Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Batman ilgi bekliyor



Bu hafta başına kadar, öğretici Anadolu yollarındaydık yine. Üç gün güneydoğudaydık. Batman’a inmeden yol boyu, yolcularla, gündemle ve genel gidişatımızla ilgili gözlem yapmaya çalıştım.

Koltuk komşumla uçak inişe geçmeye başlayınca ancak konuşabildik. Oldukça vakur ve mesafeli duruşunun ardındaki samimiyeti yakaladığımda açıldı. Dokuz yıldır Azerbaycan’da inşaat firmasına demirci olarak taşeronluk yaptığını öğrendiğim İbrahim, bu sürede çalışkanlığının yanında beden disiplinini de koruduğunu, helâl rızkın peşinde olduğunu söyledi.

İbrahim o kadar içten ve ölçülü anlatıyordu ki, konuşmamız servis otobüsünü beklerken de sürdü. Azerilerle çok iyi anlaştığını, ayda asgarî 5 bin dolar kazandığını, kardeşiyle birlikte münavebeli çalıştığını anlatan İbrahim, memleket ve aile hasretini gidermek için Batman’a geldiğini söyledi.

Havaalanında asker bizi karşılayınca, askerî havaalanına indiğimizi fark ettim. Ulaştırma Bakanlığının sivil bir havaalanı henüz yok. Ancak Boeing 737’nin dolu olduğunu gördük. Yolcu yoğunluğunun haftanın beş günü taşındığını öğrenince, bir havaalanı yatırımının gerekliliğini düşündüm.

Askerî alandan otobüsle taşınırken, karşı koltuktaki orta yaşlı anneye yanındaki çocuğunun ismini soruyorum. “Nupel” diyor. Kürtçe “yeni yaprak” demek. Hem modern, hem de Kürtçe kökenli bu tür isimlere bölgede rastlamak mümkün. Irkçılığın tahrik unsuru olduğu son yıllarda bu tür isim tercihleri arttı.

Batman’ın nüfusunun 200 bini aştığını duyduğumuzda, altyapı ve istihdam alanlarının çoğaltılması gerektiğini, yakın mesafeden hissettik. Çünkü işşizlik had safhada. Yüzde 64 oranında genç potansiyeli var. Eğitim düzeyi ÖSS’yi kazanmaya yetecek düzeyde değil. Ayrıca zaman zaman yaşanan güvenlik ve çatışma ortamları da insanları ister istemez etkiliyor.

Bütün bunlara rağmen, huzur ve güven iklimini gece yarılarına kadar caddelerde yürüyerek yaşadık. Orada bulunduğumuz Cuma günü World Center adıyla yerli sermayenin kurduğu bir hipermarketin açılışı vardı. Gece 22.30 sularında uğradığımızda, hâlâ tıklım tıklımdı ve insanlar alışveriş teleşındaydılar.

Şehrin genelinde zayıf belediyecilik ve ihmal edilmiş bir şehir görüntüsünün yanında, yeni bina ve caddelere de rastlıyorsunuz. Özel hastahaneler dikkat çekiyor. Sağlık alanında çok yoğun ve sistemli bir gayretin olduğunu da müşahede ediyoruz.

Batman’ın tek televizyonu Kanal 72’ye de konuk oluyoruz. “Düşünce Ufku” isimli programda, gençlik ve sevgi üzerine Bediüzzaman’ın yaklaşımını paylaşıyoruz.

Gençliğin kafelerde internettten fazlasıyla etkilendiğini ve çok zarar verdiğini üst düzey bir yöneticiden öğreniyoruz. Gençliğe yönelik alternatif sosyal projelerin ve eğitim programlarının yeterince olmaması da büyük bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

Batman, sonradan oluşan ve il statüsüne alınan bir şehir. Raman Dağındaki petrolle birlikte ekonomik cazibe merkezi olmuş. Komşu illerden ve özellikle ilçelerinden ciddî göç almış. Hırslı, çırpınan ve dışa açık mücadeleci bir karakter hakim Batman’da.

Uğradığımız en büyük kitapçıya, okuma alışkanlıkları ve türlerini soruyoruz. Geniş bir yelpazede okuyucu bulduklarını söylüyor. Kitap çeşitliliği göze çarpıyor. Batman’da dikkatimizi çeken önemli bir husus da, bu hassas ve dengeler üzerine kurulu ilimize sürekli yeni valilerin atanması. Son dört valinin, ilk görev yerleri Batman olmuş. Ortalama 2-3 yıl kalıp gidiyorlarmış.

Bunun çok sağlıklı bir uygulama olmadığını birçok kişiden duyduk. Şefkate muhtaç ve gittikçe nüfus yoğunluğu ile problemler yumağı içinde çözüm arayan bu tür illere tecrübeli valilerin gönderilmesi daha isabetli olur. Ümit ederiz ki, özellikle Batman için bu yanlış uygulamadan vazgeçilir.

Altyapısı uygun olan bu ilimize üniversite kurulmaması da büyük bir eksiklik olarak vatandaşın gündeminde. Nüfusça çok küçük illere üniversite kurulduğu halde buraya kurulmaması dikkatten kaçmamış. Hükümetin buraları ihmal ettiği izlenimi aldım. (Bu satırların yazıldığı sırada hükümetin, aralarında Batman’ın da bulunduğu 17 ile daha üniversite kurmak için girişim başlattığını öğrenip seviniyor, bunların birer tabelâ üniversitesi olmamasını diliyoruz.)

Cumartesi günkü “Bediüzzaman ve Sevgi” konulu konferansımıza ilgi oldukça fazlaydı. Batman’ın büyük reklâm panolarını Bediüzzaman afişleri kaplamıştı. Kendilerini hisseden Bediüzzaman’a bağlılıkları vardı. Bunu toplantı boyunca yakından gördük.

Bu vesileyle programa vesile olan, bizi karşılayan değerli dostlarımıza teşekkür ederiz.

20.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.03.2007) - Cumhurbaşkanı kim olsun?

  (18.03.2007) - Çanakkale ruhu

  (15.03.2007) - Çözüm konuşmakta

  (14.03.2007) - İhmal ve şiddet

  (13.03.2007) - Milliyetçilik üzerine

  (12.03.2007) - A “kredi”tesi olanlar/olmayanlar

  (11.03.2007) - Kesretten Vahdete...

  (08.03.2007) - Kadının dünyası

  (07.03.2007) - Demokratik hafıza oluşurken

  (06.03.2007) - Darbeciden “darbe”sözleri...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004