Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sıfır faiz



“Hile ile işbaşına gelip, aldatmayla işgören”lerin ileri sürdükleri temelsiz iddialardan biri de ‘faiz’in ekonomi için ‘olmazsa olmaz bir şart’ olduğudur. Onlara göre faiz olmazsa ekonomi gelişmez, üstelik faiz ‘çağdaş’lığın da bir gereğidir!

Nitekim böyle düşünüldüğü için her fırsatta ‘faiz lobisi’nin istek ve arzuları ‘emir’ telâkki edilip ona göre politikalar belirlenir. Son yıllarda devam eden yüksek enflasyon ve faizin, bilhassa ‘gelişmekte olan ülkeler’in belini büktüğü nihayet kabul edildi. Edildi ve eskiye göre faizi eleştirmek ‘ayıp’ sayılmıyor. Çünkü faizin açtığı ‘kuyu’nun doldurulmasının mümkün olmadığını ‘faiz muhibleri’ de kısmen gördü, anladı.

Türkiye, patlak veren ‘mini kriz’ sonrası faizlerin atmasıyla birlikte yeniden ‘sıcak para liginde zirveye’ yerleşmiş. (Sabah, 10 Haziran 2006)

“Sıcak para ligi”nde ülkelerin durumu şöyle: Brezilya 15.25; Türkiye 15; İsrail 5.25; ABD 5; Slovakya 4; Malezya 3.5; Çek Cumhuriyeti 2; İsveç 1.5 ve Japonya: 0 (Yazı ile sıfır!)

Bu rakamlarla birlikte, enflasyon da göz önüne alınınca “reel faiz ligi”nde Türkiye yüzde 10.5 ile liderliği kapıyor. Türkiye’yi 10.1 ile Brezilya ve 6.1 ile Rusya izliyor.

Faiz ligindeki listeye bakınca, Japonya’nın ‘sıfır faiz’ uyguluyor olması özellikle dikkatimizi çekti. Doğrusu bu bilgiyle daha önce karşılaştığımı hatırlamadım. Tabiî ki Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ile Japonya’nın içinde bulunduğu şartların farklı olduğunun farkındayız. Ama Japonya —şu ya da bu şekilde— sıfır faiz uygulamasını başarmışsa Türkiye niçin başaramasın. Japonya’nın bunu başarmış olması, ‘faiz ekonominin olmazsa olmaz şartıdır’ yalanını yerle bir etmez mi? Tek başına Japonya örneği bile faizden uzak durmak isteyenlerin gözünü açmalı değil midir?

Japonya’yı bir yana bıraksak bile, Malezya bize bu konuda bir örnek olamaz mı? IMF’nin oyunları sayesinde ciddî sıkıntılar çeken bu ülke, bugün itibarıyla yüzde 3.5 oranında faiz uyguluyor. Tabiî ki faiz de alkollü içki gibi ‘azı da çoğu da zararlı’ bir belâdır. Ama Türkiye’nin belini büken yüksek faizi savunmak için “faizsiz ekonomi olmaz” iddiası bu bilgiler ışığında temelden sarsılmıyor mu?

Dikkat çekilmesi gereken bir nokta da, bütün dünya borsalarını etkileyen ‘mini kriz’ sonrası Japonya’nın ‘sıfır faize devam’ kararı almış olmasıdır. Japonya’da Merkez Bankası, uygulamakta olduğu ‘sıfır faiz’ polikasını değiştirmeyeceğini deklare ederken, Japon Hükûmet Sözcüsü de hükümetin; ekonomik iyileşmeyi destekleyen ‘sıfır faiz’ politikasının devam ettirilmesini istediğini açıklamış. (Vatan, 16 Haziran 2006)

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya ‘sıfır faiz’le işlerini yürütebiliyorsa, Türkiye niye yapamasın? Bundan sonra faiz lobisinin işi zor...

20.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.06.2006) - “İşte o hadisler!”

  (18.06.2006) - AB yolunda ilerlerken

  (17.06.2006) - Medyaya suçüstü!

  (16.06.2006) - Tanıyalım ve dinleyelim

  (15.06.2006) - Yasak kalkar, ‘sorun’ biter

  (14.06.2006) - Okuma mevsimi

  (13.06.2006) - İlk değil, son olsun!

  (12.06.2006) - Özümüze dönelim

  (11.06.2006) - Faiz kuyusu

  (09.06.2006) - Müstehcenlik tehdidi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004