Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bağdat harap olduktan sonra...



Amerika’nın öncülüğünde ‘müttefik ülkeler’in Irak’ı işgal etmesinin üzerinden 4 koca yıl geçti. Bugün geriye bakıldığında, “İyi ki Irak işgal edildi” diyenlerin ve işgali haklı bulanların sayısı iyice azalmış durumda. Başlangıçta George W. Bush’u alkışlayan Amerikalılar da artık işgalin sona ermesini istiyor...

Irak’ı işgalin faturasıyla ilgili çelişkili bilgiler açıklanmış olsa da, ortada bir gerçek var: Asıl kaybeden Iraklılar ve komşu ülkeler oldu.

ABD’nin 21 Mart 2003 günü sabaha karşı saat 03’te Bağdat’ı vurmasıyla başlayan savaş Irak’ı tam bir kaosa sürükledi. ABD Savunma Bakanlığı, savaşın başlamasından bu yana Irak’ta 30 bin sivilin öldüğünü söylüyor. Birleşmiş Milletler ise sadece geçen yıl ölenlerin 34 bini bulduğunu açıkladı. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu uzmanlarının, Irak’ta yaptıkları araştırma sonucu ölenlerin sayısı 655 bin olarak açıklanmıştı. The Lancet dergisinde 6 ay önce yayınlanan bu araştırma dünya gündemine oturmuştu.

Cornell Üniversitesi uzmanı Dr. Gideon Bolya’nın UNICEF verilerine dayanarak hazırladığı rapor ise felâketin tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu gösterdi. İngiliz Sky televizyonuna konuşan Dr. Bolya’ya göre, Mart 2003’ten bu yana Irak’ta tam 1 milyon kişi can verdi. Bunların 3 bin 218’ini Amerikalı askerler oluşturuyor. 40 bini, eski Irak ordusu askerleri ve ‘direnişçi’ler... Geri kalan ise şiddetin ortasında kalan Iraklı siviller. “Savaşa Son Koalisyonu” adlı sivil toplum örgütü ise “Veriler her 24 Iraklı’dan 1’inin öldüğünü gösteriyor. Artık bu felâkete bir dur demeli” duyurusunu yapmış. (Vatan, 20 Mart 2007)

En büyük faturayı ‘sivil/masum’ların ödediği bu ‘kirli savaş’ta, Amerikalı yetkililerin iddia ettiği gibi sadece “30 bin kişi” ölmüş olsa bile bu sayı ‘az’ mıdır? Ki, 3 bin Amerikalı askerin öldüğü bir savaşta, sadece 30 bin sivil Iraklının öldüğüne kimse inanmaz.

İşgalin faturasını ödeyen Iraklıların ‘yağmur’dan kaçarken ‘dolu’ya tutulmasını özetleyen bir itiraf da gazeteleri süsledi. ‘Diktatör Saddam’ı deviren ve bunun için ‘bayram’ yapan Iraklılar, Amerika’nın ‘zulmü’ sonrası Saddam dönemini arar hale gelmişler. Öyle ki, Saddam’ın heykelini devirmek için ‘ilk balyoz’u vuran Iraklı halterci Kadim el Cuburi, ‘Yaptığıma pişmanım, Amerikalılar diktatörlükten çok daha beterler. Her geçen gün bir öncekinden daha kötü’ demiş. (Milliyet, 20 Mart 2007)

Saddam döneminde diktatörlüğün her türlü baskısını yaşadığını, ancak şimdi ABD işgali altında yaşamaktansa Saddam rejimini tercih edeceğini söyleyen Cuburi, “Bildiğin, tanıdığın şeytan bilmediğin şeytandan daha iyidir. Şimdi kim dost, kim düşman bilmiyoruz. Durumumuz her geçen gün daha tehlikeli hale geliyor. Hiçbir şey iyiye gitmiyor. Halk fakir, fiyatlar durmadan artıyor. Saddam, Stalin gibiydi. Fakat işgal daha beter” ifadesini kullanmış.

Ne yazık ki, Bağdat harap olduktan sonra uyanışın pratikte bir faydası olmuyor. Iraklı masumları, ‘ölümlerden ölüm beğen’meye mecbur bırakanlar utansın...

22.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.03.2007) - Bu ülkenin değerleri

  (20.03.2007) - “Kadınların çilesi”

  (19.03.2007) - Uçakta namaz, niçin olmasın?

  (18.03.2007) - Çanakkale geçilmedi, geçilmeyecek

  (17.03.2007) - Şart mıdır?

  (16.03.2007) - İnsanlığa sığar mı?

  (15.03.2007) - Yine yakın tarih

  (14.03.2007) - Kadınların gözüyle

  (12.03.2007) - Medya, gerçekleri gör

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004