Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Düşüncelerin ifade edilmesi



Maddî olsun manevî olsun, herkesin mutlaka inandığı bir değer, bir hayat tarzı vardır. Herkesin kendine göre, uğrunda fedakârlık yaptığı, bazı tehlikeli durumlara düşmeyi göze aldığı, kendine inanç haline getirdiği bazı yaklaşımları vardır. Bu durum bizlere, düşünce farklılıklarını insanlar için bir zenginlik olarak kabul etmek gerektiğini hatırlatmaktadır.

Dinî inancı olsun olmasın mutlaka herkesin kendine göre doğru olan, inandığı bir değeri vardır. Bu inanılan şeyler aslında başkaları için o kadar da değerli olmayabilir. Ancak herkes yaşamak istediği tarzı en iyisi olarak görmek ister. Herkesin inandığı kendisi için değerlidir. Herkes bütün insanların kendisi gibi yaşaması arzusunu taşır.

İnsanlar üzerinde baskı yapmayı ilke edinenler, hayvanca yaşamayı insanlar için lüzumlu görenler, manevî yaklaşımlarla mücadeleyi insanlık için gerekli bilenler gibi, bizim insanlık açısından kabul edemeyeceğimiz nice, bâtıl diye ifade edebileceğimiz yaklaşım tarzları bulunmaktadır. Oysa başıboşluk üzerinde kurulan hayatların insan için bir anlamı olamaz...

Öyle veya böyle, inanılan ne olursa olsun, öncelikle insanın inancında samimî olması ve bu inancını gizlememesi, inançların gizlenmesinden çok daha iyidir elbette. Böyle olursa kişilerin doğruya ulaşması daha kolay olabilir. Çünkü herkes karşısındakinin hangi yapıda bir insan olduğunu bilir, onunla o şekilde bir diyalog içine girer ve herkes inandığı değeri karşısındakine anlatabilme imkânına kavuşur.

Benimsemiş oldukları hayat felsefelerini açık bir şekilde ifade edebilen insanların kendisine zararı olsa bile, inandıklarıyla başkasının zarar görmesi asgariye iner. En tehlikeli insanlar, içindekini gizleyen, insanlara kendisi hakkında yanlış bir imaj veren insanlardır. Bu sebepledir ki “Münafık kâfirden eşeddir” hükmü vaaz edilmiştir. Çünkü münafığın sağı solu belli olmaz. Nerede kiminle olacağı da belli olmaz. Menfaatı için giremeyeceği kılıf da bulunmamaktadır.

Belki de asrımızın en büyük bahtsızlığı, inançlarında samimî olmayan insanların artmış olmasıdır. En azından böyle insanlara biz çevremizde çok rastlayabilmekteyiz. Belki, insan düşüncesine değer verildiği ve insanların rahat bir şekilde inançlarını ifade ettiği ülkelerde bizim bîzâr olduğumuz riyakârlıklar daha az bulunmaktadır.

İnsan olmanın yüce değerini anlayan ve insanca yaşamak isteyen ve herhangi bir baskı ile karşılaşmadan düşüncesini karşısındaki hemcinsine anlatmayı arzu eden her fert, düşüncelere saygının bulunmadığı mekânlardan uzak kalmak ister. Çünkü o düşünmenin ve düşüncesini serbestçe ifade etmenin insan için önemli olduğunu bilmektedir.

İnsanların düşünce hürriyetlerinin sınırlandığı yerlerde, kişiler iki yüzlülüklere zorlanmaktadırlar. Buralarda insanlar kendisi gibi olamıyor. Buralarda her zaman ve mekâna göre insanlar yüz değiştirmek zorunda bırakılırlar. Böyle çok yüzlü insanların çokça bulunduğu yerlerde tek yüzle yaşamak isteyen insanlar oldukça zorluk çekerler.

Güçlüden yana olmanın maddî kazançlar sağladığı yerlerde bulunmayı ve zorla bir kısım hayat tarzları dayatılan ülkelerde yaşamayı bahtsızlık olarak gören insanların en büyük ıztırabı samimi olmayan yaşantılardır. Bunun maddî zararları toplumda adaletsizlikler meydana getirdiği gibi, manevî zararları da insanları gerçek mahiyetlerinden uzaklaştırmaktadır. İnsan insan olmaktan çıkmaktadır böyle yaşantılarla...

Yaratılış gerçeğini anlamayanlar, ne kendilerine ne de topluma bir nizam verebilirler. İnsanların doğup büyümelerinde, dünyada hayat sürmelerinde, düşünme ve ifade etme nimetine sahip olmalarında bir harikulâdelik görmeyen ve her şeyi mânâsız gören bir bakış açısı ile insanın gerçek değeri anlaşılamaz.

İnsanların harika bir şekilde dünyaya gelişlerinden bir mânâ çıkaramayanların, hiç olmazsa ölümlerle bir yerlere gidildiğini düşünmeleri gerekirdi. Hastalıklardaki, her gün çokça cereyan eden ölümlü hadiselerdeki ince hesapları göremeyenler ve çevrelerindeki bin bir türlü ikazları sezememenin bahtsızlığı içinde olanlara ne denilse çoğu zaman kâr etmemektedir.

“Zarara rızasıyla girenlere acınmaz” hükmüne rağmen, yine de bazı insanların, insan olmanın gerçek değerini anlamaması üzüntü verici...

07.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.05.2007) - Bilmek ve yaşamak

  (30.04.2007) - Günahta devam niyetine musamaha olur mu?

  (24.04.2007) - Karanlıkların ötesi

  (23.04.2007) - Bugün yeni bir gün

  (17.04.2007) - Ayrı dünyalar

  (16.04.2007) - Hakimiyet kimin?

  (20.02.2007) - Dürüstlük imtihanı

  (19.02.2007) - Namazsız bir hayat yoktur

  (13.02.2007) - Dinden geçinmek

  (12.02.2007) - Huzura dinamit

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004