Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

İftiraları cevaplarken



Bilhassa 11 Eylül sonrasında yoğunlaşan “İslâmla terörü özdeşleştirme” tezgâhının arkaplanında, Papa’nın talihsiz konuşmasındaki “Ortaçağ kalıntısı” alıntıda da görüldüğü gibi, İslâma “şiddet” izafe eden asılsız iddia ve iftiraların yattığı bilinen bir gerçek.

Yüzyıllardır azılı İslâm düşmanı müsteşriklerin ağzında sakız olan bu kasıtlı iftiranın günümüzde de durup durup gündeme getirilmesi bir taraftan İslâmı bilmeyen, ama merak eden insanları yanıltmayı, diğer taraftan Müslümanları tuzağa düşürmeyi hedefliyor.

Bu çifte tuzağı boşa çıkarmak içinse öncelikle Müslümanlara büyük görevler düşüyor.

Bu görevlerin bir boyutunda, İslâmı “şiddet üreten bir din” olarak gösteren iftiralara cevap verme adına, şiddet içeren ve her türlü provokasyona açık, fevrî ve ölçüsüz eylemlere prim vermeme sorumluluğu yer alıyor.

Çok daha önemli olan diğer boyutu ise, iftiraları ilim ve fikir platformunda, seviyeli bir üslûpla verilecek cevaplarla çürüterek geçersizliklerini ilân etmek oluşturuyor.

Söz gelişi, Papa’nın “yanlış anlaşıldı” dediği “talihsiz alıntı”lardan birinde ileri sürüldüğü üzere, “Dinde zorlama yoktur” âyetinin, Hz. Peygamberin güçsüz olduğu döneme ait olduğu mu iddia ediliyor; söylendiği gibi Mekke’de değil, Medine’de inen bu âyetteki ilâhî prensibin, Müslümanların dünyaya hükmettiği çağlar dahil, İslâm tarihinin tamamında hassasiyetle uygulandığını delilleri ve yaşanmış örnekleriyle ispatlayan detaylı izahlarla bu iftiraya cevap verilmeli.

Veya cihad kavramı inatla “kutsal savaş” diye tercüme edilip, İslâmın kılıç zoruyla yayıldığı mı söyleniyor; öyle olmadığı, cihadın Kur’ân’da geçtiği yerlerin çoğunda nefisle mücadele başta olmak üzere savaşla ilgisi olmayan manevî anlamların kast edildiği; savaş anlamının ise sadece “müdafaa” bağlamında kullanıldığı anlatılmalı.

Bu noktada, Kur’ân’ı çağın idrakine söyleten tefsirinde ısrarla “manevî cihad”a vurgu yapan Bediüzzaman’ın izahları son derece önemli.

Aynı şekilde, yine Said Nursî’nin, “Ecnebilerin vahşi oldukları kurun-u vustada (ortaçağda) İslâmiyet husumet ve taassuba mecbur olduğu halde adalet ve itidalini muhafaza etmiş, hiçbir vakit engizisyon gibi etmemiş” (Hutbe-i Şamiye, s. 80) sözleri de çok önemli bir başka hareket noktasının altını çiziyor.

Papa’ya veya başkalarına verilecek cevaplar bu orijinal izah ve yorumlar dikkate alınmadan hazırlanırsa mutlaka eksik ve yetersiz kalır.

Dahası, Bediüzzaman’ın yaklaşımı, “birilerine cevap verme”nin ötesinde, farklı inanç ve fikir sahiplerini “medeniyet, hür düşünce ve gerçeği arama” ortak paydalarında bir araya getirecek bir buluşma çizgisini aksettiriyor.

Onun “Din nokta-i nazarında medenîlere galebe çalmak ikna iledir, söz anlamayan vahşiler gibi icbar ile değildir” diyerek “ikna” kavramına vurgu yapması bunu gösteriyor.

Ve Said Nursî “Akıl ve ilim ve fen hükmettiği istikbalde, elbette bütün hükümlerini akla tesbit ettiren Kur’ân hükmedecek” sözüyle dile getirdiği özgüvenle, bu iknanın hiç zor olmadığına inanmanın rahatlığını da sergiliyor.

21.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.09.2006) - Tepkide ölçü

  (19.09.2006) - Papa’ya rağmen

  (17.09.2006) - Yankılar

  (16.09.2006) - Tuzağı bozmak için

  (15.09.2006) - Kenetlenme zamanı

  (14.09.2006) - Fitnelere karşı

  (13.09.2006) - Zorlu imtihan

  (12.09.2006) - Tezgâhta son perde

  (10.09.2006) - Üç Aylar ve “okumak”

  (09.09.2006) - Kur’ân ve Atatürk

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004