Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Risâle-i Nur'u anlama konferansları



Diyarbakır’a bir bahar günü, Pazar tatilinde Dedeman Oteli’ndeki konferanslar serisinin heyecanı düşmüştü. Risâle-i Nur Enstitüsü Diyarbakır Şubesi’nin “Varlıklar Âleminde İnsan” konulu “Risâle-i Nur’u Anlama Konferansları”nın birinci programından bahsediyorum.

Diyarbakır’ın öteki yüzüne, yani düşünen, okuyan araştıran ve bunu bilimsel ortamlara taşıyan yönüne değinmek istiyorum. Her şeyin menfi gösterildiği, birilerinin karşılıklı olarak nemalandığı bir kıskacın sevimsiz yüzünden uzak, Bediüzzaman’ın düşünce penceresinden bilim adamlarımızın sunduğu konferansları gün boyu dinledik.

Salon, doluydu ve programın sonuna kadar kimse ayrılmadan büyük bir dikkatle değerli konuşmacıları dinledi. Kendi adıma çok istifade ettim. Risâle-i Nur Enstitüsü, akademik formattaki yeni etkinliği bütün Türkiye’de yaygınlaştırdığı takdirde ciddî bir fikrî hazinenin teşekkül edeceğine o kadar inandım ki, şevkimi tarif edemem.

Aynı gün İstanbul’da gerçekleştirilen panelin hayalini de arkadaş ettim dünyama. Bir inşirahın ayak seslerini duyar gibiydim. Bu ülkenin aziz insanlarının, tarihin yeniden dirilişine ve kendi maneviyat dünyalarına tefekkürle dönmenin coşkusu ile ideallerine koştuklarına şahitlik ediyordum adeta.

Risâle-i Nur’u Anlama Konferanslarının, dalga dalga akademik bir bakış ve vukufiyetle müzakereye yatkın dinleyicilerle fikri buluşmaya ve kendimizi yeniden keşfedip gayretimizi kamçılamaya vesile olacağını ümit ediyorum.

Risâle-i Nur, bir hazine. Henüz yeterince kâşiflerini bulamamış. Derinlikli, ayrıcalıklı, keyfiyeti kemiyete galip gelen esaslı ve erbabına dâvet çıkaran bir yaklaşımla enine boyuna her konunun ilim adamlarınca ve uzmanlarca irdelenmesinin, paylaşılmasının meyvelerini, yakında fazlasıyla alacağımızı düşünüyorum.

Fikrî bereketin ve şuurlanma iradesinin gereği olarak akademik müzakerelere kapı açacak konferans, panel ve seminerlere daha çok ağırlık vermemiz şart. Yılda bir iki program, bu anlamda ihtiyaca kifayet etmez.

Devasa problemlerimiz, meraklarımız, yeterince kavrayamadığımız ve öğrenme arzusunda olduğumuz bütün meselelerimiz için Risâle-i Nur Enstitüsünden destek almanın, program talep etmenin ve yeni konulara hazırlanıp tefekkür dünyasına açılmanın tam zamanı.

İlk programın ana teması oldukça etkileyici ve kapsamı genişti. Birinci derecede merak ettiğimiz kendimizi, yani insanı çözmeye ve onu anlamaya dayalı her ifade, zihin açıcıdır.

İnsan organizmasının yaratılış hikâyesini, döllenme ve doğumunu, hayat mucizesi ile tanıştıktan sonraki insan olmanın mahiyetini ve ona verilmiş emanet cihazların maksada uygun kullanılmasının önemine dair her şey bir arada ve komprime bir şekilde sunuldu.

Bilim, onun disipline ettiği sistemli bilgi ve öğrenme merakının insana kazandırdığı değerler üzerine bilim insanının sorumlulukları, marifet pencerelerini açan aklın imana teslim ubudiyeti ile kâinatı keşfetmenin sırlı kapılarına götüren çok huzurlu bir tefekkür yolculuğu.

İnsana dair san'at ve estetiğin, tezyinatın ve kâinat sarayında bize ait bir serginin en iyi ziyaretçisi olma zerafetine ve mü'min idrakine sahip olmanın farkını nazara veren düşünce demetleri ise, ayrı bir renk ve cümbüştü fikir avcıları ve düşünce denizinin sakinleri için.

Muhabbetten, şefkat ve akıldan öte hikmetle barışık, acziyet ve fakriyet duâsını, “şefkat ve tefekkür”ü birleştirme yolculuğunda, Risâle-i Nur Enstitüsü, bilimin imanla taçlandığı bir kuruluş olmaya devam etmektedir. Bu anlamda hepimize görev düşüyor.

Risale-i Nur’u Anlama Konferanslarını organize etmeye ve paylaşmaya ne dersiniz?

21.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2007) - Batman ilgi bekliyor

  (19.03.2007) - Cumhurbaşkanı kim olsun?

  (18.03.2007) - Çanakkale ruhu

  (15.03.2007) - Çözüm konuşmakta

  (14.03.2007) - İhmal ve şiddet

  (13.03.2007) - Milliyetçilik üzerine

  (12.03.2007) - A “kredi”tesi olanlar/olmayanlar

  (11.03.2007) - Kesretten Vahdete...

  (08.03.2007) - Kadının dünyası

  (07.03.2007) - Demokratik hafıza oluşurken

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004