başörtüsü yasağı yoktur! Hatta ve hatta, ilkokul dahil, hiç bir okulda başörtüsü yasağı yoktur. Tek istisna, Fransa’daki devlet ilk/ortaöğretim okulları/liseleridir. “Yasakçı Fransa”da bile, devlet liselerinde (orada da üniversitelerde başörtüsü takmak serbesttir) başörtüsü yasak olmakla birlikte, özel liselerde yasak yoktur! Durum böyle olduğu halde, başörtüsü yasağının ‘Avrupa hukukuna dayandığı ve değiştirilemez olduğu’ söylenebilir mi? Sıkılmasalar, ‘değiştirilmesi teklif edilemeyen maddeler/yasaklar’ arasında sayacaklar!

Bazılarının Türkiye ve dünya gerçeklerine gözlerini kapayıp, “Bu sorun ortadan kalksın!” dedikleri gün, bir gerçek belki de bininci defa açıklandı. Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Ersin Kalaycıoğlu ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Ali Çarkoğlu’nun birlikte yaptığı “Türkiye’de Sosyal Tercihler Araştırması”ndan “Başörtüsüne evet” cevabı çıkmış. Gazetede tam sayfa yer alan araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılanlardan, “Devlet memurları işlerini yaparken baş, omuz ve saçlarını kapatan türban takabilmeli mi?” sorusuna yüzde 65, “Öğrenciler üniversite içinde türban takabilmeli mi?” sorusuna yüzde 67 oranında evet cevabı çıkmış. (Milliyet, 14 Haziran 2006)

Vak’a böyle olduğu halde, kanunsuz başörtüsü yasağının devam etmesi ve bunun ‘yok’ farzedilmesi, unutulması, ‘ortadan kalkması’ mümkün müdür?

Yasak kalkar, ‘sorun’ biter...

15.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.06.2006) - Okuma mevsimi

  (13.06.2006) - İlk değil, son olsun!

  (12.06.2006) - Özümüze dönelim

  (11.06.2006) - Faiz kuyusu

  (09.06.2006) - Müstehcenlik tehdidi

  (08.06.2006) - Siz daha fazlasını verin!

  (07.06.2006) - Mutabakat, ama kiminle?

  (05.06.2006) - İstanbul ne ki, Erzurum yayla

  (04.06.2006) - Ambargo değil, yardım

  (02.06.2006) - Doğruya doğru, yanlışa yanlış

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004