Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Vekâlet...



Türkiye cumhurbaşkanlığı sürecini yaşarken, kritik dönemlerden geçiyor. Tartışmanın birisi biterken, diğer bir tartışma hemen gündeme getiriliyor.

İşte size yeni bir tartışma: Seçime kadar Köşk’te kim kalacak?

Aylardır “Köşk’e kim çıkacak” tartışmasını yaşayan Türkiye, şimdi de 16 Mayıs’ta görev süresi dolacak alan Ahmet Necdet Sezer’in görevine devam mı edecek, yoksa görev süresi dolduğu için o tarihten yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar kimin vekâlet edeceğini tartışmaya başladı.

Kritik dönemlerde ve süreçlerde bazı kimseler ön plâna çıkar, ya da çıkarılır. Son günlerin en meşhur kişisi de Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu… Bu süreçte ne adım atılacaksa, ilk önce onun fikirleri alınıyor. Sonra tartışmalar onun etrafında dönüp duruyor.

“Vekâlet tartışması” da gündeme gelince, hemen başta onun fikirleri alındı. Seçim kararı alınmadan önce, “Cumhurbaşkanı seçilemediği için Meclis otomatikman fesholması gerektiğinden, Sayın Arınç üzülmesin, ama Cumhurbaşkanlığına vekâlet edemez. Sayın Sezer’in görevi devam eder” dedi. Ardından seçim kararı alınınca, “Köşk’e Meclis Başkanı Bülent Arınç vekâlet etmeli” diye konuştu.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, önce “Benim bildiğim; alfabenin ‘A’sı, Sayın Sezer’in görev süresi, 16 Mayıs 2007’de ne yazık ki bitiyor. Keşke ikinci defa seçme imkânımız olsaydı, ama bitiyor” dedi sonra, “Cumhurbaşkanlığının meraklısı değilim. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Benim görevim 16 Mayıs’ta dolmuştur’ derse benim vekâletim başlar. Ancak Cumhurbaşkanı, ‘Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevim devam ediyor’ derse, makamında kalır” açıklamasını getirdi. Hükümet üyelerinden birçoğu Sezer’in vekâlet edeceğini söyledi.

Hukukçular 367 meselesinde olduğu gibi, vekâlet konusunda da ikiye bölünüverdi. Yekta Güngör Özden, Sami Selçuk, Prof. Dr. Zafer Üskül, Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Dr. Levent Korkut ve Ahmet İyimaya cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanının vekâlet edeceğini söylerken, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Süheyl Batum ise yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Sezer’in görevine devam edeceğini iddia ettiler.

İstanbul Barosu Başkanı Kâzım Kolcuoğlu, Sezer’le görüşmesinden sonra “Sezer, ‘yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar göreve devam edeceğini’ söylediğini” açıkladı.

Tabiî tartışma bitti mi? Bitmedi elbette. Bir süre daha bu tartışma devam edecek.

* * *

Son gelişmeleri gördükçe, askerliği uzayan bir arkadaşım aklıma geldi.

Tam tarihini hatırlamıyorum, ama 1993-95’li yıllarda 15 ay olan askerlik süresi “görülen lüzum üzerine” 18 aya çıkarılmıştı. Uzatma tarihinde terhisi gelen askerlerin askerliği üç ay, yani 90 gün uzamıştı. Askerliğini yapanlar bilirler, 90 gün, askerlik için uzun bir süredir. Tabiî terhise hazırlanan birinin askerliğinin 90 gün daha artmasından sonraki halini tahmin edersiniz.

Bunu şunun için anlattım. Normal şartlarda görev süresi 16 Mayıs’ta dolacak olan Sezer’in 10 günü kalmıştı. Bu durumda, seçim süreci sebebiyle Sezer en az 3 ay daha Köşk’te kalacak, bu 5 ay da olabilir. Yani Sezer’in 7 yıllık cumhurbaşkanlığı süresi uzamış olacak. Bizim de bir süreden beri yaptığımız “şafak hesabını” gözden geçirmemiz gerekecek.

Sezer, askerliği uzayan gençler gibi bir halet-i ruhiye de mi, bilemeyiz. Ama Ankara Gölbaşı’ndaki villasına eşyalarını taşıyan Sezer’in, bu eşyaları geri getirmesi gerekecek, çünkü 16 Mayıs’tan sonra en az 90 gün daha Köşk’te ikamet edecek…

* * *

Şimdi gelinen noktada, hükümetin TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklife göre, cumhurbaşkanı 5 yıllığına halk tarafından seçilecek. Bir kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçimi, 60 günde tamamlanacak. Genel oyla yapılacak seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı olacak. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü tekrar oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış olan iki aday katılacak ve en fazla oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik düzenlemenin geleceği ise, Sezer’in tavrına bağlı. Sezer’in Anayasa değişikliğini veto etmesi halinde cumhurbaşkanını halkın seçmesi bir dahaki döneme kalacak. Anayasa değişikliği Meclis’te önümüzdeki hafta görüşülecek.

Anayasa Mahkemesinin 367 kararından sonra yeni cumhurbaşkanını seçmek hayli zorlaştı. 367 üye tek bir isim üzerinde birleşemezse, Sezer’in görevi ömrü yettiğince sürebilir! Bundan sonra halkın cumhurbaşkanı seçmesi en doğru yol olacaktır, bazı kesimler(!) istemese de…

11. cumhurbaşkanlığı da neymiş böyle. Kimin çıkacağını aylardır tartıştık, şimdi de kim vekâlet edecek onu tartışıyoruz…

06.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2007) - Söz millette

  (02.05.2007) - Belirsizlik

  (29.04.2007) - Yeni bir süreç mi?

  (28.04.2007) - Meclis'te tarihî gün

  (22.04.2007) - Sezer portresi

  (21.04.2007) - Sivil toplumun “derin”i olur mu?

  (15.04.2007) - Süreç ve bilgi kirliliği

  (14.04.2007) - Bakalım “gururla” anlatacaklar mı?

  (12.04.2007) - Yeni başkomutan!

  (18.02.2007) - Olmert'in ziyareti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004