Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hakan YALMAN

Ramazan ve dünya barışı



Ramazan ayı içinde gönüllere yayılan barış ve sükûnet atmosferi sosyal anlamda çok iyi değerlendirilmeli bu huzur ortamından tüm dünyada barış arayışları daha da güçlenmelidir. Aslı barış ve huzur olan dinin, insanların dünyasında ürkme sebebi olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bunu ortadan kaldıracak İslâm kavramını yeryüzünde şiddet ile birlikte algılatmaya çalışan zihniyetin istediği tarzda saldırgan tavırlar değil, dinin asıl anlamını ortaya koyacak barışçı tavırlardır.

Hazret-i Muhammed (a.s.m.) ismi geçtiği yerde insanların ruhunda bir huzur, meltem esintisi ferahlığında bir rahatlık yansır. Beraberinde tebessüm, incitmemek, letafet, bütün insanlara ve bütün varlıklara hassasiyet ile muamele ve nezaket gibi kavramları çağrıştırır. Onun yolunda olma gayretindeki İslâm âleminin ve Müslümanların da dünyada uyandırdığı genel intiba bu olmalıdır. Aksi takdirde Peygamberimizin (a.s.m.) yolundan gittiğimizden bahsedemeyiz.

Maalesef gerek İslâm ülkelerindeki dindar Müslümanların, gerekse dünya genelindeki Müslümanların hali İslâmın yanlış tanıtılmasına yönelik gayretleri bertaraf edecek ve İslâmın letafet ve nezaketini hissettirecek tarzda değil gibidir. Oysa Ramazan’ın hissettirdiği genel sükûnet hali dünyaya yansıyacak ve Müslümanların hilm sahibi oldukları insanlar tarafından hissedilecek olursa Muhammedî (a.s.m.) ahlâkın daha doğru temsilcileri olacağımızı zannediyorum. Bu tavrı normal olduğumuz ve her şeyin yolunda olduğunu hissettiğimiz zamanlarda yerine getirmek çok kolaydır. Oysa asıl pehlivanlık öfke anında belli olur. Saldırılar ve tahrikler anında kişinin kontrolü kaybediyor olması duygular alanına hitab eden ve bu şekilde dünya genelini emelleri doğrultusunda şekillendirmek isteyen mihrakların maksatları doğrultusunda onlara yardımcı olacaktır.

Saldırı ve silâh kullanmanın tek meşrû alanı hukukun muhafazası ve saldırıları bertaraf etmek olmalıdır. Bu esnada dahi barış ve sükûnetin tarafında olduğumuz ve hakkın yanında olduğumuz hep hissedilmelidir. Hazret- Ali’nin (r.a.) yüzüne tüküren müşriki en güçlü olduğu anda öldürmekten vazgeçmesi bilinçaltımızda çok güçlü bir çağrışım ve etkili bir tablo olarak yer etmelidir. Şahsî arzular, kin ve düşmanlık gibi zaaflarla değil sadece hukukun muhafazası ve haksızlığın ortadan kaldırılması yaklaşımı ile silâh kullanmak ve şiddet uygulamak bir sükûnet ve olgunluk işaretidir. Bu durumda silâh barışa hizmet için kullanılmakta ve şahsî ya da etnik duygusallıklardan uzaklığın sükûneti hissedilmektedir. O yüzden Hazret-i Muhammed (a.s.m.) zaman zaman savaşlara katılmış olmakla birlikte tüm insanlık onu tebessümü ile ve barış peygamberi olarak hatırlar. Hafızalarda ve gönüllerde böyle yer etmiştir.

Ramazan ayı islâm âlemi açısından gönüllerde huzurun, kalplerde yumuşamanın, sevgi, yardım ve barış duygularının ön plana çıktığı bir dönemdir. Bu hal suç oranlarında düşüş, insanların birbirlerine tavırlarında yumuşaklık, hatta kısmen trafikte bile karşı tarafı gözetir tavırlar ile kendini hissettirmektedir. Bu atmosfer daha da etkili hale getirilip İslâm âleminin tüm dünyaya taşıması gereken bir atmosferdir. Bu Ramazan’ın insanlığa rahmet olması ve Kur’ân ışığında yaşayan bir yeryüzü medeniyeti ile küresel saadet asrına yönelik çok güçlü bir duâdır. Bu anlamda tüm Müslümanlara düşen vazife tüm dünya insanlığına Hazret-i Muhammed’i (a.s.m.) ve Ramazan ayında tüm insanlığa hidayet rehberi olarak inmiş Kur’ân’ı tüm insanlığa sevdirmek olmalıdır. Aslında dünya genelinde İslâmı hakim kılacak olan savaşlar ve medeniyet çatışmaları içinde kazanılan maddî güç değil, kuşatıcı ve sirayet edici olan ve silâhla mücadelenin mukabele edemediği muhabbet olmalıdır. İşte o yüzden asrın barış elçisi ve Kur’ân’î çizginin varisi Bediüzzaman “Biz muhabbet fedaileriyiz” demektedir. Bu aslında sosyolojik olarak ve stratejik olarak İslâm âleminin ikbalini şekillendirecek çok önemli bir düsturdur.

Dünya barışı ve medeniyetler buluşması ancak muhabbet duygusunun hakimiyeti ile olacaktır. Muhammedî (a.s.m.) hakikatin alt yapısını da bu derin duygu oluşturmaktadır. Bu hakikatin en derin hissedildiği zaman dilimi Ramazan olmalıdır. O halde bu ayı dünya genelinde muhabbeti yaymak şeklinde çok etkili faaliyetlerin yürütüldüğü bir zaman dilimine dönüştürmek Kur’ân’a ve İslâm hizmet etmek arzusunda olan herkesin en temel önemli faaliyeti Ramazan algısının en önemli unsurlarından biri olmalıdır. Bu duyguların hakim olduğu muhabbet zemininde tüm dünyada barış ve küresel Asr-ı Saadet pek yakındır. Bize göre Risâle-i Nur’un zuhuru bunun en büyük müjdecisidir.

25.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.09.2006) - Din, beşerî akıl alanına indirgenmemelidir

  (04.09.2006) - Nur-u Muhammedi (asm) ve salâvat

  (28.08.2006) - İnsanlığın mutlu geleceği

  (21.08.2006) - Kendi Mi’racımız

  (14.08.2006) - İslâmın özünde hürriyet ruhu vardır

  (07.08.2006) - Haşir sempozyumu

  (31.07.2006) - Doğulu mutluluk

  (24.07.2006) - Hayatın gerçek anlamı

  (17.07.2006) - Siyasetten insaniyete

  (10.07.2006) - Tevhid nazarı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004