Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

“Her sondajdan petrol çıkmaz...”



Yeni eğitim-öğretim yılının ilk ders zilinin çalmasıyla 14 milyon öğrenci ders başı yaptı. Yeni eğitim yılının ilk dönemi 26 Ocak’ta başlayacak sömestr tatiliyle son bulacak. 12 Şubat’ta başlayacak ikinci dönem ise 19 Haziran’da sona erecek.

Önceki gün gazetelerin ve televizyonların Ankara temsilcileri olarak 2006-2007 eğitim-öğretim yılının açılışı dolayısıyla düzenlenecek törene katılmak üzere Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le birlikte Antalya’daydık. Törenden önce kahvaltılı sohbet toplantısında soruları cevaplandıran Çelik’in gündeme ilişkin görüşleri dikkat çekiciydi.

Bir yılda kat ettikleri mesafeyi örnekler ve rakamlarla ayrıntılı bir şekilde anlatan Bakan Çelik, “Bu sene geçen seneden daha iyiyiz. Gelecek sene daha iyi olacak” diye icraatlarını özetledi.

“İcraatlardan” sonra sıra sorulara geliyor. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in MEB’in yurtdışına göndereceği burslu öğrencilerle ilgili yargıya müracaatını aktardığımız Çelik, “1416 sayılı kanun, bu konudaki tüm yetkiyi Millî Eğitim Bakanlığına vermiştir” derken, YÖK’ün Millî Eğitim Bakanlığı ile ilgili bir kuruluş olduğunu hatırlatıyor. “Biz bu öğrencileri kabzımallardan oluşan bir jüri ile seçmiyoruz, öğretim üyelerinden oluşuyor. Bugüne kadar bakanlık yapmıştır. Bu haksız bir eleştiriyor” diyerek tepkisini dile getiriyor.

“YÖK kanununu çıkartacağız” demiştiniz, hâlâ çıkmadı” yönündeki sorulara, “Her sondajdan petrol çıkmaz; ancak petrol arama faaliyetinden vazgeçmeyiz” diyerek cevaplayan Çelik’in “YÖK kanununu nadasa bıraktık” sözü ise dikkat çekiciydi.

Çelik, YÖK’ün “12 Eylül’ün antidemokratik bir kurumu” olduğunu söylüyor. Bunda da herkesin hemfikir olduğunu dile getiriyor. Ama kavga etmekle meselenin çözülemeyeceğini vurguluyor, “konsensüse dayalı bir icraat” yapmaktan bahsediyor. “Biz kavgadan yana değiliz. YÖK’le aramızda kavga olmaz. Ben küstüm diye bir şey olmaz. Birbirinizi sevmeyebilirsiniz, ama saymak zorundasınız” diye de ilâve ediyor.

YÖK kanununu Meclisten çıkartıp Cumhurbaşkanı Sezer’in onayına sunduklarını ancak veto edilip Meclise döndüğünü hatırlatıyor bakan Çelik… YÖK kanununun şu anda Mecliste dinlendiğini ve “nadasa” bıraktıklarını dile getiriyor. “Nadasa bırakılan toprak daha verimli olur. Zamanı gelince tekrar gündeme gelir” diyor. “Seçimden sonra mı?” sorusuna cevap vermiyor bakan, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra mı peki” sorularına, “Bakın bunu ben değil siz söylüyorsunuz” karşılığını veriyor.

Anlaşılan YÖK kanununun çıkmasını bekleyenler bir başka baharı beklemek zorunda.

Bakana Cumhurbaşkanı Sezer’in “dogma ve boş inançlarla çocukları etkileyen okullar ve kursların engellenmesi” yönündeki açıklamaları soruluyor. “Sayın Cumhurbaşkanının tesbit ettiği hukuka ve Cumhuriyet’in temel ilkelerine aykırı bir hal varsa ve bunu bize intikal ettirirse, biz de en seri şekilde inceleme yaptırırız, sonuçlarını paylaşırız” diye cevaplandırırken, “Cumhurbaşkanı icra organının da başıdır. Ayrıca elinde Devlet Denetleme Kurulu diye bir organ da var. Böyle bir durum varsa o kurumu harekete geçirir. Ancak bu konuda bize şimdiye kadar intikal etmiş bir şey yok” diye ilâve etti.

“Ben soruyorum. Başkalarına yapmayıp imam-hatiplere yaptığımız ne var” diye de kendisini savunuyor(!) Çelik’in bu sözleri ileride tartışmalara meydan vereceğe benziyor.

Sohbet toplantısında Bakan Çelik, Baykal’ın, “26 bin 300 öğrencinin kendi istekleri dışında imam hatip liselerine yönlendirildiği” yönündeki eleştirilerine de karşılık sert cevap veriyor, “okkalı bir yalan” derken ve bu sözünün gerekçesini şöyle açıklıyor: “Şu anda İHL’lerin bin 780 boş pansiyonu var. Bin 780 kapasiteli pansiyona 26 bin 300 öğrenci nasıl yerleşir…”

Hüseyin Çelik, “İmam-hatip, türban ve din üzerinden siyaset yapmayı küçüklük kabul ederiz. Ama bize bunun üzerinden muhalefet yapıyorlar” diyor.

Daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ve Antalya’da Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle eğitim ve öğretim yılı başladı. Ancak Bakan Çelik’in sabah gazetecilerle sohbetinde söylediği sözler güne damgasını vurmuş oldu.

20.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.09.2006) - Meclis’in AB mesaisi...

  (16.09.2006) - AB'nin hassasiyeti

  (10.09.2006) - Başörtüsü ve “irtica”

  (09.09.2006) - Belirsizlik sürüyor

  (03.09.2006) - Kafa karışıklıkları giderilmeli?

  (02.09.2006) - Memuruna “cimri” ülke

  (27.08.2006) - Gül Filistinli ailelerle de “gizli” görüşmüş müdür?

  (26.08.2006) - “Memurun hakkı”'ndan kim gelecek?

  (22.08.2006) - Karar öncesi düşünülmesi gerekenler...

  (20.08.2006) - Lübnan’da silâhlar sustu; ya Filistin’de?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004