Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Gölgeli gezi



Nedense İsrailli yetkililerin Türkiye ziyaretleri hep olumsuz atmosferlerin gölgesinde gerçekleşiyor. Türkiye her defasında bu ziyaretleri kaldırmakta ve kamuoyuna izah etmekte zorlanıyor. Bundan dolayı İsrail’li yetkililerin ziyaretleri her defasında sıkıntı meydana getiriyor. Şaron’un ziyaretlerine her defasında katliamları öncülük ve eşlik etmişti. Ecevit bir- iki defa fevri çıkışlar yapmak zorunda kaldı ve bu çıkışlar her defasında Atlantik ötesindeki Yahudi lobisi tarafından ‘not’ edildi.

Olmert de geçen yıl Türkiye’ye gelecekti Lübnan saldırısı yüzünden gezisi ertelendi. Her defasında böyle oluyor. Ne hikmetse ‘ağız tadıyla’ bir gezi gerçekleşemiyor. Tzibi’nin Abdullah Gül’le yağlı ballı olan bir gezisi sayılmazsa tabiî ki. Irak saldırısı küresel olarak ABD’yi zayıflattığı gibi, İsrail’in Lübnan saldırısı da İsrail’e gücünün sınırlarını gösterdi. Son saldırılar hem ABD, hem de İsrail’e pahalıya maloldu. Güç ve kapasitelerinin sınırlarını hatırlattı. İsrail Türkiye açısından hiç önemli bir ülke değil. Buna mukabil, Türkiye İsrail açısından pahası ölçülemeyecek bir değerde. İsrail’in Türkiye ilişkileri adeta şantaj üzerine kurulu. Amerika’daki İsrail lobileri yine sanal dâvâlar konusunda bize siper oluyorlar! Biz de diyet ödüyoruz. Sözgelimi, Ermeni soykırım tasarılarını savuşturmak için bize yapılan telkinler İsrail lobisinden yardım almamız yönünde. Eteklerine yapışıyoruz.

Ya, İsrail’e medyun-u şükran olmamız ve ondan kopmamamız için kimileri bu tür tezleri sürekli canlı tutuyorsa? Bu tezler şantaj ve angajman aracı olarak kullanılıyorsa? Dolayısıyla bazen fotoğrafa bir de tersinden bakmakta yarar var. Bundan dolayı CHP lideri Baykal’ın soykırıma karşı bir başka soykırım tezine sığınma ve soykırıma karşı bır başka soykırım bulma çabaları hem gereksiz, hem de boşunadır. Eğer bu tarz tezleri savuşturacaksak bu özgül ağırlığımızla olmalı. ABD ve İsrail’in artık dikte güçleri kalmadı. Gölge etmesinler yeter. Bundan dolayı Ermeni tezleri için İsrail şantajına boyun eğmek zorunda değiliz. Zaten bu şantajı ayakta tutmak için son sıralarda yeteri kadar Yahudi lobicinin Ermeni lobicisi haline geldiğini görüyoruz. Onlar bizim ve Ermenilerin üzerinden siyasî rant sağlıyorlar. Aydoğan Vatandaş’ın kendisiyle konuşmalarında yer aldığı gibi Hrant Dink gibi Ermeniler de bunun farkındaydılar. Soykırım iddiaları siyaset aracı veya siyasi bir oyun haline gelmemeli.

***

Olmert’in gezisi Lübnan saldırısı dolayısıyla ertelenmişti, ama Aksa kazısı gölgesinde gerçekleşiyor. Geziye Aksa civarındaki kazılar gölgesini vurdu. Başbakan Erdoğan da haklı olarak tepkisini gösterdi. Erdoğan, gezi öncesinde AKP grup toplantısında şu mesajları verdi: “Geçen hafta Kudüs’te meydana gelen ve İslâm dünyasını infiale sevk eden bir konu hakkında görüşlerimi paylaşmak istiyorum. İsrail hükümeti, Haremüşşerif’in kapısının önündeki tarihî köprünün kullanılamaz hale geldiği gerekçesiyle bir kazı çalışması başlattı. Bugün tam El Fetih ile Hamas arasında bir ulusal birlik hükümeti kurulmasına karar verildiği anda böyle bir girişimde bulunulması anlamlıdır. Gerilimi tırmandıran bu girişim karşısında, İsrail hükümetine çok açık ve net biçimde şunu ifade etmek istiyorum: Haremüşşerif, tüm dünya Müslümanlarının en kutsal mekânları arasında yer almaktadır. Buraya yönelik her türlü girişim, İslâm dünyasının, tüm Müslümanların haklı tepkisi ve hassasiyetiyle karşılaşacaktır. Kudüs’te Müslümanlara ait dinî mekânların korunmasına ilişkin anlaşmalar var. İsrail bu anlaşmalara uymak zorundadır. Üç büyük dinin de kutsal mekânlarının yer aldığı Kudüs’te, ‘ben yaptım, oldu’ şeklinde bir politika izlemeye kimsenin hakkı yoktur, olamaz. İsrail hükümeti, tek taraflı ve kaygı uyandıracak girişimlerde bulunmamalıdır. Eski Kudüs bölgesinde yapacağı her türlü girişimde uzlaşmaya ve her kesimin onayına başvurmalıdır. İsrail’in bölgenin kutsallığına saygı gösteren ve gerilimin daha fazla tırmanmasına mahal vermeyecek bir hareket tarzı benimsemesini bekliyoruz. “

***

İsrail tarafı ise kullanılamaz hale gelen köprüyü yenilemekten başka gizli bir amaçlarının olmadığını söylemektedir. Ancak bu kaygıların haklı sebepleri var. Birincisi, 1969 yılında Mescid-i Aksa bir yangın atlatmış ve Nureddin Zengi minberi yakılmıştır. Sadece bazı fanatikler değil, Aksa’nın yerine İsrail yönetimi de Süleyman Tapınağını inşa etmek için fırsat kollamaktadır. Bunun delili, 1980 sonlarında El Al şirketinin aylık dergisinin kapağında Mescid-i Aksa’nın yerine inşa edilmesi tasarlanan tapınağın maketinin yayınlanmasıdır. El Al’ın sözkonusu sayısının kapağını o dönemki Zaman gazetesi kamuoyuna duyurmuştur. Bu planların gizlisi saklısı yoktur. Bundan dolayı Haremüşşerif civarında İsrail’in her attığı adım Müslümanların ve dünyanın tarassutu altındadır. Güveni ihlâl eden kendileridir. Binaenaleyh gocunmaya hakları yoktur.

İsrail basınına göre Olmert bir kez daha Suriye’de idam edilen İsrail ajanı Eli Cohen’in kemiklerinin iade edilmesi için Türk hükümetinden Şam nezdinde devreye girmesini isteyecek. Bunun için de aslında aracıya ihtiyaç yok. Golan Tepelerini müzakere ederken Suriye ile bu meseleyi de ele alabilirler. Türkiye’nin İsrail’e yapabileceği tek müspet katkı açıkça ve sarih bir biçimde doğruları söylemekten ibaret olacaktır.

15.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.02.2007) - İran’ın Irak politikası

  (13.02.2007) - ABD’nin Irak’taki seçenekleri

  (12.02.2007) - Bush'un Goebbels'leri

  (11.02.2007) - ‘Tefrikayı besle’

  (09.02.2007) - Parlayan Suud diplomasisi

  (07.02.2007) - Rafsancani ve Chirac

  (06.02.2007) - Siyasî intihar

  (05.02.2007) - Kavganın nedeni

  (04.02.2007) - ‘Harekete geçme zamanı’

  (02.02.2007) - Bölgesel düzen

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004