Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Trabzon’un kanatları



Bediüzzaman’ı anma programı için Trabzon’dayım. Toplumsal barışın sevgi ilmeklerini örmek üzere düzenlenen programdayız. Risâle-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Trabzon Temsilciliklerini hummalı bir çalışmanın içinde gördük.

Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirilen ve ilginin oldukça yoğun olduğu program, doğrusu beni fazlasıyla heyecanlandırdı, ümitlerime can kattı.

Trabzon, kanatlarını açıp uçmak isteyen bir kuş gibi Karadeniz enginliğinin üzerinden, kuzeyi güneye bağlayacak şekilde, yönü kıbleye dönük uçarken sağında Giresun solunda Rize, birlikte uçacak şekilde kendine yoğunlaşmış.

Kuşun uçtuğu alan, kalkınmanın dinamitlendiği ‘take off’ noktasına götüren bir uçuş pistidir aynı zamanda. Karadeniz bölgesinde, Trabzon’un kanatları altında Rize, Gümüşhane, Giresun, Artvin ve Ordu var. Trabzon’un merkezi konumu, diğer Karadeniz illeriyle bir ağ kurmuş. Farklı sosyo-ekonomik parametrelere ve tarihsel mirasın kültürel dokularına sahip.

Trabzon’un uçan kuşu, Huma kuşu. Çünkü “Huma kuşu, yükseklerden seslenir”. Tepelerden seyretmenin kararlılığını ve enerjisini içinde tutup, bunu bir sinerjiye, planlı gelişmeye ve büyümeye transfer etmeye aday bir ilimizdir.

“Baykuş” sesleri arada bir gelse de, toplum; değerlerinin hassasiyetine sahiptir.

Özetle söylemek gerekirse, Trabzon;

1- Bölgenin hava ve deniz ulaşımını temin eden merkezi bir önceliği var.

2- Bölgenin köklü üniversitesine sahip. 51 yıllık bir geçmişi var. Akademik birikimleri koruyor. Yeni açılan üniversiteleri besliyor.

3- Rusya üzerinden Türkiye’ye gelen mal/insan transferinin sahil şehri. Özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılması ile birlikte Trabzon, bir dönem tabiri yerindeyse Rus kadınlarının istilâsına uğradı. Bu sosyal patlama, aile dramlarını etkiledi. Şimdilerde toparlanıyor.

4- “Rum Pontus”ların bu bölgeye yönelik fikirleri dikkatle incelendiğinde, şuyuu vukuundan beter değerlendirmeler ve tahrikler, hassasiyetlere ve reflekslere dönüşebilmektedir.

5- Kapalı coğrafi yığılma, geleneksel kültürün derin izleri ve bölgesel mizacın tepki verme cesareti yayana geldiğinde, bölgenin enerjisi, olumlu mecrada akıtıldığı takdirde kalkınmanın dinamosu olabilecekken, kanalize edilemediği takdirde, sonuçlarını kendilerinin de tahmin edemeyeceği kırılmalara sebep olabilmektedir.

6- İşsizlikle birlikte, eğitim seviyesinin ortalama değeri göz önüne alındığında, ciddî bir eğitim altyapısı gerekmektedir. Okul öncesi eğitim programlarından başlayarak okullaşma oranını yükseltmek gerekiyor.

7- Gençliğin eğitim ve istihdam problemi, onları sıkışık ve daralmış bir şehir yapısında gerdiriyor. Kafeler ve internet salonları, onları fazlasıyla meşgul eden birer zaman öldürücü. Aynı zamanda bezdirici psikolojinin sebepleri olarak zikredilebilir.

8- Bu arada kültürel tahrip, yukarıda saydığımız bir çok sağlıksız süreçten dolayı en çok pay alan bir konu. Belki de kanamayı bu noktada durdurmak gerekiyor. Kültürel çıtanın geliştirilerek korunması, yaşatılması ve günümüze cevap vermesi, ihmale gelmemesi gereken bir hassasiyettir.

Buradan hareketle; üretime, sosyal faaliyetlere, dinamizme ve farklılıkları kabule yönelmiş bir Trabzon, gençliği de bu sürecin içine dahil ettiği takdirde, kısa zamanda pozitif etkisi yüksek büyümeye yol açabilir.

Bu anlamda, ciddî çabaların ve planlı adımların atılmak üzere olduğunu gördük. Yeni atanan Vali Nuri Okutan, bu yaklaşımın öncülerinden. Hizmet ve heyecan dolu birikimini Trabzon’a adamaya kararlı. Şehrin duygu dünyasına şimdiden ulaşmış görünüyor.

26.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.03.2007) - Anadolu'da Bediüzzaman

  (22.03.2007) - Mart ayında dört kabul

  (21.03.2007) - Risâle-i Nur'u anlama konferansları

  (20.03.2007) - Batman ilgi bekliyor

  (19.03.2007) - Cumhurbaşkanı kim olsun?

  (18.03.2007) - Çanakkale ruhu

  (15.03.2007) - Çözüm konuşmakta

  (14.03.2007) - İhmal ve şiddet

  (13.03.2007) - Milliyetçilik üzerine

  (12.03.2007) - A “kredi”tesi olanlar/olmayanlar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004