Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Okulları ‘çöp’e atmayalım!



Okulların açılmasıyla birlikte ‘sıkıntı’lar da başladı. Büyük şehirlerde nisbeten işler yolunda giderken, bazı illerimizde kalabalık sınıf ve yetersiz okul sayısı eğitimin dertlerini hatırlatıyor.

Mesela bir beldemizde, daha önce depremden zarar gören okulun tamiri tamamlanamadığı için eğitim bir hafta sonra başlayacakmış. Başka bir okulda ‘depo’ sınıf yapılmış, bir başka okulda da ‘iki müdür’ bir odada oturmak durumunda kalmış. (Yeni Asya, 20 Eylül 2006) Batman’da da 600 öğretmen açığı olduğu ve bazı okullarda sınıf mevcudunın 70’i aştığı ifade edilmiş. (“Batman Çağdaş”dan aktaran, Bianet.org, 19 Eylül 2006)

Bu örnekleri arttırmak mümkün. Türkiye’nin dertlerinden biri olan ‘gelir dağılımındaki adaletsizlik,’ eğitime de yansımış durumda. Ne zaman düzeltileceği de mechul. Her defasında, “Önümüzdeki yıl sıkıntı sona erecek” denilse de ciddî bir değişim olmadığı görülüyor.

Eğitim sistemindeki aksaklıkların yanında, takdire değer çalışmalar da yapılıyor. Ama bunlar eğitim sisteminin temel problemlerini çözmeye ne yazık ki yetmiyor. Mesela, son yıllardaki ‘ücretsiz kitap dağıtımı’ çok iyi düşünülmüş bir proje olmakla birlikte sıkıntıları sona erdirmiyor.

Okullarda gözardı edilen bir konu da, çocuklarımızı ‘israf’a karşı şuurlandırmamak. Bu konuda öğrenciye ‘bilgi’ vermek bir yana, çocuklarımız adeta ‘israf’a teşvik ediliyorlar.

“Küçük” görülen bazı konuların, aslında “büyük” neticeler doğurduğunu görmek lâzım. Okulun ilk günü akşamı, çocuklara “İlk gününüz nasıl geçti?” diye sordum. Anlatıp öğretmenlerin istediklerini sıraladılar: “Türkçe için 100 sayfa, spiralli, plastik kapaklı defter, kılıflı olmak şartıyla flüt, dosya vs.” diyerek bütün dersler için lâzım olan araç ve gereçleri sıraladılar. “100 sayfa spiralli defter” lafını duyunca, bu ‘sipariş’i veren öğretmen/lere içimden kızdım. Çocuklara da “Tabii ki defter alırız, ama spiralli olması şart değil” dedim. Haliyle çocuklar da bizden çok öğretmenleri dikkate/kaale alma meylindeler. İstekleri olmayacak diye üzüntü beyan ettiler.

Bu vesile ile Türkiye’yi ‘idare’ edenlere bir iki laf söylemek icap edecek: Öğretmen ‘defter’ istemeli, ama ‘spiralli’ gibi bir ‘şart’ ileri sürmek haksızlık değil mi? Niçin daha uygun fiyata ‘normal’ defter varken, israfa girip ‘spiralli defter’ alalım? Hem, 100 sayfa diye dayatmak niçin? İsteyen 20 sayfalık alır, bitince bir daha alır, ne mahzuru var?

Bazıları belki ‘bu kadarı da fazla’ diyecek ama ben şöyle düşünüyorum: Öğretmenler öğrencilerine, istedikleri halde geçen yılki defterlerini de kullanma müsaadesi vermelidirler. Bazen yıl sonuna gelince 100 sayfalık defterlerin 20-30 sayfası ancak kullanılmış oluyor. Yarıdan çoğu kullanılmayan defterleri ‘çöp’e atmak israfın katmerlisi değil midir?

“Ücretsiz kitap” kampanyasını yürüten Milli Eğitim Bakanlığına da iş düşüyor: Her yıl ücretsiz olarak dağıtılan milyonlarca kitap, bir yıl sonra ‘çöp’e atılıyor. Yazıktır, israftır... Bir kampanya başlatılsa ve öğretim yılı başında ücretsiz dağıtılan kitaplar, yıl sonunda öğrencilerden toplansa ve ‘hurda kâğıt’ olarak satılsa bu parayla kaç adet okul yapılır? Buna, kullanılmayacak olan ‘eski defter’lerin de ilave edildiğini hesaplayalım...

“Küçük hesap”ları ihmal etmeye devam ettikçe, bir kaç okul binasını ‘çöp’e attığımızı da unutmayalım... Böyle bir kampanya açılırsa, ‘çöpten kurtarılan okullar’ı görmemiz mümkün...

21.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.09.2006) - ‘Dert’ zili çaldı

  (18.09.2006) - Güneş üflemekle sönmez

  (17.09.2006) - İlim adamları ne kadar bilir?

  (16.09.2006) - Gerçekler ortaya çıkar

  (15.09.2006) - Yasakçıların duvara dayandığı nokta

  (14.09.2006) - Benim Afrikam!

  (13.09.2006) - Âdil bir şekilde yargılayalım!

  (11.09.2006) - 28 Şubat değirmeni

  (10.09.2006) - TV varken okumak mümkün mü?

  (09.09.2006) - Hani Türkçeyi koruyacaktık?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004