Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Hac, namaz ve sevgide beka



Tayfun Nevzat: “Hacca gitmenin hükümleri nelerdir?”

Hac, maddî olarak Kâbe’ye gidip gelmeye güç yetirebilen her mükellef Müslüman’a farzdır. İslâmın beşinci şartıdır. Kısaca söylemek gerekirse hac, senenin belirli günlerinde ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek ve Arafat’ta vakfe yapmaktan ibarettir.

Haccın farzları nelerdir?

1- İhrama girmek: Hac için ihrama girmek şarttır. İhram, hacca veya umreye niyet ederek, aslında helâl olan bazı davranışları ihram süresi içinde kendisine haram kılmak demektir.

2- Arafat’ta vakfe yapmak: Arefe günü, güneşin tepe noktasına gelmesinden itibaren, bayramın birinci günü tan yeri ağarıncaya kadar “bir süre” Arafat’ta durmaktır.

3- Kâbe’yi ziyaret tavafı yapmak: Bayramın birinci günü tan yeri ağardıktan sonra Kâbe’yi tavaf etmektir.

Haccın vacipleri nelerdir?

1- Müzdelife’de vakfe yapmak. 2- Şeytan taşlamak. 3- Saçı kestirmek veya kısaltmak. 4- Safa ile Merve arasında say etmek. 5- Veda tavafı yapmak.

Haccın sünnetleri nelerdir?

1- Kudüm tavafı yapmak. 2- Hacda imamın hutbe okuması. 3- Arefe gecesini Mina’da geçirmek. 4- Bayram gecesini Müzdelife’de geçirmek. 5- Kurban kesme günlerinde Mina’da kalmak. 6- Muhassab’da bir süre dinlenmek.

***

T. Durak: “İşrak namazı varmış, sabah kılınan nafile namazlardan. Vakti ne zaman giriyor ne zamana kadar kılınabiliyor? Özel bir duâsı var mı? Arkasından duha namazı kılınıyormuş.”

Peygamber Efendimiz’in (asm) kuşluk vaktinde güneş bir miktar yükseldikten sonra iki rekât namaz kılmayı tavsiye ettiğini, buna devam edenin denizköpüğü kadar da olsa günahlarının affedileceğini müjdelediğini Ebû Hüreyre (ra) haber veriyor.1 Diğer yandan Peygamber Efendimiz’in (asm) ümmetine farz olur korkusuyla çoğu zaman bu vakitte namaz kılmadığını da Hazret-i Aişe (ra) haber veriyor.2 Keza bu vakitte kimi zaman dört rekât, kimi zaman sekiz rekât, kimi zaman da on iki rekât namaz kıldığı da gelen rivayetler arasında.

Bu şu demektir: Bu farz bir namaz değildir. Kuşluk vaktinde bu rekâtlar arasında namaz kılmayı biz kendi imkânlarımıza göre kendimize bir prensip yapabiliriz. Bu namazın adı değil; bu zamanda namaz kılınması önemli. Nitekim işrak güneşin doğması demektir. Duha da kuşluk vaktidir. Kimi âlimler bu iki vakitte kılınan namazı aynı namaz olarak nitelemişler. Bu namaz; güneş doğduktan sonra kerâhetin çıkmasıyla, yani güneş doğduktan 45-50 dk. sonrası ile öğle namazının 45-50 dk. öncesine kadarki geçen vakitte kılınabilir. İkişer rekât olarak kılabileceğimiz gibi, dilediğimiz kadar artırabiliriz de. Özel bir duâsı yoktur. Normal namazı nasıl kılarsak aynı şekilde kılacağız. Ardından dilediğimiz duâyı yapabiliriz. Allah kabul etsin.

***

Muharrem Karaca: “Ölünce insanlar şimdiki eşlerini eş olarak seçebilir mi? Eğer seçecekse, mecbur mu? Başka eş seçebilir mi? Yoksa birbirlerini hiç görmeyecekler mi?”

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki: “Kişi sevdiği ile beraberdir.”3 Bu hadis-i şeriften anlıyoruz ki, eğer kişi eşini Allah rızası için seviyorsa, Cennette de beraber olacaktır. Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: “Siz ve eşleriniz sevinç içinde Cennete girin. Etraflarında altından tepsiler ve kadehler dolaştırılır. Orada canların çekeceği, gözlerin zevk alacağı her şey vardır. Ve siz orada ebedî kalacaksınız.”4

Diğer bir âyette Yüce Rabbimiz: “O gün Cennet ehli büyük bir safa ve zevk içindedir. Hanımlarıyla beraber gölgelerdeki koltuklara kurulurlar. Orada onlar için meyveler ve diledikleri her şey bulunur.”5

Ebedî Cenneti şimdiki duygularımızla sınırlamaya, vasıflandırmaya, hislerimizle kayıt altına almaya, dünya şartlarında değerlendirmeye kalkarsak yanlış ederiz. Cenneti Cennet sahibinden dinlemeliyiz. Cennet Sahibi Kur’ân’da ne bildirmişse, Peygamber Efendimiz’e (asm) ne göstermişse, Cennet ile ilgili bilgilerimizin kaynağını onlar teşkil ediyor. Ne Kur’ân’da, ne hadislerde Cennette kişinin eşini eş olarak seçemeyeceği yazmadığı gibi, buna mecbur olduğu da yazmaz. Âyet ve hadislerden, eşlerin eğer isterlerse birbirlerini istedikleri kadar görebilecekleri anlaşılıyor. Biz bu bilgileri kısır yorumlarımızla daha fazla sınırlandırmayalım ve inşallah eşimizle birlikte dünyayı değil, Cenneti kazanmaya bakalım.

Dipnotlar:

1- Tirmizî, Vitir, 474. 2- Müslim, Salâtil-Misafirîn, 77. 3- Buharî, Edep, 96. 4- Zuhruf Sûresi: 71. 5- Yasin Sûresi: 55, 56, 57.

20.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.06.2006) - İnsan Allah’ı nasıl tanımalı? - 2

  (18.06.2006) - İnsan Allah'ı nasıl bilmeli? - 1

  (17.06.2006) - Kur'ân'ı öğrenmeye ve öğretmeye hazır mıyız?

  (16.06.2006) - Biz peygamber seçmek değil, inanmak mevkiindeyiz

  (15.06.2006) - İffetsizlik özgürlük değildir!

  (14.06.2006) - İslâmın kendini tanıtım hakkı

  (13.06.2006) - Güneşten Ehad ismine bir yolculuk

  (11.06.2006) - Kardeşlik ibadetimizin vakti geçmesin

  (10.06.2006) - Namazdaki şahitliğimiz

  (09.06.2006) - Allah'a ulaşmak zor mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004