Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Çanakkale geçilmedi, geçilmeyecek



Çanakkale Zaferi’nin 92. yıldönümü kutlanıyor. Yapılan ‘resmî’ açıklamalar bir yana, bu zaferin ‘mânâ ve ehemmiyeti’ni gerçekten bilip, gençlere anlatabiliyor muyuz?

Çanakkale Zaferi esnasında kaç Mehmetçiğin şehit olduğu da çok önemli değil. Önemli olan, maddî anlamda ‘az ve zayıf’ olanın, ‘çok ve güçlü’ olana galip gelmiş olmasıdır. Dost, düşman bütün tarihçilerin ittifak ettiği nokta şudur: Az, aç ve zayıf olan Mehmetçik, çok, tok ve güçlü olan ‘düşman’a galip gelmiştir.

Bu vak’a inkâr edilemediğine göre, bunun sebebi merak ediliyor. Öyle ya, nasıl olmuş da ‘az,’ ‘çok’a galip gelmiş? Çanakkale Zaferi’nin öncesinde ve sonrasında yaşanan başka pek çok savaşta da bu hakikat tecelli ettiği için, milletimiz bu başarıları ‘inanç ve iman gücü’yle izah etmiş ve öyle inanmıştır. Nedense bu inanç, zaman zaman da olsa Türkiye’yi ‘idare eden’lerin hoşuna gitmemiş, “Allah’ın yardımıyla kazandık” şeklindeki kabul, birilerini rahatsız etmiş ve etmeye de devam ediyor.

Milletin bu kabulüne itiraz edenler, Çanakkale Savaşı esnasında yaşanan hadiseleri ‘iman ve inanç gözlüğüyle’ değerlendirenlere itiraz ederler. Öyle ki, savaşın yaşandığı bölgelerde yapılan gezilerde anlatılanları ‘hurafe’ kabul edip, ellerinden gelse yasaklama yoluna gidecekler. Milletin değerleriyle yapılan ‘kavga’ öyle bir noktaya gelmiş ki, “Çanakkale Açık Hava Müzesi”ni çok kişinin ziyaret etmesinden dahi rahatsız olunuyor.

Bu tartışma da yine ‘yakın tarih’in tam ve doğru öğretilmediğini hatırlatıyor. Çanakkale’de yaşananların ‘iman gücü ve gözü’yle açıklanmasına itiraz edenler, hadiseleri tam ve doğru olarak genç nesillere anlatıyor mu? Tabiî ki hayır! Hem anlatmazlar, hem de anlatılanlardan rahatsız olurlar!

Gözlerden saklanmak istenen hadiselerden biri de şudur: Çanakkale’de bir kişi, ya da bin kişi değil; bütün bir millet savaştı ve kazandı. Dolayısı ile, yaşanan hadiseleri ‘iman gözü’ ile anlatanlara, “Hurafeleri bırakın” diyenler, bütün bir milletin, bir ordunun topyekûn başarısını bir kişiye/bin kişiye atfetmekten de kurtulmalıdır.

Çanakkale Savaşı’nda ‘kim kimdir?’ şeklindeki bir tartışma belki gereksiz, ama gerçeklerin de bilinmesi lâzım. Bu konuda ‘resmî belge’ler orta yerdedir, ancak bunları gençlerimizin/ihtiyarlarımızın bildiğini söylemek kolay değil. Çünkü bildirilmiyor, öğretilmiyor. Bugün hangi okulumuzda (çok az istisnalar varsa, onları hariç tutalım) Çanakkale Savaşı’ndaki ‘komutanlar’ anlatılıyor? TV’lerdeki bilgi yarışmalarında “Çanakkale Savaşı’nda en üst rütbeli komutan kimdir?” diye sorulsa, ‘alternatif tarih kitapları’ okumamış, her hangi bir yarışmacı doğru cevap verebilir mi?

Tartışmalara katkı olması bakımından T.C. Kültür Bakanlığı’nın 1992 yılında yayınladığı (Baskı: Cenk Ofset, İstanbul 1992) “Cephelerden Kurtuluş Savaşına, İmparatorluktan Cumhuriyete” adlı büyük ‘albüm’ (toplam 654 sayfa) incelenmelidir. Üstelik bu eser, ‘alternatif tarih kitabı’ da değil, öz be öz ‘resmî belge’dir, Bakanlığın yayınladığı bir çalışmadır.

Çanakkale Deniz Savaşları Zaferi’ni kutlarken, bunları da düşünelim ve bütün şehitlerimizi rahmetle analım... Allah rahmet eylesin. Amin.

18.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.03.2007) - Şart mıdır?

  (16.03.2007) - İnsanlığa sığar mı?

  (15.03.2007) - Yine yakın tarih

  (14.03.2007) - Kadınların gözüyle

  (12.03.2007) - Medya, gerçekleri gör

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

  (10.03.2007) - Baykal da ‘andıç’ sırasını mı bekliyor?

  (09.03.2007) - Sıra, onlara da geldi

  (08.03.2007) - Yasaklı kadınlar günü

  (07.03.2007) - Hoşçakal gerçekler!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004