Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Meryem TORTUK

İncelikler yüzünden



Siz de incelikler yüzünden incitildiğini düşünenlerden misiniz? Hani hep karşı tarafı düşündüğü için sonunda kalbi kırılanlardan. Ya da hayal kırıklığına uğrayanlardan. Yani kaybeden taraf olanlardan. Ben inceliklerin insanı incitmekten çok büyüteceğine, çoğaltacağına ve aslında bunun insanı insan yaptığına inananlardanım. Hatta çok ileri giderek diyorum ki, insanı incelikler inşa ediyor bir anlamda ve ebedî hayatını kazandıracak ya da kaybettirecek olan şey de yaşayabildiği ve yaşatabildiği incelikler yüzünden olacak. Kaybettirmek bir yana varlığına ulaştıran şey bu ince düşüncelerden geçiyor. Çünkü eşyanın ve kulun hakkı bu ince düşüncelerde gizli. Eşyaya, insanlara ve kendimize muhatap olma tarzımız belirliyor bu dünyadaki yaşam biçimimizi. Dolayısıyla da sonumuzu…

Öncelikle şu var ki, Allah insanı bütün varlıklara halife olarak yollamış yeryüzüne. Ruhunu da, kendinde olan bütün güzel isim ve sıfatlardan kodlayarak inşâ etmiş. Bütün varlıkları Rahmaniyetiyle ve şefkatiyle kuşatan Yüce Zât, insanın da kalbine merhamet ve şefkati yerleştirmiş. Sonra da tüm yarattığı eşyayı emanet etmiş ona. Bizler ise bu dar kalıplarımızdan çıkarıp da kalbimizin başını, şöyle bir hakikatiyle bakamıyoruz eşyaya ve dolayısıyla aslına ulaşamıyoruz hayatın. Bu nedenle de hoyratlaşıyor davranışlarımız, incelikler kaybeden taraf oluyor zahirde. Gerçekteyse kalp kendi varlığına kodlanmış olanı seçiyor.

Yolda yürürken yaya kaldırımlarında sohbete koyulmuş insanların bu duruma aldırış etmeden sohbetlerine devam etmeleri bir haktır. İnsanların yere tükürüp başkalarının hem midelerini bulandırmaları, hem de sağlıklarını tehlikeye atmaları bir haktır. Hem de en büyük bir hak. Sonra sokaklara atılan yiyecek paketleri, meyve kabukları, sokakların da çöplük gibi kullanılması aynı derecede bir haktır birbirimiz üzerinde ve de sorumluluk.

Biriyle muhatap olurken yüzün tebessüm etmesi de bir haktır. Aynı zamanda da peygamber mirası. Kim bilir belki de o kişinin tek sermayesi o tebessüm olacaktır. Bir şey alırken teşekkür etmeyi bilmeyen bir insan, Allah’a da teşekkür etmeyi bilmez. Küçük bir çocuğun başını okşamayan insan, insanları da tam sevemez. Birini kandırdığını sanan insan, aslında önce kendini kandırır. Duygularında var olmayanı sırf minik çıkarları için varmış gibi gösteren biri önce kendi duygularını öldürür.

Kısır çıkarlar yüzünden başkalarının varlığını hazmedemeyen ve ona kötülük düşünen biri önce kendine kötülük etmiş olur.

Bunları biliriz elbette hepimiz, biliriz de, zihinde bilmekle kalpte bilmek arasındaki o ince çizgide kaybederiz işte.

Rahman’a ulaştıran yollar çok ince, bir zerre kadar minik, ama kâinatı ayakta tutacak kadar büyük. İşte akıbetimizi belirleyecek ve başımıza gelecek olan son nokta da incelikler yüzünden olacak.

23.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.09.2006) - Eylül düştü toprağa

  (07.09.2006) - Hayat okumaları-II

  (31.08.2006) - Hayat okumaları- 1

  (22.10.2005) - Yeni başlangıçlara

  (13.08.2005) - Kanser

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004