Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Vehbi HORASANLI

Birlik ve beraberlik üzerine



Bir Cuma namazında imam-hatip efendi şehitlik üzerine duygusal bir hutbe okuduktan sonra, tarikat ve cemaatlere itibar edilmemesi, birlik ve beraberlik içinde bulunulması gerektiğinden bahsetti.

İmam efendiye namaz bittikten sonra, eğer müsait ise, 5–10 dakika konuşmak istediğimi söyledim. Kabul edince, kendisine dinî hizmetlerin büyük çoğunlukla dinî cemaat ve tarikatlar aracılığı ile yapıldığını söyleyerek, bunlar hakkında incitici söz söylenmemesi gerektiğini anlattım. Ayrıca, istisnalar hariç olmak üzere, Diyanet camiasının, yani din görevlilerinin görevlerini lâyıkı ile yapamadıklarını, örnek olarak da milletimizin çoğunlukla cami ve namazdan uzak durduğunu ifade ettim.

Gerçekten de beş vakit namaz çok ihmal edilmektedir. O beğenmediğimiz Araplar, hiç olmazsa farz namazlarını kılarak, hesap günü sorulacak olan namaz sorumluluğundan kendilerini kurtarabildikleri halde, “Biz nasıl kurtulacağız” sorusunu kendimize sormak zorundayız.

Evet, insanın üzerine en büyük borç ve zimmet olan namazın sorumluluğu her şeyden üstündür. Ne yazık ki, başta namaz olmak üzere, bazı önemli dinî vazifelerimiz ihmal edilmektedir. Bu ihmal hiç olmazsa dinî cemaat ve grupların himmeti ile bir parça azaltılmaktadır.

Din görevlileri onlara destek olamazsa bile, hiç olmazsa köstek olmamalıdır.

Buna yakın sözleri söyledikten sonra, imam efendi bana haklı olduğumu söyleyerek, kendisinin de bir tarikata mensup olduğunu söyledi. Ayrıca Diyanet camiasının dinî hizmetler konusunda yetersiz kaldığını ve bu camiadan fazla ümitli olmadığını, bu tip konuşmalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Şimdi seçim dönemindeyiz. Seçim günü yaklaşırken partiler üsluplarını sertleştirerek oy kazanma telâşına düştüler. Belki bu sayede oylarını bir parça arttırabilecekler, fakat ne pahasına?

Elbette seçimi kazanan bir veya birkaç parti olacaktır. Fakat siyaset yüzünden toplum içindeki birliğimiz gölgelenmemeli. Önemli olan milletçe birlik ve beraberliğimizin sağlanması, kamplaşmanın önlenmesidir. Zira başka partilere oy veren insanlar ya kardeşimiz veya komşumuzdur. Neticede aynı vatan içerisinde yaşıyoruz.

Peygamberimiz (asm) “ümmetimin muhalefetinde rahmet vardır” buyurarak düşünce farklılıklarının kötü olmadığını, aksine bunun bir zenginlik olduğunu ifade etmiştir.

Herkes tornadan çıkmış gibi tek noktada düşündüğü takdirde, doğruları bulma şansı azalacaktır. Farklı noktalardan bakıldığı takdirde gerçekler daha belirgin bir şekilde gün yüzüne çıkacaktır.

Politikacıların incitici ve kırıcı üslup yerine, kuşatıcı ve birlik beraberliği arttırtıcı üslubu kullandığı takdirde belki daha az oy alabileceğini, lâkin memleketimize ancak bu şekilde faydalı olacağına inanıyorum.

Yukarıda anlattığım örnekte olduğu gibi, her ne maksatla olursa olsun insanlar incitilmemeli, cemaatler karalanmamalıdır. Bizde siyaset çok kirli olarak yapılmaktadır. Dinî konular başta olmak üzere hassas davranılması gereken birçok konu oy avcılığı sebebi ile sert tartışmalara dönüşmektedir. Bunun sonucunda İslâmî hükümlere, yani şeriata dahi dil uzatılmakta, farkında olmadan insanlar büyük günahlara sürüklenmektedir. Kısaca din siyasete alet edilmemelidir.

Mitinglerde “kahrolsun şeriat” pankartlarına rastlıyoruz. Böylesine acı sonuçlar doğurabilecek konuşma ve söylemlerden şiddetle kaçınmak zorundayız.

Bediüzzaman “Büyük bir yangın var, ona koşuyorum, içinde evlâdım tutuşmuş yanıyor” diyerek bir kişinin dahi imanını kurtarmayı her şeyden önemli gördüğünü ifade ediyor. Seçim kazanma uğruna bazı insanların dine küsmesine veya aleyhine geçmesine müsaade etmemek gerekir.

Bugün nefretle baktığımız, kuyusunu kazdığımız insanlarla unutulmamak gerekir ki, aynı gemi içinde yaşıyoruz. Eğer gemi batarsa hepimiz suya düşeriz.

Hem ne gerek var düşmanca siyaset yapmaya? Elimizden geliyorsa kendi güzelliklerimizi anlatalım. Başkasının tenkisini, yani noksanlığını anlatarak siyaset yapmak herkese zarar verir.

Seçimlerden hayırlı bir sonuç çıkmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz eder; vatanımıza, milletimize, birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını dilerim…

06.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2007) - İhtişamlı bir manzara

  (03.05.2007) - Bir maymunun yaptığı

  (25.04.2007) - Tunus’ta Cuma namazı

  (19.04.2007) - Silâh tüccarları

  (17.02.2007) - Fırtınanın düşündürdükleri

  (08.02.2007) - Kemiyet-keyfiyet meselesi

  (07.02.2007) - Buzdağının görünmeyen yüzü

  (27.01.2007) - Girişimcilik ve iş kurma stratejisi

  (18.01.2007) - Risâle okunması ile ilgili bir husus

  (04.01.2007) - Şubat ayının başına gelenler ve takvim anlaşmazlığı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004